Hlavní zásady terapeutické diety pro artrózu kyčelního kloubu

ОSteoartróza je jedním z těch kloubních onemocnění, jejichž léčba velmi závisí na úsilí samotného pacienta. Vyvážená strava vám pomůže zhubnout a snížit zátěž kloubů. Jídelníček složený určitým způsobem navíc pomáhá snižovat záněty kloubů.
Dieta pro osteoartrózu tedy plní dva úkoly:
- Optimalizace tělesné hmotnosti pro snížení zátěže kloubů nohou. Navíc je prokázáno, že tuková tkáň produkuje látky podporující zánětlivý proces a snížení množství tukové tkáně v těle zánětlivý proces snižuje.
- Snižte zánět pomocí určitých živin.
Jak zhubnout?
Musí se dodržovat určitá pravidla. Ale pozorujte je neustále, udělejte si z nich zvyk.
- Musíte jíst 5-6krát denně v malých porcích: tři hlavní jídla a dvě nebo tři svačiny po celý den.
- Nedělejte na sobě hlad (když má člověk hlad, útočí na jídlo a těžko se ovládá), proto je nutné mezi hlavními jídly dát si malé svačiny, nejlépe bílkovinové (tvaroh, vajíčko, popř. kousek vařeného vepřového masa).
- Ve výživě se dává přednost zelenině, rybám, tvarohu, kuřecímu masu, libovému masu (hovězí, telecí, krůtí), nízkotučným mléčným výrobkům, obilovinám, vejcím (zejména bílkům).
- Vyhýbejte se mouce a sladkostem. Cukr obsahuje pouze kalorie a nemá žádnou jinou nutriční hodnotu, takže se mu můžete vyhnout, aniž byste obětovali nutriční hodnotu. Každých 30 gramů cukru obsahuje 120 kcal, kdo se snaží zhubnout, bude muset zapomenout na sladkosti, džemy, dorty a další cukrářské výrobky. Snažte se nepřidávat cukr do čaje a kávy, při přípravě pokrmů ho používejte co nejméně. Umělá sladidla obsahují velmi málo kalorií, ale obecně je zdravější trénovat se na méně sladkých potravin. Místo cukru můžete do pečiva a müsli pro sladkost přidat rozinky a jiné sušené ovoce. Pozor na skrytý cukr, pečlivě si prostudujte složení výrobku na obalu. Konzumace příliš velkého množství ovoce také naruší hubnutí.
- Zvyšte fyzickou aktivitu: procházejte se (alespoň půl hodiny denně), věnujte se fitness, plavání, tanci, cvičení. Pokud člověk přijímá z jídla více energie, než vydává, pak se přebytečná energie přeměňuje na tuk a dochází k nárůstu hmotnosti. Pokud člověk přijímá z jídla méně energie, než vydává, pak dochází k hubnutí. Proto jsou všechna doporučení pro hubnutí založena na optimalizaci výživy a zvýšení fyzické aktivity.
- Omezte příjem tuků. Tuky obsahují velké množství kalorií. Je třeba přehodnotit způsoby vaření. Je vhodné vařit v pomalém hrnci, v páře, péct nebo vařit. Smažená jídla s přidaným olejem jsou při hubnutí kontraindikována. Kromě toho si musíte pamatovat, že živočišné i rostlinné oleje jsou 100% tuky a rostlinný olej nemá oproti máslu žádné kalorické výhody. Vyhněte se „neviditelným“ tukům, které se nacházejí v pečivu, cukrovinkách, čokoládě a uzeninách. Pečlivě si prostudujte složení výrobku na obalu. Rovněž je nutné snížit obsah živočišných tuků ve stravě, protože přispívají ke vzniku zánětu a zvýšené bolesti.
- Nejfyziologickější a nejúčinnější je postupné hubnutí (1-2 kg za měsíc).
- Při hubnutí je vhodné užívat multivitaminové komplexy, doplňky vápníku a vitamínu D Je prokázáno, že nedostatek vitamínu D vede k obezitě.
