Napady

Jak vyřešit 6 běžných problémů s pěstováním celeru (PRŮVODCE 2022)

Celer je často podceňovaná zelenina, která má spoustu zdravotních výhod. Pokud si ji však chcete vypěstovat na své zahradě, můžete se setkat s různými problémy, které vás donutí své rozhodnutí přehodnotit. Nebojte se; Jsme tu, abychom vám pomohli vyřešit nejčastější problémy s pěstováním celeru.

Někteří lidé možná potřebují trochu přesvědčit, aby zkusili misku pečeného celeru. Ale to není nic ve srovnání se snahou přimět je, aby si na zahradě pěstovali zeleninu.

Není to tak, že by celer byl vybíravý nebo nějak zvlášť náročný na pěstování. Protože je docela snadné začít. Ale to, co opravdu nutí lidi vzdávat se myšlenky na pěstování celeru, je množství problémů, kterým musí čelit.

Listy mohou zežloutnout bez zjevného důvodu. Stonky buď chutnají hořce, nebo se ukážou jako duté. Rostlina je také náchylná k hříbování a stonky mohou hnít, pokud nejsou podmínky pěstování příliš příznivé.

Čtěte dále a zjistěte, jak se s těmito problémy vypořádat.

1. Řapíkatý celer chutnají hořce

Lidé nejsou jedinými organismy, které stárnutím zhořknou. Celer může také zhořknout, pokud je během zrání vystaven slunečnímu záření..

Ale to se děje pouze u zelených odrůd celeru. Stonky začínají světle zelené, pak tato zelená barva ztmavne, což znamená, že stonky zhořknou.

pH půdy může také způsobit, že stonky zhořknou, pokud necháte půdu příliš kyselou nebo zásaditou. Pokud jde o zálivku, šťavnatá zelenina špatně snáší sucho.

Vlivem řídké zálivky stonky vlákní a hořknou. Jak tedy udržet řapíkatý celer měkký a měkký, dokud není čas je sklidit?

Jak to opravit

Dva faktory, kterým je třeba věnovat pozornost při pěstování celeru, jsou teplo a voda. Zatímco máte úplnou kontrolu nad tím, kolik vody své rostlině dáte a jak často ji zaléváte, počasí je zcela mimo vaši kontrolu. Následující tipy vám však mohou pomoci udržet celer hořký.

  • Ujistěte se, že půda dobře odvádí, ale také zadržuje vlhkost. Celeru se daří v hlinité půdě s více bahnem než pískem.
  • Zkontrolujte pH půdy a upravte ho tak, aby bylo mezi 5,8 a 6,8 po dobu 3-4 měsíců život vegetariána.
  • Ideální teplota pro zeleninu je uvnitř 60 a 70 stupňů Fahrenheita. Začněte sázet semena brzy, pokud máte krátké jaro, nebo zvažte jejich výsadbu na podzim.
  • Jako těžké krmítko budete muset rostlinu krmit jednou až třikrát. Pokud je půda přirozeně bohatá, bude stačit pouze přidání kompostu.
  • Dva týdny před sklizní, blanšírovat zeleninu balení stonků do novin. To chrání stonky před přehřátím.
  • I když změníte barvu celeru, stále musíte blanšírovat stonky zakrytím zeminou nebo slámou.

2. Černá srdeční choroba

Ze všech rostoucích problémů a nemocí postihujících celer je onemocnění černého srdce nejsnáze léčitelné a předcházet mu. Vyskytuje se v důsledku nedostatku vápníku.

Přečtěte si více
Plynové ohřívače vody: jak si stojí ve srovnání s elektrickými a které vydrží déle?

Pokud jste zkontrolovali kořenový systém vzrostlého celeru, pravděpodobně jste si všimli, jak je mělký a malý. Prakticky zasahuje několik centimetrů pod povrch.

