Kysané zelí během těhotenství: mohou ho jíst těhotné ženy v raném a pozdním stádiu?

Kysané zelí je jedinečný produkt, protože během procesu vaření nejen neztrácí své prospěšné látky, ale také získává nové. Starověký způsob, jak dát této zelenině vysoké gastronomické vlastnosti, je dnes stále žádaný, protože umožňuje nasycení lidského těla užitečnými látkami za nízkou cenu. Tento produkt je obzvláště atraktivní a užitečný pro těhotné ženy, které budou podrobněji popsány v článku.
- Složení a výživová hodnota
- Můžete jíst kysané zelí během těhotenství
- V raných fázích
- Ve druhém a třetím trimestru
Složení a výživová hodnota
Přínosy kysaného zelí pro lidský organismus jsou založeny na jeho vlastních živinách a na těch získaných při přípravě.
S nízkým obsahem kalorií pouze 27 kcal je produkt bohatý na vitamíny ve formě:

Věděl jsi? Lídrem v pěstování rostlin zelí rodiny je Čína – 31 milionů tun.
Kromě toho 100 gramů nakládané zeleniny obsahuje:

- bílkoviny – 1,6 g;
- tuk – 0,1 g;
- sacharidy – 5,2 g.
Ale to není všechno. Produkt dále obsahuje:
- organické kyseliny;
- sacharidy;
- nenasycené mastné kyseliny;
- škrob;
- vláknina.
Můžete jíst kysané zelí během těhotenství
—>Odborníci svorně tvrdí, že kysané zelí je nejen povoleno konzumovat těhotným ženám, ale je také aktivně doporučováno. Kromě toho je téměř stejně užitečný v různých fázích těhotenství, s výjimkou množství.
Užitečné je i nakládané zelí, které obsahuje stejné živiny jako kysané zelí, s výjimkou bakterií mléčného kvašení, které se objevují až při kvašení.
Důležité! Ocet přidaný do nakládaného zelí však může některým těhotným ženám bránit v jeho konzumaci.

Kromě známého vitaminu C, který je velmi užitečný pro nastávající maminku i vyvíjející se plod, obsahuje zelenina také hodně vitaminu B9, známějšího jako kyselina listová. Tato látka je právem nazývána vitaminem těhotných žen, hraje výjimečnou roli při vytváření podmínek pro správnou formaci budoucího dítěte a vyrovnává rizika patologií ve vývoji plodu.
V raných fázích
Nejoblíbenější vlastností tohoto produktu je jeho schopnost radikálně bojovat s projevy nevolnosti, což je mimořádně důležité v případech toxikózy.
Věděl jsi? Ještě v předminulém století se kysané zelí aktivně sušilo, pro které existovaly speciální sušárny, po kterých se získal lehký a dobře konzervovaný produkt, vhodný pro použití ve vojenských kampaních.
Kromě toho je kysané zelí užitečným produktem ve stravě těhotných žen, protože:

- nízký obsah kalorií, což je doprovázeno jeho schopností rychle vytvořit pocit sytosti;
- zlepšuje chuť k jídlu;
- optimalizuje metabolické procesy v těle;
- pomocí kyseliny vinné inhibuje tvorbu tukových zásob a zbavuje tělo těhotné ženy přebytečných sacharidů;
- díky kombinaci bohatého obsahu selenu a kyseliny askorbové posiluje imunitní systém a také podporuje aktivnější vstřebávání železa v těle, čímž zabraňuje anémii;
- s pomocí vitaminu B6 pomáhá při vstřebávání bílkovinných potravin;
- zabraňuje pálení žáhy;
- stimuluje trávicí procesy, odstraňuje zácpu a nadýmání;
- osvobozuje střeva od patogenní mikroflóry;
- normalizuje koncentraci cukru a špatného cholesterolu v krvi;
- optimalizuje acidobazickou rovnováhu;
- posiluje nervový systém a normalizuje spánek;
- výrazně zlepšuje zdravý stav vlasů a nehtů.
Ve druhém a třetím trimestru
Jak již bylo zmíněno, v pozdějších fázích těhotenství se tato nakládaná zelenina doporučuje i nastávajícím maminkám. Například pálení žáhy, které se často objevuje ve druhém trimestru, lze snadno odstranit lákem z kapusty.
A pro nastávající maminky ve třetím trimestru je přítomnost vitaminu K v přípravku velmi důležitá, protože pomáhá zvyšovat srážlivost krve a porod je úspěšnější. Schopnost produktu odstraňovat toxiny ze střev je také mimořádně užitečná na konci těhotenství.
Důležité! Pro neutralizaci nežádoucí přebytečné soli v kysaném zelí se těhotným ženám doporučuje opláchnout jej vodou.
V druhé polovině těhotenství má však použití tohoto přípravku své vlastní vlastnosti a omezení:

- Jíst velké množství kysaného zelí může způsobit vážné nepohodlí u těhotné ženy ve třetím trimestru;
- přítomnost sodíku a soli v produktu, které zadržují tekutinu v tkáních těla, může vést k otokům a zvýšenému krevnímu tlaku;
- Problémy s gastritidou v důsledku zvýšené kyselosti může konzumace této nakládané zeleniny ještě zhoršit.
Kysané zelí připravované podle staleté receptury je stále oblíbeným produktem nastávajících maminek, které si konzumací kysaného zelí pochutnávají, ale zároveň řeší mnoho zdravotních problémů, které v tomto důležitém období jejich života nastanou.

