Imunita

Monarda. Léčivé vlastnosti, použití v lidovém léčitelství, vaření, kosmetologie. Recepty na oleje, tinktury, čaje. Kontraindikace

Monarda je rostlina, která roste na polích a loukách a vypadá jako bergamot. Květiny mají příjemnou květinovou vůni s citrusovými tóny. Monarda má určité léčivé vlastnosti a kontraindikace. Je to léčivá bylina, často používaná při vaření jako koření.

Složení a charakteristika monardy

Monarda je rostlina z čeledi Lamiaceae. Předpokládá se, že bylina má své kořeny v Severní Americe. Je distribuován po celém kontinentu od Mexika po Kanadu. V těchto zemích rostou květiny tak intenzivně, že jsou považovány za plevel.

Vlastnosti rostliny byly poprvé popsány v dílech Nicholase Monardese, po kterém byla květina později pojmenována. Tráva byla do Evropy přivezena v polovině 18. století a pěstovala se jako olejnatá plodina.

Monarda může být známá pod jinými jmény:

  • divoký bergamot;
  • včelí balzám;
  • koňská máta.

Rostlina má plazivý oddenek s vláknitými kořeny a silnými, rozvětvenými stonky. Květiny se shromažďují v kartáčích, mají péřové okvětní lístky, světlé odstíny, nejčastěji růžové, fialové tóny. Listy Monardy mají oválný, podlouhlý tvar s pilovitými okraji.

Bylina má příjemnou citrusovou vůni a mátově-citrónovou příchuť, proto je při vaření velmi ceněná. K přípravě koření postačí monarda nasbíraná v období květu usušit.

Podívejte se na recenzi rostliny:

Rostlina má asi 20 druhů, z nichž nejoblíbenější jsou:

  1. Dvoulistá je zahradní bylina s jasně růžovými, červenými nebo lila květy.
  2. Duktata je odrůda běžná v Severní Americe, která se vyznačuje fialovými květy.
  3. Hybrid získaný křížením fistulózní a dvojité odrůdy.
  4. Lemon je trvalka s výraznou citronovou vůní a jasnými medotvornými vlastnostmi.
  5. Máta listová je nejvzácnější odrůda s listy, které tvarem i vůní připomínají mátu.

Výhody byliny monarda pro člověka jsou způsobeny jejím chemickým složením. Zahrnuje:

  • geraniol;
  • thymol;
  • karvakrol;
  • mono- a bicyklické terpeny;
  • vitamíny, mikroelementy;
  • organické kyseliny;
  • éterické oleje;
  • acyklické terpeny a jejich kyslíkaté deriváty.

Zajímavý fakt: bergamot je často zaměňován s monardou kvůli podobné vůni a vzhledu rostliny. V 19. století tuto vlastnost květů monardy využívali bezohlední výrobci čaje při výrobě Earl Grey.

Místo bergamotu se přidaly květy monardy, které zlevnily výrobu čaje. Později se objevila nová odrůda čaje s monardou „Oswego“, která si vysloužila uznání pro svou svěží chuť a blahodárné vlastnosti.

Užitečné vlastnosti Monardy

Monarda je léčivá bylina a je vysoce ceněna pro své léčivé vlastnosti. Koření má pozitivní vliv na celkový stav, předchází a léčí různé nemoci:

  1. Koření posiluje imunitní systém a zabraňuje virovým a infekčním onemocněním.
  2. Zmírňuje otoky a záněty. Urychluje hojení poškozených tkání.
  3. Při perorálním podání léčí gastrointestinální trakt. Zlepšuje metabolismus, podporuje trávení.
  4. Má antioxidační a baktericidní účinek. Pomáhá zbavit se parazitů, čistí tělo od odpadů a toxinů.
  5. Masáž esenciálním olejem monarda pomáhá zlepšit krevní oběh a zmírnit bolesti kloubů.
  6. Posiluje nervový systém, zmírňuje chronický stres a únavu.
  7. Pravidelné užívání koření pročistí cévy a zlepší složení krve. Normalizuje vysoký krevní tlak.

Užívání byliny při užívání antibiotik zesiluje účinek léku. Proto je třeba upravit dávkování léku.

