Bramborová šťáva na žaludeční vředy: jak pít, léčba bramborovou šťávou, jak užívat
Brambory jsou jedním z hlavních produktů naší stravy. Známý v Rusku od 18. století. Je to jídlo i lék. Obsahuje hodně draslíku, který je nezbytný pro normální fungování kardiovaskulárního a nervosvalového systému a také pro udržení vodní rovnováhy v těle. Draslík pomáhá odstraňovat přebytečnou tekutinu z těla, ujišťuje „pro-edy.ru“.
Proto mohou být brambory pro léčebné účely použity při kardiovaskulárních a ledvinových onemocněních a také jako dietní produkt. Velmi důležité je zařadit brambory do jídelníčku lidí, kteří musí vykonávat těžkou fyzickou aktivitu, provázenou výrazným pocením (běžci, hutníci). V opačném případě může dojít k přerušení činnosti srdečního svalu nebo bolestivým svalovým křečím, což je spojeno s uvolňováním značného množství draslíku a dalších solí z těla potem.
Američtí lékaři zjistili, že u lidí, jejichž strava obsahuje významnou část brambor, má krevní tlak tendenci klesat. Bylo také zjištěno, že draslík posiluje tepny a umožňuje jim odolat hrozbě poškození. V lidovém léčitelství se nálev z bramborových květů používá jako prostředek ke snížení krevního tlaku a povzbuzení dýchání.
V bramborách převládají alkalické prvky, díky nimž je schopen normalizovat acidobazickou rovnováhu v těle. Proto je čerstvá bramborová šťáva účinnou léčbou gastritidy (zánětu žaludeční sliznice) s vysokou kyselostí, žaludečních a dvanáctníkových vředů.
Bramborová šťáva inhibuje sekreci žaludečních žláz, má analgetický účinek a podporuje zjizvení vředů. Dále zmírňuje bolesti hlavy, snižuje krevní tlak, působí močopudně a projímavě, přednost má šťáva z červených brambor. Tyto brambory je potřeba nastrouhat spolu se slupkou.
U peptických vředů pijte 0,5-1,0 sklenice šťávy 4x denně 30-40 minut před jídlem (poslední dávka před spaním) po dobu 20 dnů při dodržení vhodné diety.
Při gastritidě, zácpě, přetrvávajících bolestech hlavy – půl sklenice 2-3x denně. Šťáva z čerstvých bramborových hlíz zvyšuje sekreci slinivky břišní a má účinek snižující cukr. Z tohoto důvodu se doporučuje pro diabetes mellitus. Dávkování je stejné jako u gastritidy.
Brambory obsahují až 2 % bílkovin s vysokou biologickou hodnotou. Při konzumaci pouze jedné brambory může člověk žít dlouho, což je způsobeno bohatým chemickým složením této zeleniny.
Brambory se také používají jako vnější prostředek. Čerstvě nastrouhaná kaše se používá k léčbě popálenin a trofických vředů, akutní dermatitidy, ekzémů a pustulózních kožních lézí. Syrové brambory obsahují lehce stravitelné cukry, které se vařením mění na škrob. Musíme pamatovat na to, že v bramborách, zejména v naklíčených a ozeleněných hlízách, vzniká toxická látka zvaná solanin, jejíž nepříznivé účinky na lidský organismus se zesílí zejména při současné konzumaci vařených brambor a masa. V tomto případě může dojít k nadměrné stimulaci center, které ovládají genitálie. Pro osoby se sexuálními dysfunkcemi, náchylné k sexuálnímu vzrušení a trpící pohlavně přenosnými chorobami je tedy lepší se těmto pokrmům vyhýbat.
Syrové brambory a šťáva z nich jsou naopak velmi zdravé. Obsahuje velké množství látek jako je draslík, síra, fosfor a chlór, proto se úspěšně používá k odstranění stařeckých skvrn na pokožce. Všechny stopové prvky jsou užitečné pouze ve své organické, přírodní formě. Při vaření se mění na anorganické prvky a v této podobě je tělo vůbec nemůže vstřebat nebo mají jen velmi malou hodnotu.
Předpokládá se, že brambory, na rozdíl od jiné zeleniny, nelze jíst syrové. Čerstvé syrové brambory vypěstované bez použití chemických hnojiv jsou chutné i zdravé. Obzvláště velké výhody lze získat z kombinace bramborové a mrkvové šťávy.
Šťáva ze syrových brambor je vynikajícím čističem. Při poruchách trávení a nervových onemocněních použijte směs šťávy z brambor, mrkve a celeru. