Vše o potravinových alergiích u dětí: typy, příznaky, léčba
Autor publikace: Kuldibaeva Alina Talgatovna, Pulmonolog (dospělí), Pulmonolog (děti), Alergolog-imunolog (dospělí), Pediatr (děti), Alergolog-imunolog (děti)
Střih: Elena Anatolyevna Konopleva, alergolog-imunolog (dospělí), pediatr (děti), alergolog-imunolog (děti)
Potravinová alergie je alergická reakce na potraviny nebo složky potravin. Lidé pociťují alergické reakce, ale buď je ignorují, nebo nemohou určit, na který produkt jsou alergičtí. To je zvláště obtížné, pokud dochází k reakci na často konzumované látky obsažené v mnoha potravinách. Úkolem každého člověka je neustále sledovat příznaky alergie a v případě přetrvávajících reakcí se včas poradit s lékařem.
Příznaky onemocnění “Potravinová alergie”
O nemoci
Obecný popis
Existuje několik typů vnějších projevů po jídle:
- pravá potravinová alergie – spouštěná imunologickými mechanismy a léčba se provádí antihistaminiky;
- pseudoalergická reakce – rozvíjí se u pacientů s gastrointestinálními patologiemi, příznaky se objevují v důsledku speciálních mechanismů žírných buněk, k nimž je přístup vyšší na pozadí poškození sliznic, zatímco množství IgE v krvi se nezvyšuje;
- nesnášenlivost způsobená nedostatkem potřebných enzymů;
- patologické reakce na jídlo způsobené psychickými důvody.
Během diagnostického procesu stojí lékař před úkolem odlišit diagnózu a předepsat správnou léčbu. Kliniky NIARMEDIC využívají pokročilé diagnostické technologie. Můžete si být jisti spolehlivostí výzkumu s použitím nejlepších testovacích systémů a bezpečností léčby.
Jak vznikají alergické reakce?
Gastrointestinální trakt plní bariérovou funkci, pravidelně se sem dostávají bílkoviny, bakterie, paraziti a viry a je třeba se s nimi vypořádat. Obsahuje lokální imunitní systém – lymfoidní tkáň, skládající se z mnoha složek, jako jsou intraepiteliální lymfocyty, lymfoidní folikuly atd. Imunitní systém se dívá na potenciální spouštěč onemocnění a stimuluje ochrannou reakci.
Alergeny obsažené v potravě se nazývají enterální, tento název znamená, že se do těla dostávají výhradně zažívacím traktem. Mohou to být barviva, všechny druhy často používaných potravinářských přísad a jen produkty. Náchylnost k nim je obvykle pozorována u lidí s dědičnou predispozicí (například pokud mají rodiče alergie). Když se alergen dostane do těla, vytvoří se (zejména se hledají při testech) IgE protilátky, které po navázání na buňky způsobí poškození některých orgánů. Takové orgány jsou „šokové orgány“ a pro každý typ alergie se liší. U potravinových alergií se většina příznaků projevuje poškozením gastrointestinálního systému a kůže, ale někdy jsou pozorovány příznaky spojené s dýchacím systémem.
Potravinové alergie se vyskytují u žen a mužů v různém poměru – alergickými příznaky trpí dvakrát více žen než mužů. Nejnáchylnější k reakcím jsou malé děti. To se vysvětluje tím, že imunitní systém a trávicí systém dítěte ještě nejsou připraveny přijmout všechny produkty – gastrointestinální trakt miminek produkuje málo IgA, v žaludku je málo kyseliny chlorovodíkové, enzymy nejsou tak aktivní a nestrávené bílkoviny vstoupit do krve. V přítomnosti genetické predispozice vedou tyto faktory k rozvoji potravinových alergií.
Odlišení alergií od jiných projevů
Jedním z důležitých úkolů, před kterými stojí diagnostik, je odlišit příznaky alergie od jiných reakcí trávicího systému na různé potraviny. Uvažujme obecně o mechanismech a projevech určitých reakcí.
Pseudoalergické reakce znamenají především to, že pacient má nějaký druh gastrointestinální patologie a na tomto pozadí se rozvíjejí příznaky. Zde je několik příkladů:
- reakce na histaminové liberátory (obsažené v potravinách, způsobují stimulaci žírných buněk a uvolňování histaminu), mezi nejznámější histaminové liberátory patří ryby, jahody, citrusové plody, aditiva, hlavní rozdíl oproti alergiím je v normě IgE;
- inaktivní histamináza je enzym, který ničí histamin přicházející zvenčí, např. tuňák obsahuje 400 mg histaminu na 100 g – díky nečinnosti histaminázy není inaktivován a působí na organismus;
- nerovnováha mikroorganismů ve střevech;
- požití velkého množství tyraminu způsobuje nevolnost, která se může rozvinout ve zvracení, a zároveň se pozoruje bolest hlavy (v nakládaných sledích je ho hodně);
- Užívání potravinářských přísad, jako je tartrazin (přidávaný do marmelády, limonády, krémů atd.), má za následek udušení.