НNeměli bychom však zapomínat na to, že pro řadu onemocnění, jako je cukrovka, dna, onemocnění trávicího traktu, existují individuální léčebné tabulky, ve kterých může být poměr přípravků různý.
Potravinové alergie
У U některých pacientů se po požití některých potravin bolesti kloubů a otoky kloubů zintenzivňují, a když to odmítnou, cítí se lépe.
НNapříklad zhoršení stavu je často spojeno s konzumací rajčat, lilků, paprik, cibule a brambor. Na tento seznam se často přidává rafinovaný cukr a škrob, mléčné výrobky, vepřové maso, citrusové plody, kukuřice, ovesné vločky, žito a kvasnice.
ЕPokud existuje podezření, že produkt způsobuje exacerbaci, pak pro kontrolu je nutné tento podezřelý produkt na měsíc vzdát a poté se k němu pokusit vrátit. Pokud se bolest kloubů během několika dní po konzumaci tohoto produktu zvýší, lze to považovat za důkaz vztahu příčiny a účinku.
ВPři přidávání nového produktu do nabídky sledujte svůj stav. Pokud se váš zdravotní stav zhorší a bolesti kloubů zesílí, pak je možné, že tento produkt způsobuje alergii.
Vliv potravy na zánětlivý proces
СČte se, že některé potraviny mohou v těle vyvolat procesy vedoucí ke vzniku zánětu. Jedná se především o živočišné maso, cukr a kávu. Je dobře známo, že vysoká hladina krevního cukru oslabuje imunitní systém, proto se snažte ve svém jídelníčku držet co nejnižší množství cukru (zejména rafinovaného), sladkostí, cukrovinek a slazených nealkoholických nápojů. Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny se také nazývají “zdravé tuky”, přispívají snížení zánětu. Na rozdíl od omega-3 nemají omega-6 polynenasycené mastné kyseliny protizánětlivou aktivitu a navíc mohou narušovat vstřebávání omega-3. Moderní strava obsahuje více omega-6, než je nutné, takže omezení nebo vyloučení potravin obsahujících omega-6, jako je slunečnicový a kukuřičný olej a margarín, může být prospěšné.
Bylinné složky s léčivými vlastnostmi
К přírodní protizánětlivé potraviny zahrnují zázvor. Dá se přidat do různých pokrmů nebo z něj udělat nálev zalitím pár plátků kořene zázvoru horkou vodou (podle chuti můžete přidat med, citron, hřebíček).
Хdobře známé protizánětlivé vlastnosti jalovec. Gin se vyrábí z plodů jalovce a lektvar na bázi ginu je mezi anglickými pacienty velmi oblíbený. Představujeme vám tento originální recept.
ЗZlaté rozinky zalijeme ginem a necháme v nezakryté nádobě, dokud tekutina nezmizí. Vezměte 9 rozinek denně.
В Bylinkáři doporučují pít čaj z listů místo běžného čaje jako analgetikum a protizánětlivý prostředek. černý rybíz. Doporučuje se šťáva z čerstvých kořenů celer (užívejte 2 čajové lžičky 3x denně po dobu 6-8 týdnů). Předpokládá se také, že jsou velmi užitečné při zánětech kloubů. borůvka и česnek. Všechny tyto „potravinové léky“ lze do jídelníčku zařadit s mírou.
Želé maso (rosol) je na artrózu neúčinné.
ПPacienti se často ptají, zda je želé dobré pro klouby. Mnoho lidí cituje populární zdroje, které tvrdí, že želé je údajně lepší než jakékoli chondroprotektory k „obnovení chrupavky“ a zbavení se kloubních onemocnění bez léků. Předpokládá se, že prospěšné vlastnosti želé jsou údajně způsobeny tím, že když se maso vaří, složky žil a chrupavek se uvolňují do vývaru a poté je tělo absorbuje a používá jako stavební materiál pro vlastní tkáně.
ДŽelé jako prostředek na posílení kloubů a kostí totiž tradiční medicína dlouho doporučovala, ale akademická medicína se k tomuto doporučení staví rezervovaně.
