Zkušenosti

Kravské a kozí mléko pro děti – proč je škodlivé a nebezpečné?

Kravské mléko není pro každého a některým lidem prostě nechutná, takže lidé hledají alternativu. Kozí mléko je svými vlastnostmi podobnější mléku kravskému než ostatní druhy. Ale díky některým vlastnostem tohoto produktu se lépe vstřebává a má pozitivní vliv na tělo jako celek. To příznivě odlišuje kozí mléko od analogů. Jaký je přínos a poškození kozího mléka, kdo ho může pít, odborník vám pomůže zjistit – odborník na výživu Ksenia Pustovaya.

Historie výskytu kozího mléka ve výživě

Od nepaměti se koza používala k získávání výživného a chutného nápoje. Toto zvíře je často zmiňováno v historických a náboženských knihách.

Od starověku hrálo kozí mléko v lékařství důležitou roli. Hippokrates ho používal ke konzumaci a v letoviscích Švýcarska se s ním dodnes léčí chudokrevnost a křivice.

V roce 1905 přivezl princ Urusov kozí mléko poprvé do Ruské říše a uspořádal ochutnávku v Letní zahradě Petrohradu. Výrobek byl podle chuti, brzy se v mnoha zemědělských usedlostech objevil malý dobytek. Postupem času, již v SSSR, si kozí mléko začalo získávat velkou oblibu, a tak se kozy „usadily“ ve všech zemědělských podnicích a dodávaly mléko do všech stranických výborů v Moskvě.

Složení a obsah kalorií kozího mléka

Právě kvůli působivým zdravotním výhodám se kozí mléko stalo populárním. Obsahuje mnoho živin: sacharidy, bílkoviny, cukry, sodík a další.

„Kozí mléko obsahuje přibližně 30 % doporučeného denního příjmu vápníku, velké množství hořčíku, zinku, selenu, fosforu, draslíku, mědi, vitamínů D, A, B2, C,“ poznamenává Ksenia Pustovaya.

Živiny na 100 g
Kalorie 69 kcal
Tuky 4,1 g
Proteiny 3,6 g
Sacharidy 4,5 g

Vitamíny a minerální látky v kozím mléce (procento denní hodnoty na 100 g)

vitamin A 6,3%
Vápník 13,4%
Vitamin D 8,7%
vitamin C 1,4%
Hořčík 3,5%
Sodík 3,8%
Draslík 4,3%

Výhody kozího mléka

Kozí mléko je v porovnání s kravským mlékem šetrnější k žaludku. Kromě toho mohou tento produkt jíst lidé s přecitlivělostí na laktózu, protože jeho obsah v něm je mnohem menší než v kravském mléce. (1)

Kozí mléko je ve stravě vítáno. Nápoj obsahuje složky, které jsou lehce stravitelné a neukládají se jako kila navíc. Navzdory nepochybným přínosům kozího mléka pro člověka je důležité ho nepřehánět. Jedna porce nápoje obsahuje více tuku než kterákoli jiná, proto je nutné kontrolovat množství konzumace.

Výhody kozího mléka pro muže

Kozí mléko má také významné přínosy pro zdraví mužů.

Zástupci silnější poloviny lidstva často trpí onemocněními gastrointestinálního traktu. Kozí mléko obsahuje fosfáty, které snižují kyselost žaludku. A to má blahodárný vliv na pohodu. Kozí mléko se tráví dvakrát rychleji než mléko kravské a lépe se vstřebává (2).

Výhody kozího mléka pro ženy

Výrobek obsahuje základní živiny potřebné pro těhotné a kojící ženy, včetně kyseliny mléčné, vápníku a železa. Mléko také pomáhá doplňovat rovnováhu vitamínů a podporuje tělo během menopauzy.

Výrobci kosmetiky již dlouho oceňují příznivé vlastnosti kozího mléka. Masky na obličej a vlasy jsou vyrobeny z mléčných výrobků. Kozí mléko a lidská kůže mají stejné pH. To znamená, že jej lze použít i k čištění: nenarušuje přirozený mikrobiom pokožky. Používá se také k léčbě akné a akné.