Způsob, jakým jíme, může ovlivnit naše zdraví, vzhled a pohodu. Sladká, smažená, tučná, slaná a škrobová jídla se v běžném životě zdají být jen nezdravými dobrotami, které si občas můžete dopřát. Ale pro těhotnou ženu je strava velmi důležitá: dítěti budou dodány prospěšné i škodlivé látky, které ovlivňují jeho vývoj a stav nastávající matky. V tomto důležitém období je důležitější než kdy jindy udržovat rovnováhu a hlídat si jídelníček.
V tomto článku se budeme věnovat jedné z nejčastějších otázek: co se doporučuje zařadit do jídelníčku těhotné ženy a čemu se naopak vyhnout. Upozornění: náš článek není návodem k akci, ale obecnými doporučeními, kterým je důležité věnovat pozornost. Konkrétní výživový plán během těhotenství, který zohledňuje vlastnosti a potřeby těla, lze sestavit po konzultaci s odborníkem.
Jak správně jíst v těhotenství: mýty a stereotypy
Pravděpodobně jste nejednou slyšeli radu od své matky nebo babičky: v těhotenství musíte jíst za dva. Ano, potřeba živin se zvyšuje, ale rozhodně se nevyplatí zdvojnásobovat obvyklé porce. Většina žen navíc sní o udržení dobré postavy po narození miminka a o kila navíc není absolutně nouze. Celkový váhový přírůstek by měl být přibližně 10–12 kg u jednoho těhotenství a 20–22 kg u vícečetného těhotenství. To je pouze +300–400 g za týden 1.
Další častá víra: gastronomické preference těhotných žen se velmi mění. To je docela možné, ale ne každému se to stává. Ne každá žena má potřebu zkoušet exotické kombinace. Kromě toho se nastávající matka často ztrácí mezi „chci“ a „mohu to udělat?“.
Dalším problémem je nekonečný tok informací: rady od příbuzných a přátel, doporučení od blogerů, diskuze na rodičovských fórech. Často si odporují a vedou k ještě větším pochybnostem. Pokud je kolem konkrétního produktu příliš mnoho kontroverzí a rozdílných názorů, je lepší se zeptat výživového poradce.
Jakým potravinám byste se měli v těhotenství vyhýbat?
Než budeme hovořit o správné výživě, okamžitě si všimněme, které potraviny by těhotná žena neměla jíst. Je nutné odstranit rychlé občerstvení, hranolky, konzervy, uzená a kořeněná jídla, sladké sycené nápoje, alkohol a silnou kávu. Zakázána je také hořčice, křen, ocet a pepř. Někdy nastávající maminka opravdu chce něco, například slané. V takových případech platí pravidlo: přání lze splnit, ale ne zneužít. Někdy během těhotenství můžete sníst pár kousků sledě, kaviár, nakládanou okurku nebo kysané zelí 2.
Výživa těhotné ženy podle trimestru