Při nedostatku enzymů v těle se objevují i příznaky, které nejsou alergické povahy. Klíčové příklady:
- nedostatek enzymu laktázy – nesnášenlivost kravského mléka (způsobuje řídkou stolici, nadýmání);
- nedostatek enzymu sacharázy – špatné trávení cukru (řídká stolice, výkaly obsahují hodně cukru);
- nedostatek enzymů pro zpracování lepku – syndrom celiakie, projevující se průjmem.
Třetí a poslední skupinou projevů, od kterých je třeba alergii odlišit, je intolerance z důvodu duševního onemocnění. Příznaky mohou zahrnovat bolest hlavy, slabost, nevolnost, zvracení a záměrné vyhýbání se určitým potravinám. Důsledkem odmítnutí život udržujících přípravků je anémie z nedostatku železa. Jedním z projevů intolerance je nervová anorexie.
Při rozlišování alergických a pseudoalergických reakcí lékaři berou v úvahu následující:
- Skutečné potravinové alergie jsou obvykle zjištěny v dětství;
- v případě alergie je pozorována vysoká eozinofilie v krvi a hlenu stolice (eozinofily jsou podtypem leukocytů);
- V krvi by měly být zjištěny specifické protilátky a kožní test by měl být pozitivní.
Příznaky
Příznaky alergie závisí na přítomnosti gastrointestinálních patologií a stavu imunitního systému:
- příznaky alergické gastritidy a enterokolitidy – nevolnost, zvracení, průjem, bolesti břicha;
- příznaky, které vznikají na pozadí působení peptických hormonů z apudocytů (vylučující buňky žaludku a dvanáctníku) – krvácení do sliznice, zvýšená motilita, hyperémie (přetečení cév) atd.;
- klasické kožní projevy – kopřivka, Quinckeho edém, dermatitida;
- astmatické záchvaty;
Průběh alergické reakce může být různý od kožní reakce s otokem rtů a úst až po anafylaktický šok – otok hrdla, silné dýchací potíže, vyrážky na těle, pokles krevního tlaku, hojné pocení.
diagnostika
Diagnostika dospělého nebo dítěte začíná konzultací, vyšetřením a odběrem anamnézy (rodinné i osobní). Lékař popisuje povahu kožních lézí, příznaky, závažnost a snaží se najít souvislost mezi konzumovanými produkty a pozorovanými příznaky. Pokud příznaky přetrvávají po dlouhou dobu a je obtížné je spojit s konkrétním produktem, výzkum a testování se stávají obzvláště důležitými.
Během vyšetření alergolog provádí následující postupy:
- objasnění hmotnosti a výšky pacienta pro srovnání s věkovými normami;
- plicní vyšetření pacientů s kašlem, sípáním (posouzení funkce zevního dýchání, rentgen plic, analýza sekretu kašle);
- provedení rentgenového vyšetření pro gastroenterologické obtíže – zjištění pylorospasmu, otoku sliznic, zvýšeného tonusu tenkého střeva atd. (symptomy odezní po užití antihistaminik);
- EGDS – posuzuje stupeň poškození sliznice a vylučuje nealergická onemocnění;
- laboratorní výzkum.
Mezi laboratorními testy existuje několik účinných možností:
- krevní test na celkové hladiny IgE;
- radioalergosorbentový test;
- STOŽÁR;
- spojený imunosorbentní test;
- stanovení citlivosti organismu na různé alergeny pomocí osmi testů.
Další diagnostickou možností je kožní test. Neprovádí se v případě akutních projevů, pouze měsíc a více po vymizení příznaků. Stává se, že testy s hotovými extrakty dávají výsledky, které neodpovídají klinickému obrazu a shromážděným anamnézám, pak se provádějí testy s čerstvými extrakty.
Hlavní alergeny
Téměř všechny produkty mají antigenní vlastnosti. Podle domácích i zahraničních vědců jsou v 90 % případů potravinové alergie pozorovány příznaky po konzumaci jednoho z 8 produktů. V pořadí klesající alergenicity jsou to vejce, arašídy, mléko, sója, lískové ořechy, ryby, korýši a pšenice.
Potraviny, které způsobují smrt nejčastěji, jsou arašídy a ořechy, korýši a ryby. Pokud pacient trpí bronchiálním astmatem, zvyšuje se pravděpodobnost úmrtí na konzumaci uvedených produktů.
Všechny tyto produkty mají různé frakce, které způsobují potravinové alergie. Alergologové diagnostikují, na jakou bílkovinu je pacient alergický, zda lze produkt zpracovat tak, aby alergii nezpůsoboval, případně zda lze vybrat všechny skupiny produktů, které ji mohou způsobit.
Podívejme se na každý produkt podrobněji:
- Mléko. Obsahuje 20 proteinů – ABS, a-La, β-laktoglobulin (nejsilnější), kasein atd. První dvě se po varu 15-20 minut zničí a toto mléko mohou pít lidé s alergií a intolerancí na tyto bílkoviny. Někteří pacienti mohou jíst sýrové výrobky (obsahují kasein a některé α-La).