Přečtěte si více
Srovnání glomerulonefritidy a pyelonefritidy: rozdíly, podobnosti. Rozdíly mezi pyelonefritidou a glomerulonefritidou v tabulce

Chcete-li se podívat na video o výhodách a vlastnostech rostliny:

Kontraindikace květu

Monarda by měla být používána s opatrností pro léčebné účely. Jeho použití je přípustné pouze při absenci kontraindikací, jako jsou:

  • individuální nesnášenlivost, sklon k alergiím;
  • hypotenze;
  • vřed, gastritida během exacerbace;
  • kojení, těhotenství;
  • děti do 5 let;
  • srdeční problémy.

Před použitím květin k léčbě a prevenci nemocí je nutné se poradit se svým lékařem, dodržovat dávkování a opatření.

Aplikace monardy

Světlé květy monardy se používají nejen jako doplněk stravy a lék, ale také jako okrasná rostlina. Pěstuje se pro ozdobu interiéru domu nebo pro vylepšení krajiny.

V medicíně a kosmetologii

Tradiční medicína má mnoho užitečných receptů s použitím květů monardy. Nejčastěji se obklady nebo bylinné nápoje používají při léčbě:

  • plísňová, virová, bakteriální onemocnění;
  • popáleniny, modřiny, rány;
  • dermatitida, kožní onemocnění;
  • chronický stres, deprese;
  • paraziti;
  • cystitis;
  • artritida, revmatismus.

Nejúčinnějším způsobem, jak posílit imunitní systém a zlepšit pohodu, je bylinná tinktura.

Pro jeho přípravu zalijte sušené okvětní lístky vodkou v poměru 1:10. Necháme týden uležet na chladném a tmavém místě. Užívejte jednu polévkovou lžíci před jídlem jednou denně po dobu 1 dnů nebo užívejte zevně vtíráním do kloubů.

V kosmetologii se nejčastěji používá extrakt z monardy. Chcete-li zlepšit stav pokožky a vlasů, přidejte několik kapek do krému a šamponu na obličej. Už za pár dní si všimnete, že vaše pokožka je pružnější a čistší a vaše vlasy mají větší objem.

Přečtěte si více o nádherné bylince bizonové trávě, jejím využití při vaření a lidovém léčitelství.

Ve vaření

Bylina se přidává do jídel, kde by se hodilo lehké svěží citronové aroma. Bylina se používá v sušené formě jako konzervant nebo ochucovadlo, v čerstvé formě na zdobení pokrmů a jako přísada do salátů.

Chcete-li ochutit monardu, přidejte:

  • v kvasu;
  • želé;
  • rána pěstí;
  • čaj;
  • těsto na sladké pečivo;
  • pokrmy z masa a ryb;
  • zeleninové guláše.

K přípravě čaje s monardou je třeba smíchat lžičku drcených květů a máty, zalít hrnkem horké vody. Podle chuti přidejte med a citron.

Jako konzervant se sušené květy často přidávají do nálevů při přípravě okurek, cuket a rajčat.

Květiny se dobře hodí do jídel s mátou, meduňkou, vanilkou a bazalkou. Pokud nemáte po ruce květy monardy, můžete použít pomerančovou nebo citronovou kůru nebo květy bergamotu.

Jak si vybrat a jak dlouho skladovat monardu

Při nákupu čerstvých výhonků věnujte pozornost jejich stavu:

  1. Nekupujte rostliny s vybledlými květy, ochablé stonky a listy.
  2. Stopka by měla být pevná a elastická.
  3. Květiny jsou v jasně růžové, fialové, žluté nebo jemné bílé.

Čerstvá monarda může být skladována několik dní při pokojové teplotě a asi týden v papírovém sáčku v lednici.

Chcete-li květiny uchovat po dlouhou dobu, je lepší je sušit. Vůně bude méně intenzivní, ale příznivé vlastnosti a chuť zůstanou stejné.

Přečtěte si více
Osmolarita krve (plazmy): podstata, analýza, norma a odchylky

Pro přípravu sušeného koření svažte svazek výhonků monardy gumičkou a zavěste je korunou dolů na provázek v teplé, větrané místnosti se suchým vzduchem.

Sušená monarda by měla být rozdrcena a skladována ve vzduchotěsných nádobách nebo skleněných nádobách na chladném a tmavém místě. Tímto způsobem lze květiny skladovat až 2 roky.

