Dieta pro hypotyreózu: výživa pro onemocnění u žen a menu pro hubnutí
Terapeutická strava pro štítnou žlázu by měla brát v úvahu potřeby těla na bílkoviny, tuky a sacharidy. Existuje však řada produktů, které v případě patologií tohoto orgánu přímo ovlivňují fungování žlázy nebo slouží jako provokující faktory pro rozvoj dalších onemocnění a obezity.

Terapeutická dieta pro onemocnění štítné žlázy by měla brát v úvahu potřeby těla na bílkoviny, tuky a sacharidy.
Co je dobré pro štítnou žlázu?
Je mylné se domnívat, že nemocná žláza nutně vyžaduje zvýšený obsah jódu.
V případě nadměrné funkce štítné žlázy je vhodné konzumovat produkty, které ji obsahují, v malých množstvích, aby byla zajištěna pouze denní potřeba mikroprvku. Pro ty, kteří trpí sníženou funkcí štítné žlázy (hypotyreóza), existuje oddělená strava.
Aby žláza vstřebávala jód z potravy, jsou nutné i další látky. Nejdůležitější z nich jsou:
Výživa při onemocnění štítné žlázy by měla obsahovat potraviny bohaté na tyto látky, usnadní to vstřebávání jódu a zlepší stav žlázy i organismu.

V případě nadměrné funkce štítné žlázy je vhodné konzumovat produkty, které ji obsahují, v malých množstvích, aby byla zajištěna pouze denní potřeba mikroprvku. Pro ty, kteří trpí sníženou funkcí štítné žlázy (hypotyreóza), nejsou žádná omezení.
Povolené produkty
Aby byla zajištěna vyvážená strava, měla by strava pacienta s onemocněním štítné žlázy zahrnovat:
- maso a masné výrobky s minimálním obsahem tuku (telecí, hovězí, krůtí a kuřecí, králičí nebo zvěřina) jsou zdrojem esenciálních aminokyselin;
- libové ryby (treska, platýs, candát atd.) – obsahují bílkoviny, mastné kyseliny, fosfor a jód pro žlázu;
- mořské plody (mořské řasy, krabi, chobotnice, měkkýši atd.) – kompletní bílkovina a velké množství jódu, který je nezbytný pro železo a tělo;
- mléko a mléčné výrobky – soubor živin a mikroelementů a také velké množství vápníku, který je důležitý pro vstřebávání jódu štítnou žlázou;
- Doporučuje se používat nízkotučný sýr se sníženým obsahem soli („ruský“, „jaroslavský“ atd.);
- nerafinované rostlinné oleje jsou zdrojem tuků, vitamínů E a A;
- máslo a ghí;
- obiloviny (ovesné vločky, pohanka, pšenice, luštěniny) a těstoviny jsou zdrojem sacharidů a mikroelementů, které jsou prospěšné pro žlázu;
- Čerstvá a vařená zelenina, ovoce, bobule a zelenina dodávají tělu vitamíny, vlákninu a mikroelementy.
Při hypertyreóze je třeba věnovat pozornost množství bílkovin, které pacient přijímá z potravy: za den by to mělo být minimálně 1,5 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Bílkoviny živočišného původu (mléko, maso, ryby) tvoří 55 % z celkového obsahu.
Čerstvá a vařená zelenina, ovoce, bobule a zelenina dodávají tělu vitamíny, vlákninu a mikroelementy.
Obiloviny (ovesné vločky, pohanka, pšenice, luštěniny) a těstoviny jsou zdrojem sacharidů a mikroprvků prospěšných pro žlázu.
Mořské plody (mořské řasy, krabi, chobotnice, měkkýši atd.) jsou kompletní bílkovinou a velkým množstvím jódu, který je nezbytný pro železo a tělo. Maso a masné výrobky s minimálním obsahem tuku (telecí, hovězí, krůtí a kuřecí, králičí nebo zvěřina) jsou zdrojem esenciálních aminokyselin. Libové ryby (treska, platýs, candát atd.) obsahují bílkoviny, mastné kyseliny, fosfor a jód pro žlázu. Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu živin a mikroprvků a také velké množství vápníku, který je důležitý pro vstřebávání jódu štítnou žlázou.