Výhody kozího mléka pro děti

Tento nápoj se doporučuje i dětem: kozí mléko pomáhá posilovat imunitní systém, normalizuje gastrointestinální trakt, příznivě působí na pohybový aparát a zabraňuje rozvoji křivice, zlepšuje činnost srdce.

Složení je bohaté na jód – nezbytnou živinu pro tvorbu a normální činnost štítné žlázy. Kozí mléko obsahuje o 13 % více vápníku, o 25 % více vitamínu B6 a o 47 % více vitamínu A než kravské mléko. (3)

Škodlivost kozího mléka

Lidé s intolerancí laktózy by se tomuto nápoji měli vyhýbat. Navzdory tomu, že je snáze stravitelné a vstřebatelné než kravské mléko, stále obsahuje laktózu a v některých případech může vyvolat nežádoucí reakci organismu.

Přečtěte si více
Dětská autosedačka. Jak si vybrat, hodnocení, které je lepší koupit, jaké jsou

Pokud máte onemocnění slinivky, také se nedoporučuje konzumovat hodně kozího mléka kvůli vysokému obsahu tuku ve složení. Ze stejného důvodu by si lidé, kteří si hlídají příjem tuků, neměli dopřávat kozí mléko příliš často.

Pokud máte onemocnění, jako je zvýšená viskozita krve, tento přípravek se také nedoporučuje: může vést ke zvýšení hemoglobinu.

Použití kozího mléka při vaření

Z této přírodní suroviny jsou vyrobeny jogurty, sýry a další mléčné výrobky. Tato přísada se také často vyskytuje v receptech na pečení a sladkosti jako alternativa kravského mléka. Složení je podobné, ale kozí mléko má nasládlou chuť – proto ho cukráři milují.

Oříškový fondán z kozího mléka

Skutečná lahůdka pro milovníky čokoládovo-oříškové chuti. Bonbóny z kozího mléka jsou měkké konzistence připomínající karamel nebo karamel.

Cukrový prášek 0,5 kg
Kakao ½ šálku
Máslo 120gr
Kozí mléko ¼ šálku
Vanilkový cukr Čajová lžička 1
Ořech ½ šálku

Ve velké míse smíchejte cukr a kakao, uprostřed udělejte důlek

Umístěte tam nakrájené máslo a mléko, ale nemíchejte! Přidejte trochu vanilkového cukru a vše dejte na 2 minuty do mikrovlnky.

Poté vše rozmixujte mixérem nebo mixérem dohladka, přidejte ořechy a nalijte do vymaštěné pánve a vložte do lednice, dokud neztuhne. Když fudge ztuhne, nakrájíme ho na čtverečky a podáváme.

Domácí kozí sýr

Dá se použít jako plátek na stůl, přidat na pizzu nebo do řeckého salátu. Kozí sýr se hodí k olivovému oleji, červené paprikě a ořechům

Kozí mléko 1600 ml
Citrón 1 pc
Sůl ½ polévkové lžíce
Celer 10 g
Oregano suché Čajová lžička 1
česnek 3 denticles

Dvě hlavní ingredience: mléko a citron. Zbytek záleží na vašich chuťových preferencích.

Zahřejte kozí mléko na mírném ohni v hrnci se silným dnem: čím déle, tím lépe. Když se tekutina zahřeje na 82-87 stupňů, vyjměte pánev ze sporáku. Do mléka přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, zamíchejte a počkejte 8–15 minut, než se oddělí syrovátka. Poté směs přendejte do cedníku s gázou a syrovátku slijte do jiné nádoby.

Budoucí sýr srolujte do gázového uzlu a dobře zavažte. Zavěste na jakoukoli nádobu na 40–60 minut a počkejte, až se vytvoří sýr. Po uplynutí této doby je výrobek připraven k použití.

Jak vybírat a skladovat kozí mléko

Při nákupu nápoje v obchodě věnujte pozornost datu spotřeby a neporušenosti nádoby. Pokud kupujete kozí mléko přímo od farmářů, můžete je požádat, aby dali mléko na testování.

