Ricinový olej na obočí a řasy: aplikace, recenze

Myslím, že každý bude souhlasit, že móda obočí se neustále mění a přirozené obočí je nyní velmi populární. Některé dívky se ale setkaly s tím, že dlouhodobé vytrhávání obočí vedlo k vyčerpání chloupků. Aby se vyrovnal s problémem, který vznikl, přichází na pomoc kokosový olej na obočí, který pomáhá vlasům zotavit se.
Zdravotní přínosy kokosového oleje

Každý rok se objevuje stále více nových kosmetických přípravků pro péči o obočí. Navzdory tomu zůstávají komponenty rostlin, které byly testovány po celá desetiletí, vždy relevantní. Jednou z těchto složek péče o obočí je kokosový olej. Při péči o obočí pomocí kokosového oleje se nejprve obnoví struktura chloupků. Zadržováním vlhkosti získává obočí pevnost a pružnost. Při nanášení oleje na obočí se vytváří tenký mastný film, který je chrání před slunečním zářením, chladem a dalšími faktory. Jedinečnost složení je dána vysokým obsahem nejen vitamínů a prospěšných tukových složek, ale také minerálních látek. Tento přírodní produkt vyživuje vlasy, což vede k jejich posílení. Výhodou je, že je absolutně bezpečný (ve vzácných případech olej způsobuje alergie). Kokos je výživná složka a vynikající zvlhčovač. Obsahuje všechny důležité živiny, které posilují vlasové folikuly. Samotný kokosový olej obsahuje přírodní mastné kyseliny: kaprylovou, stearovou, kaprinovou, myristovou a laurovou. Užitečné vlastnosti:
- urychluje růst obočí;
- zvlhčuje vlasy;
- posiluje vlasové folikuly;
- eliminuje bakteriální infekce;
- zabraňuje vypadávání a lámání vlasů.
Mastná struktura obepíná každý chloupek a chrání obočí před škodlivými účinky jakýchkoliv faktorů. Další výhodou oleje je, že neucpává póry, což znamená, že růst vlasů se nezpomaluje. Olej navíc zabraňuje šíření různých bakterií.
Správná aplikace
Pro dosažení efektivních výsledků je nutné správně používat kokosový olej a dodržovat povinná pravidla. Znatelného účinku lze dosáhnout aplikací malého množství přípravku na noc. To je nutné, aby se olej důkladně vstřebal do pokožky.
Kokosový olej na obočí lze zakoupit v lékárně. Prodává se ve výhodné lahvičce a má válečkový aplikátor, díky kterému se přípravek snadno nanáší na chloupky v tenké vrstvě. Potřebujete pouze namazat vlasovou linii, přebytečný olej se odstraní vatovými tampony. Jaké je tedy pořadí aplikace oleje? Před spaním si musíte umýt obličej a utřít ho do sucha. Poté naneste kokosový olej válečkem nebo vatovým tamponem na suchou a čistou pokožku podél linie vlasů. Nechte olej působit přes noc a ráno zbytky smyjte vodou.
Procedura se doporučuje provádět dvakrát týdně po dobu 7-8 týdnů, poté je třeba udělat přestávku asi 1 měsíc.
Kontraindikace pro použití kokosového oleje
Kokosový olej se používá především pro kosmetické účely, ke stimulaci růstu vlasů. Někdy se olej používá i k léčebným účelům. Kromě prospěšných vlastností má však tento lék také kontraindikace.
Kokosový olej je vhodný téměř pro každého, protože jeho složení je podobné krevní plazmě a prakticky nezpůsobuje alergie.
Olej se používá zevně, ale pokud dojde k alergické reakci, příznaky se mohou projevit nejen jako svědění, ale také způsobit dýchací potíže a kašel. Pokud jsou poškozené oblasti pokožky, může být přípravek použit se souhlasem odborníka.
- problémy s viděním;
- použití externích léků;
- kožní onemocnění.
Abyste se vyhnuli alergické reakci, měli byste produkt před použitím vyzkoušet na malé ploše zápěstí. Pokud se do půl hodiny neobjeví zarudnutí nebo svědění, lze olej nanést na obočí.
Nežádoucí účinky
Kokosový olej je díky svému přírodnímu původu téměř bezpečný, ale existují vzácné případy individuální nesnášenlivosti, která může způsobit nepříjemné příznaky:
- vyrážka nebo svědění;
- hypertermie;
- zarudnutí kůže;
- zvýšená teplota;
- otok očních víček.
Pokud se objeví jakýkoli příznak, je třeba přípravek zcela odstranit a užít antialergický lék.
Jak smýt olej
Pokud produkt nanesete přes noc, do rána se téměř úplně vstřebá. Zbylý olej lze smýt teplou vodou a pěnou. Můžete také použít bylinné nálevy, například odvar z heřmánku.
Doporučuje se vyvarovat se kontaktu přípravku se sliznicemi, ale pokud se kapka oleje náhodou dostane do oka, nic zlého se nestane. Vaše vidění to nijak neovlivní, ale ucítíte mírné pálení a zarudnutí. V tomto případě je nutné oči vypláchnout teplou vodou. Je důležité si při svědění neškrábat oči, aby nedošlo k zesílení reakce. Po nějaké době bude vše v pořádku.
Některé oblíbené recepty na masky na obočí s kokosovým olejem