Вza prvé neexistuje žádný přísný vědecký důkaz, že želé je skutečně schopné nějak ovlivnit strukturu chrupavek a dalších typů pojivové tkáně (kosti, šlachy, vazy), toto tvrzení nikdo nikdy nepotvrdil.
Вza druhé, i když předpokládáme, že látky obsažené v želé se při vstupu do těla používají jako stavební materiál pro chrupavku, pak by pro uspokojení potřeby těchto látek musel pacient s artrózou sníst desítky kilogramů želé na jeden kus. den.
В-za třetí, želé se vyrábí z bohatého vývaru, o kterém je známo, že obsahuje hodně cholesterolu. Častá konzumace tohoto pokrmu proto může přispět k rozvoji aterosklerózy.
Нo existují důkazy o účinnosti použití želatina pro artrózu. Želatina je přírodní, viskózní, průhledná látka, která se získává vařením šlach, vazů, kostí a některých dalších živočišných tkání, které obsahují kolagen ve vodě. Želatina se používá ve vaření, medicíně a kosmetologii. Želatina je největším zájmem tradiční medicíny jako lék používaný k léčbě kloubních onemocnění. Jak uvedla agentura Reuters, v Americe byla provedena studie, které se zúčastnilo 175 starších pacientů s osteoartrózou kolenních kloubů. Denně jim bylo podáváno 10 g práškové želatiny. Po pouhých 14 dnech této léčby mnozí zaznamenali zlepšení pohyblivosti kloubů a svalové síly. Aminokyseliny (stejné aminokyseliny, které získáváme z bílkovin) obsažené v želatině totiž udržují elasticitu kloubních chrupavek a zpomalují nebo dokonce zabraňují jejich destrukci.
Želatina na klouby. Recept.
НTradiční medicína doporučuje jednoduchý recept na prevenci a léčbu kloubních onemocnění, jako je artritida, osteoporóza, artróza, vykloubení a podvrtnutí. Tento recept bude také užitečný pro ty, kteří mají přirozeně slabé vlasy a nehty.
ВVečer před spaním zalijte 1 lžičku želatiny půl sklenicí studené převařené vody. Želatina by měla přes noc nabobtnat. Ráno přidejte do nabobtnalé želatiny 1 lžičku medu a sklenici naplňte až po vrch horkou převařenou vodou. Obsah sklenice dobře promíchejte a tuto směs vypijte teplou na lačný žaludek.
ЛLéčba se provádí v cyklech 10 dnů. Poté 10denní přestávka. Léčba některých onemocnění může být poměrně dlouhá: 3 měsíce nebo více. Vše závisí na stupni onemocnění a individuálních vlastnostech těla.
ДK prevenci onemocnění kloubů a jako prostředek k posílení vlasů a nehtů lze tento recept konzumovat 1-2x týdně. Stačí však jednoduše zahrnout do svého jídelníčku jídla připravená s želatinou: želé maso, aspik, pěny, želé, marmeláda.

Dieta při kloubních onemocněních může hrát důležitou roli ve správném fungování pohybového aparátu, příznivě ovlivňuje pevnost a stav kloubní chrupavky. Jedná se o pestré a optimálně vyvážené menu, které je bohaté na sloučeniny s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi. Protizánětlivé dietní menu – co jíst pro zdravé klouby? Co dělat s kolenními klouby – jaké jsou domácí léky na synoviální insuficienci v kolenou? Jak podpořit regeneraci kloubů a jakým potravinám se nejlépe vyhnout?
Co jíst pro zdravé klouby? Role stravy při ochraně kloubů
Správná výživa hraje klíčovou roli ve správném fungování lidského organismu, ovlivňuje mimo jiné i pohybový aparát. Dieta pro onemocnění kloubů může být nápomocný při snižování zánětu, stejně jako posilování kloubní chrupavky a celkového zdraví kloubů. Vhodná strava pomáhá udržovat normální váhu, což může snížit mechanické poškození kloubní chrupavky. Navíc vhodným jídelníčkem lze podpořit regeneraci kloubů a navíc zmírnit nežádoucí projevy artrózy a snížit záněty v těle.