Po otevření balení se doporučuje mléko spotřebovat do 2-3 dnů, proto je lepší produkt kupovat v malých variantách balení. V chladničce vedle kozího mléka by neměly být žádné produkty se silným zápachem, jinak bude nápoj nasycený touto vůní.

Nedoporučuje se přelévat kozí mléko z průmyslových nádob: skleněné nádoby, tetrapaky a vakuové balení lépe uchovávají nutriční a chuťové vlastnosti nápoje.

Ale držet mléko na slunci se nevyplatí. Za prvé přímé sluneční záření ničí v něm obsažený vitamín D a za druhé se nápoj jednoduše rychle kazí.

Oblíbené otázky a odpovědi

Na nejoblíbenější otázky odpovídala Ksenia Pustovaya, odbornice na výživu, zakladatelka Centra distančního vzdělávání „School of Nutritionists“ a University of Personalized Dietetics and Nutrition.

Je kozí mléko dobré na stáří?

Na tuto otázku nelze dát jednoznačnou odpověď. Je nutné vzít v úvahu individuální vlastnosti těla: zdravotní stav systémů a orgánů, kvalitu vstřebávání živin, úroveň tolerance laktózy a kaseinu, množství spotřebovaného produktu a chuťové preference.
Vezmeme-li ideální zdravotní stav, pak se v tomto případě dá hovořit o prospěšnosti kozího mléka pro kteroukoli generaci včetně seniorů.
Výhody kozího mléka pro seniory:

● zlepšuje vidění díky vitaminům A, D, C, riboflavinu, zinku, selenu ve složení;
● dobře se vstřebává (nízký obsah kaseinu a laktózy);
● nepřispívá ke vzniku cukrovky (laktózy je o 10 % méně než v kravském mléce);
● snižuje riziko rozvoje problémů pohybového aparátu díky vitamínu D a vápníku;
● má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém (pomáhá snižovat LDL);
● pomáhá zlepšit stav při chudokrevnosti a demineralizaci kostí (ve složení se dobře vstřebává železo a hořčík, obsah vápníku je o 13 % vyšší než v kravském mléce);
● podporuje obnovu gastrointestinální sliznice (obnovuje kyselou rovnováhu, má obalující a hlenotvornou vlastnost);
● užitečné při dysbakterióze (vysoký obsah bifidobakterií).

Přečtěte si více
Osteonekróza čelisti - co to je, příznaky, léčba a prognóza

Kolik kozího mléka můžete denně vypít?

Vše závisí na individuálních vlastnostech a preferencích člověka. Vezmeme-li „zlatou střední cestu“, pak doporučená dávka kozího mléka je sklenice denně. Při dobré toleranci a asimilaci můžete vypít až čtyři sklenice denně.

Jak začít se zaváděním kozího mléka do jídelníčku?

Kozí mléko se doporučuje zavádět do stravy postupně a v malých dávkách, aby bylo možné včas sledovat reakce těla. Například nesnášenlivost laktózy nebo kaseinu.
Pro pití kozího mléka platí určitá pravidla:

● nedoporučuje se míchat s jinými přípravky – zhoršuje se proces vstřebávání;
● jiné jídlo je lepší jíst půl hodiny po vypití kozího mléka;
● čerstvé mléko je nejužitečnější, ale je třeba si uvědomit možnost infekce brucelózou a encefalitidou.

Které mléko je zdravější: kozí nebo kravské?

Kozí mléko má oproti kravskému mléku několik výhod. Obsahuje více esenciální mastné kyseliny linolové, kyseliny nikotinové, vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, chloru, železa, zinku, sodíku, vitamínu A a karotenu, vitamínů skupiny B. Je výživnější a lépe se vstřebává. Kasein v kozím mléce obsahuje méně alfa frakcí a tuk se shromažďuje na menší částice.

zdroje

  1. Pelevina G.A., Artemov E.S., Potimko E.V. Srovnávací charakteristiky kravského a kozího mléka // Věstník VSAU. 2010. č. 4. s. 83-86.
  2. Ostroumová T.L., Fridenberg G.V., Volková L.G. Kozí mléko – přírodní receptura pro zdraví // Mléčný průmysl. 2005. č. 8. S. 69-70. URL: https://dspace.enu.kz/bitstream/handle/data/9103/osobennosti-kozego-moloka.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  3. Matalygina O.A. Terapeutické a preventivní možnosti nových potravinových výrobků pro děti na bázi kozího mléka // Problematika moderní pediatrie. 2008. č. 1. s. 71-81. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/lechebnye-i-profilakticheskie-vozmozhnosti-novyh-produktov-pitaniya-dlya-detey-na-osnove-koziego-moloka/viewer