Pěstování rostlin

Monarda je v oblasti krajinářství ceněna zejména pro svou nenáročnost a schopnost rychle se přizpůsobit novým podmínkám. Rostlina roste rychle bez ohledu na podmínky. Ale aby tráva vypadala čistě, měli byste vzít v úvahu některé nuance:

  • Je lepší zasadit květiny na místa, kde jsou větry nejslabší;
  • místo by mělo být na teplém místě s dostatečným osvětlením;
  • Poslouží jakákoliv půda, prostředí by mělo být neutrální nebo mírně zásadité.

Rostliny by měly být vysazeny blízko sebe (30 cm) s dodržením široké vzdálenosti mezi řádky (70 cm). Při pěstování rostliny ze semen je nutné půdu před výsadbou zrýt a pohnojit.

Přečtěte si více o pěstování monardy a péči o rostlinu v článku.

Kromě sledování videa:

Monarda je vytrvalá bylina, která slouží lidem svými léčivými a chuťovými vlastnostmi. Bylina má příjemnou citronovou vůni a neobvyklý vzhled. Aktivně se používá v potravinářském průmyslu, medicíně, kosmetologii a používá se k dekoraci interiérů a krajiny.

K jakým jídlům by se monarda obzvláště hodila? Podělte se o své nápady v komentářích, přepošlete.

Syn .: fenykl vícerošt, fenykl vícerošt, fenykl lofant, anýzový yzop, anýzová přitažlivost, fenykl obří yzop, koprový polygrate, koprový yzop, mexická máta, severský ženšen.

Anýzový lofant je po celém světě známější jako fenyklový vícerošt. Jedná se o vytrvalou bylinnou rostlinu, dosahující výšky jednoho a půl metru. Fialové nebo tmavě růžové květy lofant, shromážděné na vrcholech v hustých květenstvích ve tvaru hrotu, vyzařují silnou příjemnou vůni.

obsah

  • přihláška
  • Klasifikace
  • Botanický popis
  • Distribuce
  • Zadávání surovin
  • Chemické složení
  • Farmakologické vlastnosti
  • Aplikace v lidové medicíně
  • Historické informace

Květinový vzorec

V medicíně

Anýz lofant není lékopisná rostlina, není uveden ve Státním registru léčiv Ruské federace a nepoužívá se v oficiální medicíně. Při hledání nových zdrojů terapeutických a profylaktických surovin však vědci provedli řadu studií o izolaci a studiu biologicky aktivních sloučenin fenyklu polygona. Bylo prokázáno, že rostlina má baktericidní, fungicidní, imunostimulační a antioxidační účinek a lze ji použít při léčbě onemocnění horních cest dýchacích, urogenitálního systému, mykóz, poruch trávicího traktu a také jako celkové tonikum. .

Kontraindikace a vedlejší účinky

Anýzový lofant nemá žádné kontraindikace, ale těhotné, kojící a děti by jej neměly používat.

V zahradnictví

Anýz lofant je snadno pěstován zahradníky. Dekorativní a voňavý, je schopen ozdobit květinovou zahradu, hranici, zahradní postel s kořeněnými aromatickými rostlinami. Lofant kvete od poloviny června do prvního mrazu. Jeho „klásky“ mohou být jak fialové, tak různé odstíny růžové a dokonce i bílé, ve velkém množství tvoří malebný koberec, podobný levanduli.

Přečtěte si více
Tenox - oficiální návod k použití, analogy, cena, dostupnost v lékárnách

Ve vaření

Při vaření se anýzový lofant používá stejným způsobem jako kořeněně aromatické rostliny podobné tomu s citrónovými tóny ve vůni – anýz, fenykl, meduňka. Čerstvý a sušený lofant je ochucen rybími a zeleninovými pokrmy, pečivem, používá se při konzervování a výrobě džemů, džemů, želé, kompotů. Listy rostliny dochucují zeleninové a ovocné saláty, nákypy, pěny. Z byliny anýzu lofant se připravují vonné čaje.