Co je dobré na klouby? Dieta, která posiluje kloubní chrupavky, by měla obsahovat složky, které mohou mít protizánětlivé a antioxidační účinky. Dobrým řešením se proto jeví konzumace potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, dále minerály jako hořčík, selen, vápník a vitamíny jako vitamín E a C nebo vitamín D.
To je důvod, proč by strava pro posílení kloubů měla obsahovat čerstvou zeleninu a ovoce, stejně jako ořechy a semena. Kromě toho stojí za to pamatovat na dostatek ryb a mořských plodů a také na používání zdravých rostlinných tuků v každodenní stravě. Jako by to nestačilo, udržení zdravých kloubů vyžaduje dodat tělu odpovídající množství cenných makro- a mikroživin a přitom nezapomínat na důležitost každodenní fyzické aktivity.
Zelenina, která ničí klouby – fakt nebo mýtus?
V předních zpravodajských serverech jsou titulky, které existují zelenina, která ničí klouby. Je to pravda?
Jednoznačný seznam zeleniny, která může negativně ovlivnit stav kloubů, neexistuje a reakce lidského těla na zkonzumované potraviny je individuální záležitostí. Vyplatí se však věnovat pozornost dietním složkám, které vzhledem k obsaženým látkám mohou vzbuzovat pochybnosti zejména u těch, kteří se potýkají s onemocněními kloubů.
Určité potraviny jsou zdrojem purinů, které se v lidském těle metabolizují na kyselinu močovou, která se normálně vylučuje močí. Nadbytek kyseliny močové v krvi však může vést k hyperurikémii, která je prekurzorem dny, revmatického onemocnění, při kterém se nadbytek kyseliny močové nahromaděný v těle mění na malé krystalky umístěné v kloubech a měkkých tkáních. Lidem trpícím dnou se tedy doporučuje omezit příjem kyseliny šťavelové v denní nabídce. Proto se v takových případech vyplatí minimalizovat spotřebu potravin bohatých na tuto sloučeninu, jako je rebarbora, zelí, špenát, zelenina nebo chřest, a nahradit je v každodenní stravě potravinami, které mají protizánětlivý potenciál.
Kromě toho potraviny, zejména lilková zelenina, jako je paprika, lilek, rajčata a brambory (zejména syrové a nedovařené), obsahují látky známé jako Salaniny, což jsou rostlinné toxiny. Tyto sloučeniny jsou považovány za inhibitory vápníku, které mohou způsobit usazování vápníku v měkkých tkáních. Některé vědecké studie naznačují, že solaniny mohou oslabovat a poškozovat membrány červených krvinek a negativně ovlivňovat mitochondrie. V důsledku prasknutí buněk a zvýšené propustnosti střeva se solaniny mohou dostat do krevního oběhu, což vede k chronickému zánětu, který způsobuje bolest a nepohodlí v kloubech.
I když některá zelenina obsahuje sloučeniny, které mohou poškodit klouby, je důležité si uvědomit, že mírné množství látek nemá negativní dopad na fungování lidského těla. Výše zmíněná zelenina je navíc zdrojem cenných vitamínů a minerálů, takže při onemocněních kloubů je nesmírně důležité dodržovat každý den rozumnou a vyváženou stravu.
Obnova kloubní chrupavky – co je k regeneraci kloubu?
Co existuje pro zdravé klouby? Co je dobré na kolenní klouby? Dieta pro obnovu kloubní chrupavky, což je elastická tkáň, která pokrývá konce kostí, které se navzájem spojují, musí tělu poskytovat cenné živiny, které dokážou udržet správnou funkci kloubů a správný stav kloubní chrupavky.
Proto lze do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na kolagen, jako je želatina, želé, maso z orgánů nebo kuřecí stehýnka, ale protože složky považované za zdroje kolagenu mají vysoký obsah nasycených mastných kyselin a cholesterolu, může být dobré poskytnout tělu tuto složku ve formě kolagenových bioaktivních přísad. Nezapomeňte do svého jídelníčku zahrnout také zdroje. vitamín C, což je nezbytná sloučenina pro správnou syntézu kolagenu. V jídelníčku by proto nemělo chybět čerstvé ovoce a zelenina jako černý rybíz, pomeranče, růžičková kapusta, brokolice nebo paprika.
Obnova kloubní chrupavky by bez odpovídajícího množství nebyla možná omega-3 mastné kyseliny, které mohou zmírnit záněty v kloubech a zlepšit jejich pohyblivost, proto se vyplatí zařadit do každodenní stravy tučné mořské ryby, ořechy a rostlinné oleje. Pozitivně působí na udržení pružnosti a odolnosti kloubní chrupavky. chondroitin, který pochází z tkání bohatých na chrupavku, jako je krk, a také doplňky stravy obsahující chondroitin sulfát. Pozitivně působí na tvorbu kloubní chrupavky a synoviální tekutiny. glukosamin, které lze zařadit do jídelníčku konzumací měkkýšů nebo doplňků stravy, které jsou považovány za koncentrovaný zdroj této složky.
Potraviny, které jsou špatné pro vaše klouby – Čemu byste se měli vyhnout, pokud máte artritidu kyčle?
Když se snažíte udržet své klouby v dobrém stavu, měli byste se vyhnout potravinám, které mají prozánětlivé vlastnosti, které mohou zvýšit zánět v těle. Z každodenní stravy by proto měly být vyloučeny potraviny, které jsou zdraví škodlivé. zdroje jednoduchých cukrů, jako jsou sladkosti, slazené nápoje a vysoce zpracované potraviny, stejně jako živočišné tuky, které jsou považovány za zásobárnu nasycených mastných kyselin – zpracované maso, tučné maso nebo sádlo.
Čeho byste se měli vyvarovat při koxartróze? Nedoporučuje se konzumovat produkty obsahující trans tuky, jako jsou slané svačiny, polévkové prášky a jídla z rychlého občerstvení. Za pozornost stojí i obsah omega-6 mastné kyseliny, přítomné zejména ve slunečnicovém nebo kukuřičném oleji, které ač jsou nezbytné pro správné fungování lidského organismu, v nadměrném množství (zejména s nízkým obsahem omega-3 mastných kyselin) mohou vykazovat prozánětlivý potenciál.
Mnoho lidí, kteří přemýšlí, čemu se vyhnout s artritidou kyčelního a kolenního kloubu, se ptá, zda by měli pít kávu. To je dobře známo káva a jointy — ne nejužitečnější kombinace: nadměrná konzumace silné kávy může snížit biologickou dostupnost vápníku dodávaného tělu každodenní stravou, omezit jeho vstřebávání, což může negativně ovlivnit pohyblivost kloubů a zvýšit jejich bolestivost. Dosavadní vědecké výzkumy přitom nepotvrzují přímý vliv kávy na zdraví kloubů, proto je klíčová střídmost.
Med, ovesné vločky a jablečný ocet – škodí kloubům?
Ti, kteří se snaží obnovit kloubní chrupavku, zlepšit zdraví kloubů a zmírnit příznaky osteoartrózy, si někdy kladou otázku, zda med škodí kloubům, zda stojí za to jíst ovesné vločky a zda kloubům škodí jablečný ocet?
Ačkoli med je zdrojem jednoduchých cukrů, tento produkt je zároveň zásobárnou přírodních látek, které mohou pozitivně působit na nemocné kyčelní a kolenní klouby. Med poskytuje tělu antioxidační sloučeniny, které mohou snížit zánět kloubů, a také vykazuje antimikrobiální vlastnosti, které mohou být důležité pro ty, kteří bojují s revmatismem.
Názory na jablečný ocet, stejně jako u medu, byly rozděleny. Výzkum nepodporuje účinnost jablečného octa na artritidu, ale některé důkazy naznačují, že produkt může mít protizánětlivé vlastnosti a zároveň poskytuje tělu minerály, které mohou podporovat optimální zdraví kostí a kloubů.