Když jsem byla malá, babička trvala na tom, abych vždy pila kozí mléko. Vůně se mi nelíbila a byla hodně mastná, tak jsem požádala o kravskou. Babička mi ale stejně kupovala jen kozí maso, protože údajně obsahuje více vitamínů a vápníku a také se lépe vstřebává.

Sama mám teď děti a snažím se to pochopit: mají je nutit pít kozí mléko, když je tak zdravé, nebo stačí kravské?

Nemá smysl nutit děti pít kozí mléko, pokud chtějí kravské. Oba druhy mléka jsou dobrým zdrojem vápníku a bílkovin. Všechny ostatní výhody kozího mléka jsou značně přehnané.

Které mléko je zdravější: kozí nebo kravské

Podle OSN obsahuje kozí mléko o něco více živin než kravské. Rozdíl je však malý. Kravské i kozí mléko je považováno za dobrý zdroj bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vápníku, vitamínu B2 a vitamínu A.

Mléko a mléčné výrobky ve výživě člověka – OSN
kravské a kozí mléko

Kráva Koza
Tuk, g 3,3 3,9
Protein, g 3,3 3,4
Draslík, mg 145 202
Vápník, mg 112 118
Fosfor, mg 91 100,4
Riboflavin B2, mg 0,02 0,13
Niacin B3, mg 0,13 0,24
Vitamín A, mcg 37 48
Hořčík, mcg 8 18

kravské a kozí mléko

Kráva
Tuk, g 3,3
Protein, g 3,3
Draslík, mg 145
Vápník, mg 112
Fosfor, mg 91
Riboflavin B2, mg 0,02
Niacin B3, mg 0,13
Vitamín A, mcg 37
Hořčík, mcg 8
Koza
Tuk, g 3,9
Protein, g 3,4
Draslík, mg 202
Vápník, mg 118
Fosfor, mg 100,4
Riboflavin B2, mg 0,13
Niacin B3, mg 0,24
Vitamín A, mcg 48
Hořčík, mcg 18

Navštivte lékaře

Naše články jsou psány s láskou k medicíně založené na důkazech. Odkazujeme na věrohodné zdroje a s připomínkami chodíme k lékařům s dobrou pověstí. Ale pamatujte: zodpovědnost za vaše zdraví leží na vás a vašem lékaři. Nepíšeme recepty, dáváme doporučení. Spolehněte se na náš úhel pohledu nebo ne – rozhodnete se vy.

Přečtěte si více
Innost terapie rázovou vlnou v léčbě erektilní dysfunkce

Mýty o kozím mléce

Někteří výrobci kozího mléka zdůrazňují, že je lépe stravitelné, nezpůsobuje alergie a nezpůsobuje potravinové intolerance. Zde je to, co o tom říká věda.

Kozí mléko je lépe stravitelné. Bílkoviny a tuky z kozího mléka se skutečně tráví a vstřebávají snadněji než stejné složky kravského mléka. Ale výhody, které z toho lze získat, jsou značně přehnané.

Kniha Nutriční hodnoty a zdravotní přínosy složek kozího mléka – živiny v mléčných výrobcích a jejich vliv na zdraví a nemoci

Přibližně 80 % všech bílkovin v mléce jsou β-kaseiny, které jsou snadno štěpitelné trávicími enzymy, a α-kaseiny, které jsou pro enzymy odbouratelné obtížněji.

Podle poměru kaseinů je kozí mléko blízké lidskému: obsahuje 70 % β-kaseinů a 30 % α-kaseinů. Pro srovnání: v kravském mléce je α-kaseinů asi 50 %. Z kravského mléka tedy přijímáme 90 % bílkovin, z kozího 96 %.