a odborníci na výživu doporučují myslet na svůj jídelníček i při plánování těhotenství. Musíte zařadit více zeleniny, ovoce a dalších potravin bohatých na vitamíny a minerály.
Já termín
První trimestr je nejvzrušující období: žena se o těhotenství dozvěděla teprve nedávno, její tělo se přizpůsobuje novým podmínkám a její myšlenky jsou zaneprázdněné tím, jak pomoci sobě a svému nenarozenému miminku. První trimestr je pro mnohé spojen se změnami chutí k jídlu a zhoršením funkce střev. Existují pro to fyziologické důvody 1. Zároveň se právě v tomto období tvoří základní systémy plodu a začíná pracovat srdce. V raných fázích těhotenství je důležitější než kdy jindy dbát na správnou výživu.
Několik obecných doporučení v prvním trimestru:
- Nepřejídejte se, jezte malé porce: to může pomoci v boji proti toxikóze. Při této dietě je jídlo snadněji stravitelné;
- Chcete-li bojovat proti zácpě, přidejte do svého jídelníčku více vlákniny. Nachází se v potravinách, jako je zelenina, ovoce a otruby;
- Udržujte rovnováhu vody, pijte čistou vodu, čaj, ovocné nápoje, vzdejte se sody;
- Jezte více bílkovin na začátku těhotenství. Jedná se o druh stavebního materiálu, který obsahuje 20 aminokyselin, které se nevytvářejí v lidském těle, ale jsou pro něj nezbytné. Jezte krůtu, kuře, telecí maso, tresku, lososa;
- Doplňte si vitamíny a minerály potravinami na ně bohatými: plody moře, květák, vejce, ořechy, cereálie.
V průměru by denní strava těhotné ženy v prvním trimestru měla obsahovat asi 110 g bílkovin, 350 g sacharidů a 75 g tuků 3,4.
II
Obvykle během tohoto období projevy toxikózy postupně mizí a potřeby živin plodu se aktivně zvyšují, stejně jako fyzická aktivita na těle ženy. Ukazuje se, že strava pro těhotné ženy ve druhém trimestru je stále důležitá. V tomto případě nehrají zvláštní roli ani tak kalorie, ale množství živin – zejména vitamín D, železo, vápník, hořčík, zinek.
Některá obecná doporučení pro správnou výživu ve druhém trimestru:
- doplňte zásoby vápníku mléčnými a fermentovanými mléčnými výrobky, mandlemi, sezamovými semínky;
- pravidelně jíst ryby, vejce, máslo a olivový olej: obsahují vitamín D;
- Nezapomeňte do svého týdenního menu přidat potraviny, které zabrání nedostatku železa: jablka, pohanka, granátové jablko, hovězí játra, špenát.
Denní strava těhotné ženy ve druhém trimestru je přibližně 2800–3000 kcal. Jídlo by mělo obvykle obsahovat cca 120 g bílkovin, 400 g sacharidů, 85 g tuku 3,4.
III. Trimestr
V tomto období je plod již poměrně velký a těhotná žena zažívá poměrně silnou fyzickou námahu. Tělo se začíná připravovat na porod a teď je důležité mu pomoci, nabrat co nejvíce síly. Jaké jsou vlastnosti výživy ve třetím trimestru těhotenství?
Několik obecných doporučení:
- ve třetím trimestru můžete mírně snížit množství spotřebovaného proteinu (jeho nadbytek může vést k poruše funkce ledvin);
- v boji proti pálení žáhy vylučte ze stravy kyselá jídla a vše smažené;
- ke snížení nebo zamezení otoku se vyhněte slaným jídlům;
- omezit množství sladkostí: někdy musíte za krátkodobé potěšení, které přinášejí, zaplatit kily navíc, plynatost a kožní problémy;
- Pro správnou výživu jezte více ovoce, bobulovin, zeleniny a bylinek: to jsou přirozené zdroje vitamínů a minerálů;
- nahradit některé živočišné tuky rostlinnými tuky: obsahují polynenasycené kyseliny, které nejsou v těle syntetizovány;
- 1–2 týdny před očekávaným datem porodu byste měli omezit nebo úplně odstranit ze svého jídelníčku vysoce alergenní potraviny: med, čokoládu, ořechy, ryby, jahody, exotické ovoce, potraviny s vysokým obsahem barviv, aromat a konzervačních látek. To může pomoci zabránit možné alergické reakci u novorozence.
Denní strava těhotné ženy ve třetím trimestru by měla být přibližně 2900–3100 kcal. Vaše jídlo by zároveň mělo obsahovat cca 100 g bílkovin, 400 g sacharidů, 75 g tuků 3,4.
Potraviny, které zahrnout do svého jídelníčku
Dietní druhy masa. Do jídelníčku těhotných žen se doporučuje zařadit krůtí, telecí a králičí maso. Jedná se o libové maso bohaté na bílkoviny. Mimochodem, králičí maso obsahuje také vitamíny B6, B12, PP, železo, draslík, fosfor, mangan a další užitečné látky, které jsou užitečné pro správnou výživu během těhotenství.