Pokud jde o ovesné vločky, mírná konzumace tohoto produktu může pomoci doplnit vaši každodenní stravu o cenné sloučeniny. Konzumace ovesných vloček v nadměrném množství však může tělu dodat nežádoucí puriny a kyselinu fytovou, omezit vstřebávání základních živin a negativně ovlivnit kolenní a kyčelní klouby.

Jaké vitamíny chybí, když bolí klouby
Na bolesti kloubů si nejčastěji stěžují starší lidé, ale kloubní diskomfort stále častěji postihuje i mladé lidi. Někdy může být příčinou nepříznivých příznaků nedostatek cenných živin. Jaké vitamíny chybí, když bolí klouby? Který vitamíny pro klouby může být užitečný při kostních problémech?
Podporu při onemocněních kloubů lze poskytnout o vitamín C, což může mít pozitivní vliv na ohebnost kloubů a snižuje příznaky bolesti. Kromě toho je kyselina askorbová nezbytná pro správnou tvorbu kolagenu, sloučeniny podílející se na tvorbě kloubní synovie, která může podporovat tvorbu nových buněk kloubní chrupavky a zvyšovat elasticitu a pevnost chrupavkové tkáně. Na druhou stranu nedostatek vitaminu C může vést ke snížení hladiny kolagenu v těle, což negativně ovlivňuje stav kloubů.
Důležitou složkou stravy pro posílení kloubů je také vitamín D, jehož nedostatek může snížit imunitu a negativně ovlivnit imunitní systém, stejně jako oslabit kosti a klouby, zvýšit riziko rozvoje osteoporózy nebo artritidy. Nízká hladina vitaminu D může také negativně ovlivnit vstřebávání vápníku, což může zvýšit náchylnost kostí ke zlomeninám.
Kromě toho je důležité zajistit dostatečný příjem do těla. vitamín E, který pomáhá chránit kloubní chrupavku a díky svému antioxidačnímu působení dokáže snižovat i oxidační stres a snižovat hladinu prozánětlivých faktorů v těle. Ve svém denním menu byste také neměli zapomínat na vitamíny skupiny B, jehož nízké hladiny mohou oslabit svaly a zvýšit riziko zánětu a degenerace kloubů.
Obnova kloubní chrupavky – domácí prostředky
Schopnost přirozených regeneračních procesů v kloubní chrupavce se s věkem snižuje. Existují však domácí léky na synoviální nedostatečnost v kolenních nebo kyčelních kloubech, které mohou mít pozitivní vliv na stav kloubů.
Normální tělesná hmotnost a pravidelná středně intenzivní fyzická aktivita může být prospěšné pro udržení zdraví kloubů, což může pozitivně ovlivnit distribuci synoviální tekutiny v kloubu a minimalizovat tření na povrchu chrupavky – plavání, pilates, jóga, jogging nebo silový trénink s mírnými váhami mohou být dobrou volbou.
Pro podporu obnovy kloubní chrupavky se také vyplatí pečovat správná strava, bohaté na antioxidanty a protizánětlivé vlastnosti a v případě potřeby o vhodné potravinářské přísady, obsahující například kolagen, chondroitin, glukosamin nebo methylsulfonylmethan.
Navíc mezi domácí metody pro podporu kloubů a chrupavky stojí za zmínku takové metody jako:
- studené obklady,
- masáž éterickými oleji,
- teplá koupel,
- bylinné nálevy, připravené zejména ze zázvoru, kurkumy nebo kopřivy,
- hydromasáž.

Ukázkový jídelníček pro zdravé klouby – co jíst, když vás bolí kolena?
Pro udržení dobrého zdraví kloubů je důležité dodržovat zdravou a dobře vyváženou stravu. Co pomáhá na ztuhlost kloubů a co byste měli na klouby jíst? Dobré řešení by mohlo být protizánětlivá dieta, tedy jídelníček bohatý na cenné protizánětlivé látky, který tělu dodá vitamín C, lykopen, flavonoidy, omega-3 mastné kyseliny nebo vitamíny E a D. Kromě toho je důležité zajistit dostatek bílkovin, minerálů a adekvátní hydratace. Protizánětlivé dietní menu – jak by mohlo vypadat vzorový jídelníček na bolavé klouby?