Přečtěte si více o produktech obsahujících jód zde.
Zakázané produkty
Při hypotyreóze se doporučuje omezit konzumaci potravin s jednoduchými sacharidy: cukr, med, prémiová mouka a škrob. Mají vysokou energetickou hodnotu a mohou přispět k nárůstu hmotnosti v případech pomalého metabolismu, kdy žláza vylučuje málo hormonů.
Pokud žláza pracuje příliš aktivně, pak osoba trpí zrychleným metabolismem.
Jeho tělo vyžaduje více energie, takže má dovoleno jíst sacharidové potraviny. Škodlivými produkty pro pacienty s hypertyreózou jsou mořské plody, které obsahují hodně jódu. Mohou se konzumovat v malém množství, aby nestimulovaly žlázu ke zvýšení aktivity.
Pokud máte nějaké onemocnění štítné žlázy, neměli byste jíst:
- živočišné a kuchyňské tuky, margarín;
- koření a horké koření (křen, adjika atd.);
- káva, čaj, kakao;
- tučné maso a drůbež (vepřové, kachní atd.);
- konzervované potraviny a marinády;
- uzené maso a ryby;
- tučné ryby (úhoř, sleď, losos);
- ječmen a kroupy, proso.
Pokud máte problémy s trávením potravy kvůli špatné činnosti žlázy, musíte ve stravě omezit množství zeleniny, která je bohatá na vlákninu (řepa, zelí), dráždí střeva (ředkvičky, česnek, cibule) a ovoce (hrozny, švestky, meruňky), které působí projímavě.
Štítná dieta vyžaduje jíst malá jídla 5-6krát denně, aby netlačila na žaludek.
Menu pro týden
Dieta pro onemocnění štítné žlázy spočívá v konzumaci malých jídel 5-6krát denně v malých porcích, aby netlačila na žaludek. Správná výživa je vhodná i pro dívky, které si hlídají postavu, i když mají štítnou žlázu v normě. Menu hubnutí by se mělo skládat ze zdravých potravin.
Snídaně: tvarohové koláče nebo tvarohový kastrol, bylinkový nálev.
Druhá snídaně – polévka s mléčnou rýží;
Oběd – boršč s vývarem z fazolí, pečené brambory, dušený řízek (masový nebo rybí), želé nebo kompot;
Odpolední svačina – slabý, neslazený čaj se sušeným ovocem nebo ořechy;
Večeře: zeleninový guláš, bylinkový nálev nebo heřmánkový či šípkový čaj.
K snídani si připravte kaši s mlékem (rýži, ovesné vločky), přidejte bylinkový čaj.
Druhá snídaně – obilný nebo tmavý chléb, sýr, čaj s mlékem.
K obědu si připravte kuřecí nebo krůtí polévku s nudlemi nebo domácími nudlemi a na druhý chod pilaf s libovým masem, který je povolen při onemocnění štítné žlázy. Dezert – kompotované nebo čerstvé ovoce dle sezóny.
Odpolední svačina: šípkový nálev, celozrnný krekr.
Večeře: pohankové řízky s mletým masem, ovocná šťáva.
Kaše s mlékem jsou ideální variantou snídaně při léčbě štítné žlázy.
Snídaně: omeleta (se žloutky nebo bez), kousek chleba se sýrem, obilný kávový nápoj (nebo čekanka), který není kontraindikován u nemocné žlázy.
Druhá snídaně – ovocný salát (hruškový, banánový, citrusový), lze jíst s neslazeným jogurtem.
Oběd – rybí polévka z libové ryby, zeleninový kastrol (řízky nebo placičky z mrkve, zelí apod.), želé nebo kompot;
Odpolední svačina – tvarohové koláče nebo tvarohový kastrol, mléko nebo čaj.
Večeře: dušené drůbeží řízky, příloha rýže nebo pohanka.
Snídaně: rýžový kastrol s rozinkami, šípkový nálev.