Fermentované mléčné výrobky. Může to být kefír, jogurt, tvaroh, různé sýry. Vybírejte nízkotučné, přirozeně ochucené potraviny. Pomáhají vytvářet příznivou střevní mikroflóru a zlepšují trávení. Kromě toho jsou kysané mléčné výrobky bohaté na vápník a fosfor. Těhotné ženy často dávají přednost dětským jogurtům, tvarohu a kefíru: jsou chutné a obsahují pre- a probiotika, která doplní správnou výživu.
Ryba. Nastávající matky mohou jíst nízkotučné odrůdy mořských ryb: treska, dorado, navaga atd. Je bohatá na bílkoviny, minerály atd. V těhotenství se doporučuje vyhýbat se jídlům se syrovými rybami (například sushi) a k říčním příchutím přistupovat opatrně.
Vejce. Slepičí a křepelčí vejce obsahují látku nezbytnou pro správný vývoj plodu – kyselinu listovou. Dále obsahují lehce stravitelné bílkoviny, selen, hořčík, vápník, fosfor, cholin, biotin, vitamíny A, B3, B12, E, D. Těhotná žena může sníst obvykle 2 kuřecí nebo 6 křepelčích vajec denně (nikdy syrová).
Luštěniny. Luštěniny a čočka obsahují hodně rostlinných bílkovin, dále železo, vápník, zinek a vlákninu. Takové produkty by však měly být konzumovány opatrně, protože mohou způsobit nepohodlí a zvýšenou tvorbu plynu.
Ovoce a zelenina. V raných fázích těhotenství by měla být dána zvláštní přednost zelené a žluté zelenině a ovoci. Brokolice musí být součástí jídelníčku těhotné ženy. Toto zelí je bohaté na kyselinu listovou, hořčík, fosfor, zinek, selen, vitamíny PP, K, E, C a vlákninu.
Olej. Během těhotenství můžete olej konzumovat v malých množstvích. Stačí 15–30 g másla denně. Rostlinný olej musí být nerafinovaný, lisovaný za studena. Vybrat si můžete olivový, kukuřičný, slunečnicový, dýňový.
Příklad jídelníčku pro těhotné
Sdílíme několik nápadů, které mohou organizaci pomoci s každodenním jídlem během těhotenství 5 .
- ovesné vločky s mlékem;
- broskev;
- vejce natvrdo.
- Řecký jogurt;
- bobule, jako jsou borůvky nebo jahody;
- slunečnicová semínka.
- zeleninový salát s kuřecím masem;
- hruška;
- celozrnné krekry.
Těhotné ženy, které trpí bakteriální toxikózou na začátku těhotenství, mohou mít prospěch z BRATT diety. Tento jídelní plán navrhuje zaměřit se na lehce stravitelná jídla, jako jsou banány, rýže, jablka, toasty a čaj 6 .
Jak můžete svému tělu pomoci
Otázka správné výživy v časném těhotenství někdy ustupuje do pozadí, když žena čelí symptomům toxikózy 1 . V těchto chvílích nechcete na jídlo vůbec myslet. Jídlo je však nezbytné jak pro nastávající maminku, tak pro nenarozené miminko. Pro zmírnění toxikózy v raných fázích těhotenství se snažte více odpočívat, jezte menší jídla, pijte více tekutin (čaj, ovocný džus, kompot) a nedopřávejte si nezdravá jídla, i když opravdu chcete.
Také v časném těhotenství s mírnou nebo střední toxikózou můžete použít komplex Preginor ® 7. Jedná se o moderní doplněk stravy na bázi gingerolů – látek nacházejících se v kořeni zázvoru. Zázvor je totiž považován za nelékový lék, který pomáhá zmírnit stav těhotné ženy s mírnou až středně těžkou toxikózou 8,9. Navíc komplex Preginor ® obsahuje hořčík a vitamín B6.
Předpokládá se, že projevy časné toxikózy jsou spojeny s fyziologickými změnami v prvním trimestru. V této době se zvyšuje hladina hormonů v krvi, včetně estrogenu. Pod vlivem estrogenu vzniká serotonin. Ten stimuluje serotoninové receptory a podporuje rozvoj toxikózy. Gingeroly potlačují produkci serotoninu, čímž pomáhají kontrolovat ranní nevolnosti 7 .
Doplněk stravy NENÍ LÉK.
Před použitím se doporučuje podstoupit kvalifikovanou konzultaci.Pro pohodlnou pohodu v těhotenství
Komplex Preginor pomáhá kontrolovat toxikózu v časném těhotenství ® , včetně pečlivě vybraného složení: extrakt ze zázvoru, vitamín B6 a hořčík.

1 G. M. Savelyeva, R. I. Shalina, L. G. Sichinava, O. B. Panina, M. A. Kurtser. Porodnictví – 2. vyd., přepracováno a rozšířeno. – M.: GEOTAR-Media, 2020. https://akusher-lib.ru/wp-content/uploads/2020/08/Akusherstvo.pdf?ysclid=l6yyuff8d4461510200.
2 L. Z. Tel, E. D. Dalenov, A. A. Abduldaeva, I. E. Koman. NUTRITIOLOGY – M.: “Litterra”, 2018. https://medknigaservis.ru/wp-content/uploads/2019/01/NF0009418.pdf.
3 Serov V.N., Kubitskaya Yu.V. Současné trendy ve výživě těhotných žen // RMZh. Matka a dítě. č. 19 ze dne 28.08.2008, str. 1284. https://www.rmj.ru/articles/pediatriya/Sovremennye_tendencii_v_pitanii_beremennyh_ghenschin/.
4 Přesná čísla mohou být poskytnuta během kvalifikované konzultace na základě konkrétní situace.