Pro většinu zdravých lidí je 6% rozdíl příliš malý na to, aby se změnil. Ale protože kozí mléko je svým složením podobné mateřskému mléku, odborníci na výživu spekulovali, že děti krmené umělou výživou porostou a budou se lépe vyvíjet, když jim bude podávána směs kozího mléka.

Studie prokázaly, že děti skutečně tráví kozí protein rychleji. Na směsích kozího a kravského mléka však rostou a vyvíjejí se úplně stejně. Není tedy důvod „kozí“ směsi přeplácet.

Přibližně stejná situace s tukem z kozího mléka. Mléko obsahuje tuk ve formě kapiček. Jsou dvou typů: malé, o velikosti od 1 do 5 mikronů, a velké, od 5 do 10 mikronů. V kozím mléce je malých kapek více než 80 % a v kravském 60 %. Vzhledem k tomu, že trávicí enzymy snadněji rozkládají malé kapky, tuky z kozího mléka se tráví snadněji a rychleji.

Kozí mléko má menší kapičky tuku než mléko kravské – Cooperative Agricultural Research Center

Tento rozdíl nemá vliv na pohodu zdravých lidí. Několik malých studií však ukázalo, že lidé se zdravotními problémy, které ztěžují vstřebávání tuku, snáze tráví kozí mléko než kravské. Jde například o pacienty s onemocněním jater, cystickou fibrózou a zánětlivými onemocněními tenkého střeva. Je pravda, že přínos kozího mléka pro tato onemocnění musí být ještě prokázán ve větších studiích.

Nutriční hodnoty kozího mléka – průvodce mlékem malých savců

Kozí mléko nezpůsobuje alergie. Alergie na mléčné bílkoviny β-laktoglobulin a α-kasein se celosvětově rozvíjí přibližně u 2–5 % dětí. A protože kozí mléko obsahuje téměř polovinu α-kaseinů než mléko kravské, byla vyslovena hypotéza, že bude méně pravděpodobné, že bude vyvolávat alergie.

Alergie na α-kasein je častější než na β-kasein – Encyklopedie potravin a zdraví

Studie však ukazují, že více než 90 % lidí alergických na kravské mléko bude alergických i na kozí mléko. Kozí mléko proto nelze považovat za bezpečnou náhradu kravského mléka.

Alergická reakce na mléčnou bílkovinu u kojenců a dětí se dělí na dva typy: IgE zprostředkovaná neboli pravá alergie a nezprostředkovaná IgE, která se často nazývá pseudoalergie. Dobrou zprávou je, že téměř 20 % dětí přeroste z pseudomléčné alergie do čtyř let a asi 80 % do 16 let. Děti, které svou pseudoalergii přerostly, mohou pít mléko, jaké chtějí. Ale u dětí se skutečnými alergiemi bude reakce přetrvávat po celý život a neměly by pít mléko.

Jak mléko různých živočišných druhů ovlivňuje pravděpodobnost vzniku alergií – Medical Bulletin nemocnice Sisli Etfal

Kozí mléko nezpůsobuje potravinovou intoleranci. Potravinová intolerance mléka se vyskytuje u téměř 68 % obyvatel Země. Tento stav se vyvíjí, protože jak stárneme, mnoho lidí ztrácí enzym laktázu, který štěpí mléčný cukr, laktózu.

Přečtěte si více
Comfoderm krém - návod k použití, cena, analogy

Nestrávenou laktózu vychytají střevní bakterie k obědu. V důsledku toho se přejídají a začnou intenzivně uvolňovat vodík, oxid uhličitý, metan a sloučeniny síry – to vše tvoří střevní plyny. Pokud člověk s intolerancí laktózy pije příliš mnoho mléka, bude ho bolet žaludek a může se objevit průjem.

Příčiny intolerance laktózy – Nemours Clinic

Výrobci kozího mléka často upozorňují, že tento výrobek obsahuje méně laktózy než mléko kravské. Skutečný rozdíl je však velmi malý: 100 ml kravského mléka obsahuje 4,7 gramu a stejné množství kozího mléka obsahuje 4,4 gramu laktózy.