- Snídaně: Celozrnná omeleta se špenátem a lososem s červenou paprikou a petrželkou, zelený čaj;
- II snídaně – smoothie s přírodním jogurtem, borůvkami, malinami a chia semínky;
- Oběd: rajčatová krémová polévka s dýňovými semínky, smažená kuřecí prsíčka s quinoou a salát z kysaného zelí s olivovým olejem, zelený čaj;
- Odpolední svačina – domácí jahodové želé, voda;
- Večeře: celozrnný chléb s avokádovou pastou, rukola, cherry rajčata, voda.
Biologicky aktivní doplňky na klouby OstroVit – jak si udržet zdraví kloubů?
Podporu regenerace kloubů a posílení kloubní chrupavky lze zajistit užíváním vhodných doplňků stravy obsahujících zejména:
- glukosamin, který může podporovat regeneraci kloubní chrupavky a také stimulovat syntézu kolagenu a kyseliny hyaluronové;
- chondroitin, který hraje důležitou roli při ochraně kloubní chrupavky před destruktivním působením enzymů a také podporuje regenerační procesy v kloubech;
- MSM, což je methylsulfonylmethan, organosírová sloučenina, která má protizánětlivé a regenerační vlastnosti a může mít také pozitivní vliv na snížení bolesti a ztuhlosti kloubů;
- kyselina hyaluronová, který může snížit bolest spojenou s osteoartrózou a také zajistit normální funkci kloubů;
- kolagen, který se může podílet na produkci kloubní lubrikace, stejně jako na obnově chrupavkové tkáně.
Při hledání cenných léků na posílení kloubů stojí za to věnovat pozornost produktům, které se vyznačují jednoduchým složením, vysokou kvalitou a množstvím základních látek. Dobrým řešením může být zařazení biologicky aktivních doplňků od OstroVitu do každodenního jídelníčku, jako jsou např.
- OstroVit mořský kolagen + kyselina hyaluronová + vitamín C 500 g, který udivuje nejen svou exotickou chutí, ale také bohatstvím cenných sloučenin – přípravek obsahuje hydrolyzované peptidy rybího kolagenu, které jsou vysoce biologicky dostupné, dále kyselinu hyaluronovou a vitamín C, které podporují přirozenou syntézu kolagenu.
- OstroVit Flex Regen 120 tablet, komplexní přípravek, který dodává tělu cenné sloučeniny podporující klouby – přípravek obsahuje kolagen, glukosamin, chondroitin, dále kyselinu hyaluronovou, MSM, mangan, vitamín D3 a vitamín C a extrakt z pryskyřice kadidla.
- OstroVit Glukosamin + MSM + Chondroitin 150 g — přípravek ve výhodné práškové formě, který je zdrojem glukosaminu, MSM, ale i chondroitinu a vitaminu C, komplexně podporuje kloubní chrupavku.
- OstroVit Flex Revive 400 g — biologicky aktivní doplněk, který je komplexním zdrojem cenných ingrediencí, má příchuť tropického ananasu a dodává tělu mimo jiné glukosamin, kolagen a hořčík.
Bibliografie:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32443535/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34959772/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34684507/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32585000/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36986062/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25629804/

Natalia Goździak
Copywriter – odborník na výživu. Bakalářský titul v oboru sportovní dietetika získala na Akademii tělesné kultury v Poznani [AWF w Poznaniu] a magisterský titul v oboru nutriční prevence a nutriční terapie na UP v Poznani. Zásady zdravé výživy přitom vnímá především jako cenná doporučení, nikoli jako striktní pravidla, která je nutné striktně dodržovat. Studuje copywriting prostřednictvím kurzů a oborové literatury, ale protože nejlepší způsob, jak se učit, je praxe, tráví každý den mnoho hodin hraním se slovy a vytvářením nového, jedinečného obsahu. V soukromém životě je vášnivou fotografkou a život bez knih si neumí představit.