V jiných oblastech

V kosmetologii

Baktericidní a antioxidační vlastnosti rostliny a její příjemná vůně se využívají v kosmetologii. Esenciální olej z anýzu lofant se používá jako vůně při výrobě zubních past, mýdel, sprchových gelů. Rostlina se přidává do šamponů, balzámů a masek na vlasy, protože stimuluje jejich růst a posiluje kořínky. V krémech, maskách a tonikách pro pokožku obličeje působí lofant jako tonikum, omlazující a regenerační prostředek.

Ve včelařství

Vůně lofantu přitahuje užitečný hmyz, včetně čmeláků a včel. Rostlina je dobrá medonosná rostlina s vysokou produktivitou, její nektar produkuje lahodný med s lehkou příjemnou vůní. Jako medonosná rostlina má lofant ještě jednu cennou výhodu – rostlina na rozdíl od mnoha jiných produkuje nektar za každého počasí.

V domácnosti

Protože je lofant bohatý na vlákninu a bílkoviny, používá se také jako krmná rostlina.

Klasifikace

Lofant anýzový (lat. Lophanthus anisatus) je ve vědeckém světě známější jako fenyklový vícerošt (lat. Agastache foeniculum). Tato bylinná vytrvalá rostlina patří do rodu Polycolosnikov (lat. Agastache) z čeledi Lamiaceae (lat. Lamiaceae) nebo Lamiaceae (lat. Labiatae). Mezi nejznámější zástupce tohoto rodu je vrásčitý mnohoúhelník (lat. Agastache rugosa) známý také jako tibetský lofant nebo korejská máta.

Botanický popis

Rostliny druhu anýz lofant dorůstají do výšky 45 centimetrů až 1,5 metru. Kořen lofantu je kůlový, dobře vyvinutý, vláknitý. Vzpřímené stonky rostliny jsou žebrované, rozvětvené. Na větvích jsou dlouhé (až 10 centimetrů) purpurově hnědé, dvouřapíkaté vstřícné listy, srdcovitě kopinaté s pilovitým okrajem a jasně pálením. Malé dvoupyské zygomorfní lofantové květy na koncích větví se shromažďují v hustých květenstvích ve tvaru hrotu o délce až 14 cm a průměru až 3 cm. Koruny květů mohou být fialové, tmavě růžové, růžovo-modré a bílé. Plody rostliny jsou hnědé, podlouhle oválné hladké oříšky, plné drobných, tmavých semen anýzu lofantu.

Distribuce

Anýz lofant pochází ze Severní Ameriky. Ve volné přírodě rostlina roste v celé severní části Spojených států a také v provinciích Kanady sousedících se státy. Dekorativní formy fenyklového mnohoúhelníku se pěstují v USA, Kanadě, Japonsku a v mnoha evropských zemích. Na území bývalého SSSR se rostlina pěstuje na Krymu, Ukrajině, Moldavsku, území Stavropol, Astrachaňské a Saratovské oblasti, Sibiři a Moskevské oblasti.

Oblasti distribuce na mapě Ruska.

Zadávání surovin

Pro kulinářské účely se rostlina sklízí po celou vegetační sezónu, ale k ošetření je vhodná pouze zeleň řezaná v období rašení a kvetení anýzu. Pomocí zahradnických nůžek se stříhají nelignifikované výhony s listy, které se v tenké vrstvě vyskládají do stínu nebo na dobře větrané místo. Suché suroviny se skladují v silných papírových pytlích nebo ve skleněných nádobách s dobře broušeným víkem.

Přečtěte si více
Ištění tlustého střeva od toxinů doma: nejlepší metody

Chemické složení

Chemické složení anýzového lofantu bylo málo prozkoumáno. Je však známo, že nadzemní část rostliny obsahuje až 15 % silice. Tento olej obsahuje téměř 80 % methylchavicolu a právě této látce vděčí lofant za své nádherné anýzové aroma. V esenciálním oleji anýzového lofantu je až 20 složek, jejich obsah není konstantní a v závislosti na převaze té či oné se vůně rostliny poněkud mění, objevují se v ní ovocné, citrónové, mátové tóny. Všechny části rostliny obsahují kyseliny: kávu, citronovou, jablečnou a askorbovou, třísloviny (až 8,5 %), flavonoidy, glykosidy, stopová množství alkaloidů, fenolické sloučeniny. Obsahují také vitamíny skupiny B, konkrétně B1 a B2, železo, měď, jód, zinek, chrom, selen, mangan.