Svačinku prospěšnou pro štítnou žlázu si můžete dát s vinaigrettem.
K obědu můžete podávat zelnou polévku s čerstvým zelím v masovém vývaru, masové knedlíky se salátem ze zeleniny a mořských řas nebo odvar ze sušeného ovoce s medem.
Odpolední svačina – pečené jablko nebo hruška.
Večeře: ryba v alobalu se zeleninou, obilný chléb, čaj nebo kompot.
Šípkový odvar normalizuje činnost štítné žlázy a také zlepšuje celkový stav organismu.
Snídaně: vejce naměkko, chléb se sýrem, čaj s mlékem.
Svačina: mléčná polévka s cereáliemi nebo nudlemi.
Oběd – cereální polévka s kuřecím nebo masovým vývarem, bramborová kaše s houbovou omáčkou (pokud to lékař nezakáže), pečené jablko nebo hruška.
Odpolední svačina: mléko nebo neslazený jogurt s krekry.
Večeře: tvarohový pudink nebo tvarohové koláče, čaj s mlékem.
Snídaně se může skládat z ovocného salátu a bylinkového čaje.
Druhá snídaně – chléb s máslem a sýrem, čaj nebo obilný kávový nápoj s mlékem.
Oběd – salát z mořských plodů, lehká kuřecí polévka s cereáliemi nebo nudlemi, pečená kuřecí prsa se zeleninou, ovocem nebo kompotem.
Odpolední svačina: sušenky a čaj.
Večeře: pohankové řízky s mletým masem, dušená zelenina, čaj.
Během diety je potřeba vypít asi 2 litry čisté vody denně.
Snídaně: tvarohové koláče nebo tvarohový kastrol, heřmánkový čaj.
Jako svačinu si můžete dát pečené ovoce.
Oběd se skládá ze zeleninové polévky, masových knedlíků s vinaigrettem, želé nebo kompotu.
Večeře: pečená ryba se zeleninou, šípkový nálev.
Pokud si přejete, můžete každý den před spaním vypít sklenici mléka nebo jogurtu. Každý den musíte také vypít asi 2 litry čisté vody. Pokud diverzifikujete způsoby vaření (grilované, dušené, vařené a pečené), pak i s dietní terapií štítné žlázy můžete jíst chutné a výživné jídlo.
Často kladené dotazy
Jaká dieta se doporučuje při onemocnění štítné žlázy?
Pokud máte onemocnění štítné žlázy, doporučuje se dodržovat dietu bohatou na jód. Zařaďte do svého jídelníčku mořské plody, mléčné výrobky, vejce, ořechy a mořské řasy.
Jaké potraviny by měly být vyloučeny z jídelníčku, pokud máte onemocnění štítné žlázy?
Pokud máte onemocnění štítné žlázy, měli byste ze svého jídelníčku vyloučit potraviny, které mohou zpomalit funkci štítné žlázy, jako je zelí, brokolice, špenát, sójové produkty a vlašské ořechy.
Jaký je význam dostatečného příjmu jódu při onemocnění štítné žlázy?
Dostatek jódu je důležitý pro onemocnění štítné žlázy, protože štítná žláza potřebuje jód k tvorbě hormonů. Nedostatek jódu může vést k dysfunkci štítné žlázy.
Užitečné tipy
TIP #1
Sledujte příjem jódu. Štítná žláza potřebuje ke správné funkci dostatek jódu. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na jód, jako jsou mořské řasy, mořské plody, mléčné výrobky a vejce.
TIP #2
Vyhněte se potravinám, které mohou potlačovat funkci štítné žlázy. Některé potraviny, jako jsou sójové produkty, hořčice, broskve a zelí, mohou ovlivnit funkci štítné žlázy. Pokuste se omezit jejich konzumaci nebo je vyloučit ze svého jídelníčku.
TIP #3
Zvyšte příjem potravin bohatých na selen. Selen je důležitým stopovým prvkem pro štítnou žlázu. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, jako jsou ořechy, ryby, maso, vejce a obiloviny, abyste zajistili dostatek selenu.