Při bolestech žaludku musí člověk s intolerancí sníst více než 12 gramů laktózy. Snadno si spočítáte, že bezpečné množství mléčného cukru obsahuje 250 ml buď kozího nebo kravského mléka. Navzdory skutečnosti, že kozí mléko obsahuje méně laktózy, člověk s intolerancí stále nemůže vypít více než jeden šálek.

Aktualizace o malabsorpci a intoleranci laktózy – British Medical Journal
UČEBNICE T—J
Buďme přátelé? Nebojte se, naučíme vás

Objevte bezplatný kurz o tom, jak budovat pevná přátelství v dospělosti

Kolik kozího mléka můžete vypít?

Ze 100 ml kozího mléka můžete získat 66 kcal a ze stejného množství kravského mléka – 62 kcal. Protože v tom není velký rozdíl, platí pro kozí mléko stejná doporučení jako pro mléko kravské.

Lidé starší devíti let mohou vypít tři porce mléka denně. Jedna porce je přibližně 250 ml. Z tohoto množství můžete získat denní potřebu vápníku, aniž byste přeháněli kalorie.

Americké dietní směrnice 2020-2025

Je kozí mléko vhodné pro novorozence a starší děti? Plnotučné mléko není totéž jako umělá výživa pro umělou výživu. Plnotučné kozí mléko je sice podobné mateřskému mléku, ale přesto není vhodné pro kojence – stejně jako mléko kravské.

Kozí mléko obsahuje příliš mnoho bílkovin, které jsou pro malé děti těžko stravitelné. Má také nízký obsah sodíku a vitamínu B9, který je nezbytný pro normální vývoj nervového systému. Proto můžete svému dítěti začít dávat plnotučné kozí mléko až od jednoho roku.

Když svému dítěti poprvé nabídnete plnotučné mléko, stačí pár doušků. Poté byste měli počkat několik dní, abyste pochopili, zda má dítě alergii. Pokud se cítí normálně, lze porce postupně zvyšovat. Dítě ve věku 2-3 let může dostat dvě porce kozího mléka denně a od 4 do 8 let – dvě a půl porce.

Je kozí mléko bezpečné pro těhotné a kojící ženy? Na plnotučné kozí mléko pro těhotné a kojící ženy nejsou žádná omezení. Těhotným ženám se navíc důrazně doporučuje konzumovat veškeré mléko a mléčné výrobky, protože jsou vynikajícím zdrojem vápníku. Zatímco dospělá žena potřebuje 1000 mg vápníku denně, těhotná potřebuje 1300 mg.

Dietní směrnice pro těhotné ženy – Americká vysoká škola porodníků a gynekologů

Přestože jedna sklenice mléka poskytuje dalších 300 mg vápníku, můžete během těhotenství i nadále pít doporučené tři porce, protože mléko také poskytuje další bílkoviny a vitamíny.

Kozí mléko je prospěšné i pro kojící ženy, neboť podle některých údajů jeho konzumace podporuje tvorbu mateřského mléka.

Pití kozího mléka podporuje laktaci – Indonesian Medical Journal

V případě těhotných a kojících žen platí jediné omezení: plnotučné mléko musí být pasterizováno. Tím se snižuje riziko setkání s nebezpečnými bakteriemi, které se mohou do tohoto produktu dostat. Stejné omezení platí pro mléčné výrobky: musí být vyrobeny z pasterizovaného mléka.

Některé odkazy v článku nelze otevřít z ruských IP adres

Co dělat? Čtenáři se ptají, odborníci odpovídají
Daniil Davydov Jaké mléko preferujete?