Existuje mnoho receptů na masky využívající kokosový olej na posílení řas a obočí.
Pro rychlý růst
K přípravě budete potřebovat kokosový a ricinový olej ve stejném množství. Kokosový olej ale musí být předehřátý. Po promíchání naneste teplou směs na obočí a nechte tři hodiny nebo přes noc. Tuto výživnou masku lze ponechat v lednici a před použitím rozpustit.
Posílit
Na tuto masku budete kromě kokosového oleje potřebovat vitamín E. Smíchejte ampuli tokoferolu (E) s rozehřátým olejem. Před nanesením směsi je třeba ji dobře protřepat, aby se všechny složky promíchaly a nanést na obočí.
Dokonalá maska
Tato maska dobře hydratuje pokožku, urychluje růst vlasů a posiluje je. K jeho přípravě budete potřebovat 1 banán, 4 polévkové lžíce. lžíce kokosového oleje a 2 polévkové lžíce. lžíce nepříliš tučné zakysané smetany. Všechny tyto složky se smíchají pomocí vodní lázně. Jakmile se vše ochladí a zahřeje, výsledná směs se aplikuje na obočí lehkými masážními pohyby.
Přečtěte si také na našem blogu:
- Usma olej pro růst obočí.
- Jak barvit obočí doma.
- Jaké obočí je v módě?

Laminování řas není jen kosmetická procedura, je to investice do vlastního vzhledu, do jeho výraznosti a hloubky. Je to způsob, jak zvýraznit přirozenou krásu, vzdát se každodenního líčení a nudných rituálů s řasenkou a kulmou. Výsledkem jsou dokonalé křivky, objem a lesk, díky nimž je vzhled atraktivní a nezapomenutelný.
Procedura, která vyřeší jakékoliv problémy poškozených řas a obočí! Například po častém barvení, neúspěšné laminaci nebo prodloužení. Téměř úplně obnovuje strukturu vlasů a také stimuluje jejich růst, mění je na zdravé, hladké a jemné! Podrobně vyprávěli o proteinové rekonstrukci řas a obočí.
Důvody vzniku šedého obočí, jak se vypořádat s šedými chloupky na obočí a jak zabránit jeho brzkému výskytu – se dozvíte v tomto článku.
Z tohoto článku se dozvíte o nejrelevantnějších křivkách klasického prodlužování řas, jaké jsou účinky klasického prodlužování a jaká je zvláštnost klasické techniky prodlužování řas.

Ricinový olej má mnoho výhod. Používá se v čisté formě, přidává se do pleťových vod a zvlhčovačů a dokonce se užívá perorálně. Společně s lékařem RBC Style rozumí tomu, jak je užitečný a jak funguje
Ricinový olej je jedním z nejoblíbenějších a nejcennějších rostlinných olejů. Používali ho staří Egypťané jako projímadlo a k vyvolání porodu. Dnes je ricinový olej součástí mnoha kosmetických produktů, od řasenky a produktů péče o vlasy až po peelingy. Navíc si ho můžete přidat do oblíbeného krému nebo si z něj vyrobit domácí masku. Příjemný bonus: tento univerzální kosmetický přípravek se prodává téměř v každé lékárně.
Co je ricinový olej
Ricinový olej je také známý jako ricinový olej. Je velmi hustý a viskózní, se specifickou vůní a lehce zlatavým odstínem. Ricinový olej se získává ze semen skočec obecných, stálezeleného keře, který roste v tropických a subtropických oblastech. Přestože je rostlina velmi jedovatá, olej je naprosto bezpečný – díky speciální technologii po extrakci ze semen zůstávají v koláči všechny toxické látky. Hlavními světovými producenty ricinového oleje jsou Indie, Čína, Brazílie.

Ricinový olej začali používat i staří Egypťané, na fotografii – ricinový bob
© CDC/Unsplash
Ricinový olej se používá v kosmetologii a medicíně. Jde o jeho neobvyklé složení – téměř 90 % ho tvoří vzácná kyselina ricinolejová, která se v žádném jiném oleji nenachází. Má analgetické, baktericidní, protizánětlivé a regenerační účinky [1]. Ricinový olej dále obsahuje kyselinu stearovou, palmitovou, olejovou a linolovou. Navíc je bohatý na vitamín E, který posiluje vlasy a nehty, vyhlazuje pokožku a chrání ji před předčasným stárnutím.
Užitečné vlastnosti ricinového oleje
- Dodává vlasům lesk a pružnost
- Pomáhá obnovit řasy
- Dělá obočí hustší
- Hydratuje a vyživuje pokožku
- Pomáhá zbavit se akné
- Čistí střeva
- Zrychluje hojení ran
- Bojuje s plísněmi
Článek zkontrolovala a okomentovala Anastasia Ugryumova, dermatovenerolog na GMS Clinic
Dodává vlasům lesk a pružnost
Mnoho lidí aplikuje ricinový olej na vlasy, aby podpořili růst vlasů. Bohužel neexistují žádné vědecké údaje potvrzující tuto vlastnost ricinového oleje. S jistotou se ale ví, že vlasy hydratuje a chrání je před lámavostí [2]. Kyselina stearová, která je součástí ricinového oleje, obnovuje strukturu poškozených vlasů a pomáhá zbavit se roztřepených konečků [3]. A kyselina ricinolejová zvyšuje krevní oběh ve vlasové pokožce, zlepšuje výživu kořínků a dodává vlasům přirozený lesk.
Protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti ricinového oleje z něj činí dobrou léčbu lupů [4]. Je vhodný pro všechny typy vlasů, včetně těch mastných. Kyselina linolová obsažená v ricinovém oleji pomáhá normalizovat činnost mazových žláz a obnovit rovnováhu tuků [5]. Vitamin E zase pomáhá zmírnit svědění, zarudnutí a šupinatění, které doprovází seboroickou dermatitidu [6].
Ricinový olej je velmi viskózní, proto byste jej neměli nanášet na vlasy v čisté formě – pak bude obtížné jej smýt [7]. Přidejte trochu oleje do šamponu nebo kondicionéru. Nebo jej smíchejte ve stejném poměru s jiným rostlinným olejem, jako je kokosový nebo lopuchový. Nakapejte tam pár kapek oblíbeného esenciálního oleje, směs mírně zahřejte ve vodní lázni, hodinu před mytím ji jemně vmasírujte do kořínků vlasů a zabalte do ručníku. Poté důkladně opláchněte teplou vodou a šamponem. Masku si udělejte jednou až dvakrát týdně.
Pomáhá obnovit řasy
Pokud byly vaše řasy poškozené nebo prořídlé, ricinový olej je může pomoci opravit. Vlasy hydratuje, dělá je hustšími, lesklými a silnými. Kromě toho kyselina ricinolejová inhibuje lipid prostaglandin D2, což vede ke ztrátě vlasů [8], [9]. Pomocí speciálního kartáčku naneste teplý olej na čisté řasy, poté je setřete utěrkou a ráno opláchněte teplou vodou. Abyste zaznamenali účinek, opakujte tento postup dvakrát až třikrát týdně.

Ricinový olej pomůže obnovit řasy
© Elly Johnson/Unsplash
Dělá obočí hustší
Ricinový olej intenzivně vyživuje a zvlhčuje vlasové folikuly, díky čemuž se obočí stává poslušnějším a hustším [10]. Výsledek je patrný již po měsíci pravidelného používání. Ponořte kartáček na obočí (nebo vatový tampón) do ricinového oleje, odstraňte přebytek a rovnoměrně rozetřete po obočí, pohybujte se od kořene nosu ke spánkům. Nechte olej vsáknout a poté jej smyjte teplou vodou. Nejlepší je to udělat tři až čtyři hodiny před spaním. Pokud necháte olej přes noc, riskujete otoky kolem očí [11].
Ricinový olej hydratuje a vyživuje pokožku
Ricinový olej je přirozenou alternativou krémů a pleťových vod. Navíc je vhodný pro péči o tělo i obličej. Díky vysokému obsahu mastných kyselin ricinový olej dobře hydratuje, zjemňuje a vyživuje pokožku jakéhokoli typu. Kromě toho aktivuje metabolické procesy v buňkách a zpomaluje vznik vrásek [12], [13]. Před použitím smíchejte ricinový olej s kokosovým, olivovým nebo mandlovým. Tím se zvýší hydratační účinek a konzistence se snadno nanáší.
Pomáhá zbavit se akné
Nejčastěji se kožní vyrážky objevují v důsledku zánětu a nerovnováhy kožních bakterií [14]. Protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti ricinového oleje pomáhají tyto faktory eliminovat. Navíc má nízkou úroveň komedogenity, což znamená, že neucpává póry. Pomocí vatového tamponu nasměrujte olej na poškozená místa po očištění a vysušení pokožky. Postup můžete opakovat maximálně dvakrát týdně. Stejná metoda je vhodná pro zesvětlení pih.