Je nepravděpodobné, že by tento malý kořenový bal mohl velmi dobře získávat živiny z půdy. Takže pokud živiny nejsou v dosahu několika centimetrů od kořene, rostlina je nebude schopna absorbovat. Z toho plyne častý problém nedostatku vápníku.

Vápník není v půdě zastoupen v hojném množství. A rostlina spoléhá na to, že ji dobře krmíte a poskytujete všechny živiny, které potřebuje.

Černé srdce je častým problémem nejen celeru, ale i jiné zeleniny. Pokud pěstujete salát, artyčoky, endivie, špenát nebo čekanku, máte co do činění s nějakou formou nemoci. Začíná žloutnutím jemných listů v jádře zeleniny.

Pokud rostlině nedodáte vápník, listy zčernají dříve, než zahnívají..

Jak to opravit

Vzhledem k tomu, že porucha černého srdce je způsobena nedostatkem vápníku, je samozřejmé, že budete muset užívat doplňky vápníku. Před výsadbou zeleniny je ale také potřeba obohatit půdu dobře prohnilým hnojem a kompostem.

Aplikujte vyvážené hnojivo 3 týdny po zasazení semen, abyste podpořili silný kořenový systém.. Také musíte udržovat půdu vlhkou, aby kořeny snadněji vstřebaly živiny.

Stres způsobený suchem nebo nepravidelnou zálivkou způsobuje, že rostlina je náchylná k problémům s růstem, včetně nízké odolnosti vůči chorobám.

Přihnojujte organickým kompostem přibližně třikrát v dávce jedna aplikace každé 4 týdny. Pokud rostlina nemoci podlehne, aplikujte rostlinný doplněk vápníku. Při používání bylinného doplňku stravy pečlivě dodržujte pokyny na obalu.

3. Celer

Když vám celer zavadne, je to obvykle konec období sklizně. Jako dvouletý celer vyvíjí kořenový systém, stonky a listy během prvního roku. Ve druhém roce je připravena kvést. A i když můžete všechno, můžete tento proces oddálit, někdy se vám to stane přímo pod nosem.

Šroubování obvykle znamená, že stonky jsou vláknité a hořké.. Takže už je nemůžete jíst. Ale ještě předtím, než zavadne, mohou stonky vlivem stresu zhořknout a zvláknit. Obvyklými podezřelými jsou horko a sucho. A jsou to také stejní viníci, které je třeba hledat, když vám předčasně odejdou zeleninové šrouby.

Jediný okamžik, kdy byste byli šťastní, když viděli květy rozkvétat z vrcholků stonků, je, když hledáte semena rostliny.

Jak to opravit

Aby vám celer neuvadl, musíte se ujistit, že rostlina není ve stresu. Mezi hlavní stresory zeleniny patří:

  • Snadný: Vaše zelenina by měla během vegetačního období dostávat 6 hodin slunečního světla každý den. Pokud dostává méně než toto nebo roste v částečném stínu, bude reagovat časným otevřením pupenů.
  • Voda: V průměru bude váš celer potřebovat jeden až dva palce vody za týden. Rostlinu nepřelévejte, ale také nedovolte, aby půda vyschla. Signál, že rostlina potřebuje vodu, je, když je horní jeden palec půdy suchý. Zalévejte mělce, ale pravidelně.
  • Teplo: Nemůžete změnit počasí ani zabránit tomu, aby teplota stoupla nad 70 stupňů Fahrenheita. Ale můžete poskytnout stín, abyste rostlinu ochránili před nadměrným teplem. V takových případech přijdou na pomoc kryty řádků.
  • Sklizeň: Stonky pravidelně zastřihujte, jakmile dosáhnou 8 palců. To udržuje rostlinu zaneprázdněnou pěstováním nových stonků, které je nahrazují, a odvádí ji od fáze květu. Pokud uvidíte poupata, odřízněte je dříve, než vykvetou.
Přečtěte si více
Jak stříkat hrozny před, během a po odkvětu, aby se zabránilo chorobám

4. Dutý celer

Kromě jemné a kořenité chuti má řapíkatý celer pěknou křupavou strukturu. Ale není tomu tak vždy. Zvlášť, pokud si na zahrádce pěstujete celer a zelenině se v poslední době moc nevěnujete.

Při prvním náznaku stresu se stonky stávají vláknitými.. Díky tomu je obtížnější je krájet a žvýkat. A pak všechna ta šťavnatá dužina zmizí a nahradí ji. nic. Dužnatý stonek se stává dutým. Jako by se stal doslova skořápkou svého bývalého já.

Důvody jsou různé, ale souvisí především s teplotou a vodou. Vysoké teploty mohou způsobit, že stonky budou vláknité. A nedostatek vody promění tyto jemné stonky v dřevnaté a duté skořápky. Co tedy můžete udělat, abyste tomuto nešťastnému zvratu událostí zabránili?

Jak to opravit

Pokud jste si toho nevšimli, celer je poměrně citlivá rostlina, kterou lidé rádi obsluhují rukama i nohama. Pokud slunce příliš pálí, půda vysychá příliš rychle nebo krátké kořeny nedosáhnou živin v půdě, rostlina bude trucovat: stonky budou vláknité a hořké a zelenina bude sevřít.

Abyste tomu zabránili, musíte provést následující kroky:

  • Aplikujte vyvážené hnojivo každé 4 týdny. a hnojení organickým kompostem jednou až třikrát.
  • Pravidelně zalévejte a udržujte půdu vlhkou. Kořeny jsou obvykle 2-3 palce pod povrchem. Nenechte ty vzácné centimetry vyschnout.
  • Jakékoli napadení škůdci ošetřete co nejrychleji.
  • Pozor nemoc například růžová hniloba, vadnutí fuzárií a virus mozaiky.
  • Chraňte rostlinu před poledním sluncem pomocí krytů řádků.

5. Zažloutlé listy celeru

Žloutnutí listů je jen součástí životního cyklu každé rostliny. Ale s celerem je to něco jiného. To je často známkou toho, že zelenina je napadena škůdci nebo chorobami. Může to být také příznak stresu, když rostlina bojuje se suchem, nadměrným horkem nebo špatnou půdou.

Pokud nás výše uvedené výzvy něco naučily, pak to, že celer je rostlina, která miluje pohodlí a luxus. Odepřete mu cokoli a stane se strnulým a upovídaným. Pokud tedy vidíte, že vaše celerové listy žloutnou, musíte rychle jednat, chcete-li zachránit svou sklizeň.

Jak to opravit

Jako obvykle první věc, kterou musíte hledat, je půda. Ujistěte se, že rostlina není dehydratovaná a že půda je vlhká. Pak se ujistěte, že bude mít 6 hodin slunečního světla a že slunce nebude odpoledne příliš horké.

Získejte hodnoty pH půdy a změňte je, abyste je udrželi z 5,8 6,8 na. A když už tam budete, nakrmte rostlinu organickým kompostem a vyváženým hnojivem.

Nakonec hledejte známky napadení škůdci a nemocí. Některé z chorob, které způsobují žloutnutí listů, zahrnují fusariovou plíseň, cerkosporovou plíseň a mozaikový virus. Pokud jde o škůdce, na prvním místě by měly být mšice, padlí a drátovci.

6. Hnijící řapíkatý celer

Vzhledem k tomu, že pěstujete celer pro jeho šťavnaté stonky a ne pro listy nebo kořeny, chcete, aby tyto stonky byly při sklizni v perfektním stavu. To znamená, že byste nechtěli, aby byly vláknité, duté nebo shnilé. Tento poslední problém je častější, než by si mnozí zahradníci rádi připustili.

Přečtěte si více
Etiketa šatníku: Vše, co potřebujete vědět o punčochách a punčochách.

Je to plísňová infekce způsobená Rhizoctonia solani.. Stejně jako mnoho hub se v teplých a vlhkých podmínkách spóry uhnízdí mezi stonky rostlin a hnisají. Ale to nejsou dospělé rostliny. Houba často napadá sazenice a urychluje jejich smrt dříve, než stihnou vyrůst.

Jak to opravit

Pokaždé, když rostlinu zaléváte nebo aplikujete hnojivo, zkontrolujte známky infekce. To vám umožní odhalit přítomnost plísní v rané fázi a zabránit šíření nemoci. Odstraňte infikované stonky a zlikvidujte je.. Pokud se plíseň rozšířila na celou rostlinu, celer vytrhněte a spalte.

Ke konci sezóny vytrhněte všechny rostliny celeru a odstraňte všechny zbytky. Nepoužívejte zbytky k výrobě kompostu nebo mulčování. Místo toho je bezpečně zlikvidujte.

Často kladené dotazy

Zjistěte další užitečné informace o celeru:

Mohou psi jíst celer?

Anopsi mohou bezpečně jíst celer. Zatímco celer není nezbytnou součástí psí stravy, může být zdravou svačinou pro vaše štěně. Jen nezapomeňte odstranit řapíkatý celer, protože mohou způsobit zažívací potíže.

Je celer zdravý?

Anoceler je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, draslíku a kyseliny listové. Má také nízký obsah kalorií a tuku, takže je to zdravá svačina pro lidi, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet zdravou váhu. Navíc celer obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před nemocemi.

Kolik kalorií obsahuje celer?

Šálek nakrájeného celeru obsahuje asi 14 kalorie.

Výkon

Celer je lahodná a výživná zelenina, kterou si s trochou snahy vypěstujete na zahradě. Dodržováním těchto jednoduchých tipů budete moci produkovat bohatou úrodu celeru, kterou si budete moci užívat po celý rok, a vyřešíte tím jakékoli problémy s pěstováním celeru.

Podařilo se vám vypěstovat celer na vaší zahradě? Dejte nám vědět v komentářích níže!

Řapíkatý celer je dvouletá plodina z čeledi Umbelliferae pěstovaná za účelem produkce bělených listových stonků, které se používají v různých pokrmech.

Listové řapíky v různých odrůdách jsou natřeny bílou, růžovou nebo červenou barvou. Nejcennější jsou odrůdy s bílými řapíky, odrůdy s červenými jsou nejodolnější vůči chladu, lze je sklízet až do pozdního podzimu.

Výsadba a péče

celer – mrazuvzdorná rostlina, roste a vyvíjí se lépe při mírné teplotě a dostatečné vlhkosti.

Nejlépe funguje celer na dobře obdělaných půdách bohatých na humusi když těžký, se střední reakcí blízkou neutrálníale ne kyselé. S určením složení a kyselosti půdy vám pomůže článek Jak zjistit typ půdy a proč je to nutné.

Nejlepší je mít ho po zelí, cuketě, okurkách, bramborách. Nepoužívám hnůj a minerální hnojiva, takže používám fermentovaný potravinový odpad a kompost.

V březnu až dubnu se dělá příkop o šířce 40 cm a hloubce 25-30 cm. Samotná šířka budoucího záhonu bude 60 cm. Na dno se aplikuje vrchní obvaz, zemina se nalije nahoru tak, aby hladina v příkopu byla 8 cm pod úrovní půdy.Poté půdu mulčuji.

Přečtěte si více
Amaryllis - péče doma, pěstování a proč nekvete?

Semena vysévám koncem února – začátkem března. Nejprve je naplním horkou vodou (asi 60 stupňů), počkám, až voda vychladne, usuším ji v ubrousku a vysévám do krabice na sazenice, aniž bych ji posypal zemí. Krabice musí být pokryta filmem, je třeba zalévat pouze sprej. Při správném dodržování všech pravidel se sazenice objeví za 10-12 dní.

Celer miluje jasné osvětlení, na to by se nemělo zapomínat. Ve fázi dvou pravých listů se sazenice mohou ponořit do květináčů. Řapík celeru by měl být vysazen méně často než kořen, přičemž vzdálenost mezi rostlinami je 50 cm a mezi řadami – 40 cm. m bude potřebovat pouze 1 kusů sazenic. Tyto podmínky musí být přesně udržovány, jinak nelze získat dobrou sklizeň, konkrétně šťavnaté řapíky. Je třeba zajistit, aby “srdce”, tzn. apikální pupen nebyl prohlouben.

Řapíkatý celer – velmi vlhkomilná rostlina, v suchém počasí je rychlost zavlažování 20-25 litrů na 1 mXNUMX.

Jak rostete, potřebujete odstranit boční výhonky, okamžitě zaujmou svým neupraveným vzhledem, malou tloušťkou, proto je odstraňte.

Krmení řapíkatý celer s kopřivovým nálevem a biohumem, s použitím biopřípravku “Radiance”. Zde se každý rozhodne, jaký druh dresinku by měl být připraven. Hlavní věc je, že vrchní oblékání by mělo být týdenní.

Dlouhé, tlusté, ne duté, ale šťavnaté řapíky rostou pouze v případě, že rostliny rostly po celou vegetační sezónu nepřetržitě. Mezitím, zpomalení růstu u nich někdy dochází i kvůli těsnění ornice, kdy kořeny začnou trpět nedostatkem kyslíku při zavlažování. Tehdy potřebujete půdu uvolnit.

Bělení řapíku

Dalším důležitým krokem je bělení řapíků. K tomu je nutné řapíky listů mírně svázat motouzem, poté je zabalit do silného papíru (jako je obal), znovu je svázat. Můžete ho omotat slámou, jen aby nebyly žádné mezery. Listové čepele by měly zůstat volné. Několikrát jsem zkoušel pudřit zeminou, ale po takovém testu získaly řapíky nepříjemnou zemitou chuť.

Po vybělení jsou řapíky jemné a chutné. Letos jsem se celeru moc nevěnovala, takže oproti loňsku nejsou řapíky tak tlusté, ale nebyly žádné duté a byly šťavnaté do sytosti.

Ale v době mých prvních dach experimentů se to stalo. Letošní chyba – odstranil jsem pár postranních výhonků, litoval jsem toho a nechal to natvrdo. Další chyba – pozdě překryté papírem od světla, řapíky nejsou dostatečně vybělené. Ale chuť je dobrá. Nyní je několik kořínků řapíkového celeru uloženo v mém sklepě jen v kbelících, papír není odstraněn, listy jsou odříznuty, řapíky nadále perfektně bělí.

K lehkému postříkání stačí hrouda země. Očištěné a omyté řapíky lze dlouho skladovat ve spodní zásuvce lednice a odebírat podle potřeby.

Tak zdravou a na vitamíny bohatou zeleninovou rostlinu si neodpírejte. Jeho řapíky obsahují množství lehce stravitelných sacharidů, vzácné vitamíny, soli, mikroelementy a aromatické sloučeniny. Užívání celeru příznivě ovlivňuje látkovou výměnu v těle, posiluje nervový systém. Řapíky lze použít čerstvé, vařené, dušené jako samostatné jídlo. Podávají se také jako druh přílohy k masu, drůbeži, bramborám a zelenině. V Číně existují dezertní jídla z řapíkatého celeru.

Přečtěte si více
M krmit fazole? Vrchní obvaz v otevřeném terénu po klíčení v červnu, jaké lidové prostředky lze použít k hnojení luštěnin

Různé saláty s použitím řapíků obohatí váš stůl, protože celer je kombinován s jakýmkoli jídlem – s masem, kuřecím masem, rybami, zeleninou. Ani jednoduchý salát z nastrouhané mrkve s řapíkatým celerem nebo obyčejná bramborová polévka s řapíky nenechají labužníka lhostejným. Vypěstujte si na záhonech celer řapíkatý, odvděčí se vám zdravím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button