- Slepičí vejce. Antigenicita proteinu (obsahuje jiné antigeny než žloutek) po zahřátí klesá. Pokud dojde k reakci specificky na bílkoviny vaječného bílku, nelze ji nahradit kachním nebo husím bílkem. Nejčastěji jsou alergie pozorovány na kuřecí maso. Vaječný bílek se někdy vyskytuje ve vakcínách, jako jsou vakcíny proti tyfu, chřipce nebo žluté zimnici.
- Ryby. Reakce zpravidla postihuje všechny druhy ryb. Vaření snižuje antigenicitu a někteří pacienti mohou jíst konzervy.
- Maso. Všechna zvířata mají odlišné složení antigenů, pokud má pacient alergii na hovězí maso, může ho nahradit jinými masnými výrobky. Pacienti s potravinovou alergií na koňské maso by měli být opatrní, protože bílkoviny tohoto masa jsou obsaženy v antitetanovém séru.
- Cereálie. Vyvolávají projevy méně často než jiné produkty, ale přidávají se do mnoha potravinářských výrobků. Lidé s alergií na obiloviny by si měli dát pozor na to, že mouka se často přidává do masných výrobků (uzeniny, párky v rohlíku).
- Ořechy. I minimální dávky vedou k závažným projevům. Pokud máte sennou rýmu, jsou spolu s lískovými ořechy zakázány také ořechy. Jsou široce používány při výrobě cukrářských výrobků.
- Zelenina, bobule a ovoce. Antigenicita produktů se po vaření a zahřívání snižuje. Pokud máte sennou rýmu, je obzvláště pravděpodobné, že se u vás rozvine alergie na určité ovoce (například jablka). Jahody a citrusové plody v této kategorii nejčastěji vyvolávají reakce.
Léčba
Léčba spočívá především v kvalitní diagnostice a detekci antigenu. Je důležité gastroenterologickým vyšetřením vyloučit jiné příčiny alergických příznaků. V některých případech se provádí konzultace s odborníkem na výživu, která pomáhá vybrat dietu tak, aby se zabránilo ztrátě kalorií a vyvážení bílkovin, tuků a sacharidů.
Léčba zahrnuje užívání následujících léků:
- antihistaminika H1– blokátory – účinné na kožní projevy a vyrážky, zánět spojivek, rinologické projevy, svědění, Quinckeho edém;
- glukokortikoidy – jsou-li alergické příznaky závažné a dlouhodobé, jsou nutné závažnější léky.
Diagnostika a léčba potravinových alergií v NIARMEDIC
Ambulance NIARMEDIC léčí všechny typy alergií, včetně alergických reakcí u kojenců. Klinika zaměstnává kvalifikovaný personál s více než 15letou praxí, účastní se konferencí a seminářů v Rusku i v zahraničí a absolvuje stáže na klíčových ruských i zahraničních specializovaných klinikách. Nabízíme klientovi, aby si sám určil, ke kterému lékaři chce jít – mezi zdmi našich poboček přijímají pacienty přední specialisté, PhD a DSc.
Klinika využívá progresivní informativní diagnostické metody. Pro přesnou identifikaci alergenu a vyloučení spotřeby všech produktů, které jej obsahují, se provádějí následující testy:
- enzymatická imunoanalýza (ELISA);
- radioalergosorbentní test (RAST);
- test pomocí systému MAST-CLA;
- SAR-systém;
- kožní testy.
K léčbě se používá farmakoterapie, která pomáhá rychle se zbavit vzniklých příznaků nebo jim předcházet, a ASIT, která umožňuje trvale se zbavit projevů potravinové alergie.
Klinika NIARMEDIC se účastní mezinárodních a ruských externích systémů kontroly kvality. Garantujeme spolehlivost výzkumu a bezpečnost léčebných postupů. Pro sjednání schůzky použijte telefonní číslo nebo formulář na webu.
Potravinová alergie je imunologická reakce těla na určité potraviny, která může vést k řadě příznaků a zdravotních problémů. Mohou ji způsobit alergeny, jako jsou vejce, mléko, lepek, ořechy, mořské plody a další. Příznaky potravinové alergie mohou zahrnovat kožní vyrážku, svědění, otok rtů a jazyka, gastrointestinální poruchy a problémy s dýcháním. Diagnóza potravinové alergie se stanoví na základě pacientovy anamnézy, fyzikálního vyšetření, kožních testů, alergenů a imunologických testů. Léčba potravinových alergií spočívá v vyloučení alergenu ze stravy a v případě potřeby použití antihistaminik nebo epinefrinu v případě anafylaktické reakce. Je důležité konzultovat alergologa nebo imunologa, abyste získali přesnou diagnózu a vypracovali individuální plán léčby, který zohledňuje individuální charakteristiky každého pacienta.