Ricinový olej pomáhá zbavit se akné
© Ekaterina Bolovtsova/Pexels
Zrychluje hojení ran
Ricinový olej snadno proniká do hlubokých vrstev pokožky a obnovuje poškozené buňky [15], [16]. Obklady a masti s ricinovým olejem se často používají k hojení ran, řezných ran a modřin. Kyselina ricinolejová v oleji působí jako antiseptikum a analgetikum a vitamin E spouští syntézu kolagenu a elastinu, které stimulují růst nových tkání [17]. V zimě se ricinový olej aplikuje na popraskané rty a v létě na spálenou pokožku. Navíc umožňuje, aby byly strie a jizvy méně nápadné [18].
Čistí střeva
Použití ricinového oleje při žaludečních problémech je snad nejoblíbenější způsob jeho použití. Mírný projímavý účinek nastává během pěti až šesti hodin po užití. Je to jednoduché: kyselina ricinolejová dráždí střevní receptory, čímž postupně zvyšuje peristaltiku a umožňuje vám zbavit se zácpy [19], [20]. Pro zpříjemnění chuti ricinového oleje jej smíchejte s ovocnou šťávou. Ale mějte na paměti: takové projímadlo není vhodné pro každého, takže před použitím byste se měli poradit s odborníkem.
Bojuje s plísněmi
Ricinový olej pomáhá v boji proti plísňovým onemocněním. Například prokázal vysokou účinnost při léčbě orální kandidózy a stomatitidy [21], [22]. Kromě toho mnozí používají ricinový olej, aby se zbavili plísně nehtů na nohou. K tomu se lžíce oleje mírně zahřeje ve vodní lázni a smíchá se lžící jedlé sody. Výsledná směs se nanese na nehtovou desku masážními pohyby a nechá se 20 minut. Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučují vlněné ponožky.

Užívání ricinového oleje perorálně je důležité koordinovat se svým lékařem.
© Kelly Sikkema/Unsplash
Možné vedlejší účinky
Zatímco ricinový olej je považován za bezpečný, u některých lidí může vyvolat alergie. Jeho nejčastějšími příznaky jsou vyrážka, podráždění a zarudnutí kůže [23]. Před prvním použitím otestujte kožní reakci. K tomu naneste malé množství ricinového oleje na krk, zápěstí nebo jemnou pokožku v ohybu lokte. Pokud se po dvou nebo třech hodinách neobjeví žádné nežádoucí reakce, můžete jej bezpečně použít. Pokud ale kůže zčervená a svědí, olej pro vás není vhodný.
Při použití ricinového oleje k péči o řasy dbejte na to, aby se nedostal na sliznici oka. Může dojít k silnému podráždění [24]. Pokud k tomu dojde, okamžitě vypláchněte oko čistou vodou.
Užívání ricinového oleje perorálně (například jako projímadlo) a jeho množství je velmi důležité koordinovat se svým lékařem. Předávkování může způsobit nevolnost, zvracení, bolesti žaludku, průjem a v důsledku toho dehydrataci [24].
Komentář lékaře

Anastasia Ugryumova, dermatovenerolog na klinice GMS
Pro jaké nemoci je ricinový olej kontraindikován?
Ricinový olej je kontraindikován při akutní bolesti břicha, nevolnosti a podezření na apendicitidu. Neměl by se užívat perorálně během těhotenství nebo v případě individuální nesnášenlivosti.
Za prvé, ricinový olej je známý pro své projímavé vlastnosti. Měl by se však používat v malých množstvích. V opačném případě se mohou objevit bolesti břicha, nevolnost, zvracení, silný průjem.
Jaký je nejlepší způsob použití – v čisté formě nebo jako součást kosmetiky?
Vzhledem k tomu, že ricinový olej je bohatý na kyselinu ricinolejovou a glyceroly kyseliny linolové a olejové, často se používá v kosmetických přípravcích a ve své čisté formě ke zvlhčení pokožky.
Můžete také potřít ricinovým olejem povrchové rány pro rychlejší hojení, a to i po spálení sluncem.
Snad má protizánětlivé vlastnosti a díky svému lokálnímu antibakteriálnímu účinku pomáhá při mírných formách akné.
Některé studie ukazují, že ricinový olej může zvýšit růst řas a vlasů na hlavě. Za tímto účelem se aplikuje přímo na pokožku po dobu jedné až dvou hodin a poté se důkladně smyje. V tomto ohledu však neexistují žádné spolehlivé údaje.
Jak vybrat správný ricinový olej? Vyplatí se kupovat černý jamajský ricinový olej nebo stačí ten obyčejný z nejbližší lékárny?
Mezi ricinovými oleji není zásadní rozdíl, v tomto případě jde o marketing.