Farmakologické vlastnosti

Od počátku XNUMX. století se fytochemické složení a léčivé vlastnosti anýzu lofantu staly předmětem řady studií prováděných jak za účelem standardizace surovin, izolace biologicky aktivních látek v rostlině, tak hledání nových zdrojů léčebných a profylaktické látky. Během klinických experimentů bylo zjištěno, že esenciální olej rostliny vykazuje antimikrobiální, antimykotické, pilotropní a protizánětlivé vlastnosti a může být použit v dermatologii jako externí prostředek. Zejména mohou léčit plísňovou dermatitidu, jizevnatou alopecii a seboreu. Tráva anýzu je uznávána jako slibná surovina pro výrobu léčiv s antimikrobiálními a antimykotickými vlastnostmi. Pilotropické a antioxidační působení anýzu lofant z něj může udělat cennou surovinu pro lékařskou kosmetiku.

Aplikace v lidové medicíně

Užitečné vlastnosti anýzu lofant jsou široce používány v lidovém léčitelství. Tinktury, extrakty a sbírky s anýzovým lofantem léčí onemocnění dýchacích cest – bronchitidu, kašel, tuberkulózu, zápal plic. Jsou také účinné při peptických vředech, gastritidě a dalších onemocněních trávicího traktu. Tinktura anýzu lofant povzbuzuje trávení, zlepšuje činnost slinivky břišní a jater, užívá se při angíně pectoris, ateroskleróze, vegetovaskulární dystonii. Lofant je schopen snížit tlak při hypertenzi. Je považován za účinný lék na nespavost. Lofant se také používá při léčbě onemocnění urogenitálního systému.

Při vnější aplikaci odvary a nálevy z rostliny, stejně jako silice z ní, bojují proti neurodermatitidě, dermatitidě, bolestivé suché kůži, prasklinám a plísňovým infekcím. Lofant prokázal svou účinnost v boji proti seboree a alopecii. Pro děti trpící alergickou diatézou se doporučují koupele s odvarem mnohoúhelníku. Košťata ze sušené rostliny se berou do koupele, aby se vyrovnala se stresem, odstranila toxiny a dodala pokožce pružnost. Anýzový lofant, jehož příznivé vlastnosti a téměř úplná absence kontraindikací jsou vysvětleny bohatým složením vitamínů a minerálů rostliny, je silným biostimulantem a lze jej použít jako tonikum.

Historické informace

Anýzový lofant pochází z Velkých plání a nekonečných prérií Severní Ameriky. Prospěšné vlastnosti rostliny byly známy již od starověku domorodým obyvatelům těchto míst – Indiánům. Léčili je horečkou, kašlem, průjmem, ale i různými kožními chorobami a hnisajícími ranami. Z vonných listů rostlin se vařil čaj, používaly se jako koření. Věřilo se, že vonný kouř sušeného lofantu dokáže vystrašit hady. V XNUMX. století, kdy se sekulární dámy začaly zajímat o potpourri – směsi okvětních lístků a listů rostlin smíchané s mořskou solí, ochucující prostory, se anýzový lofant stal jednou z oblíbených složek v nich.

Přečtěte si více
Jaké jsou charakteristiky příznaků a léčby Reiterovy choroby u mužů a žen?

Když se rostlina začala šlechtit jako med a okrasná v evropských zemích, staly se výhody a škody anýzového lofantu předmětem blízkého zájmu tradičních léčitelů. Lékaři jej považovali za velmi slibný a začali jej používat ve svých receptech.

Literatura

1. Vermeulen N. „Užitečné bylinky. Ilustrovaná encyklopedie“, Moskva, nakladatelství „Labyrinth Press“, 2002 – 27 s.

2. Chumakova V.V., Popova O.I., článek „Anýz Lofant“ časopis „Pharmacy and Pharmacology“, Pyatigorsk, č. 1, 2013 – 41-46 s.

3. Vulf E. V., Maleeva O. F. “Světové zdroje užitkových rostlin”, Leningrad, nakladatelství “Nauka”, 1969

4. Smirnov Yu.S. “Biologická rozmanitost: Představení rostlin”, Moskva, z Botanického institutu. L.V. Komárová RAS, 1995 – 153 s.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button