  • Systémový inženýr Pokud vám to nechutná, neměli byste být nuceni to pít, i když je to zdravější. 3
  • Systémový inženýr “Piješ mléko?” Jaké jsou tyto drastické možnosti? A když vypiji pár sklenic týdně a některé – a nepiji vůbec, co mám odpovědět? 1
  • TigerBengal Systemic, odpovězte podle svého vkusu. S radostí bych vypila několik sklenic denně, jako v 1. možnosti. Lékaři neříkají 1
  • Marina Ilyina Celé dětství jsem byla otrávená tímto kozím mlékem Zapíjela jsem ho jen perníkem, držela se za nos a vydechovala. Dodnes si pamatuji vůni a chuť tohoto mléka. Mimochodem, sýr z tohoto mléka taky nemám rád; 3
  • Veronica Feshchuk, obecně platí, že jakékoli mléko není pro člověka stravitelné, takže byste se s ním stejně neměli nechat unést 0
  • Natalya Parfenova Nevím, no, nemůžu pít kozí mléko a jíst kozí sýr. Celé dětství jsem k tomu byl nucen, nikdy jsem se do 3 nezamiloval
  • Anna Korobková Jo, a když jsem byla malá, pila jsem kozí mléko u babičky na vesnici, to mi tehdy moc chutnalo) 3
  • Andrej Borisovič Kozier. 2
  • Vovan Anna, vůbec to nesmrdí. Kozí mléko je bomba. Piju ho každé ráno, s kozím sýrem, domácím máslem a medem. 2
  • *** Pro mě neuvěřitelně užitečný článek. Mám intoleranci mléka a právě jsem zažila, že jsem měla pocit, že bych mohla jíst trochu mléka. Ale už nemůžu vzít velký pohár. Tady se píše, že to takhle funguje a je to normální. Ani jeden gastroenterolog mi to nedokázal vysvětlit. Půl litru mléka denně mi způsobí nejdřív poruchu a pak zánět žaludku. A když se trochu napijete, nic se nestane. 0
  • Ruslan Rudskoy Celé dětství jsem pil kozí mléko, moje babička měla kozu na Uralu, a když ji nedojila, kupovali od sousedů kravské mléko. Ta kravská se mi líbila víc. Ale kozu jsem taky moc milovala. Mimochodem, různé kozy mají různé mléko. 2
  • Marino zelenooká, upřímně soucítím. Ještě jste nepili dobré kozí mléko bez chuti, vůně a pachuti. Je srovnatelná se zmrzlinou nebo kravskou smetanou vynikající kvality! 2
  • Jedině zelenooká koza! Z čistých, dobře udržovaných čistokrevných koz 2
  • Olga Jakákoli přírodní. Chovám kozy. 1
  • Sergey . Poměrem kaseinů se kozí mléko blíží mléku lidskému. Ale o nuanci, že v lidském mléce se v zásadě o jiném složení bílkovin (převaha albuminů, nikoli kaseinu) skromně mlčelo. Hádat se o tom, které mléko (kravské nebo kozí) je na základě analýzy kaseinu bližší lidskému, je stejné jako srovnávat Žiguli s BMW na základě toho, které je bližší motorce. 0
  • Daniil Davydov Sergey, ahoj! Děkuji, že jste mě upozornil na možné riziko nesprávného výkladu mých slov. Přestože alergické reakce zprostředkované IgE i nezprostředkované IgE se běžně nazývají alergie, s přibývajícím věkem dítěte přerostou reakce zprostředkované IgE, které se také nazývají pseudoalergie. Aby nedošlo k záměně, text článku jsme opravili. 4
  • Alexander Matsegora Green-eyed, ale není srovnatelný se zmrzlinou, s chutí a vůní. Ne každý to cítí. A to říkám z vlastní zkušenosti. Nesnesu kozí mléko. Mám pocit, že je to kozí, dokonce i z dokonalé kozy. 1
  • Se sarkasmem uvnitř jsem od narození do 18 let pila jen kozí mléko – babička chovala dvě kozy. Pamatuji si, že vždy měla řadu lidí, kteří chtěli koupit mléko pro děti. Pak se vzhledem k jejich věku (už to bylo náročné na péči o zvíře) kozy prodaly a já nějak přestala pít mléko. Postupem času jsem přešel na kravské mléko střídavě 2,5 % a 3,2 %. Asi před třemi lety mě omrzelo kravské mléko a začal jsem hledat, kde koupit kozí mléko a nemohl jsem ho najít. A právě nedávno jsem to viděl na regálu v supermarketu, teď se vzdávám kravského mléka a vracím se ke kozímu mléku! PS: Nemám žádné potravinové alergie. Zajímalo by mě, jestli je to způsobeno tím, že jsem vyrostl na kozím mléce 0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button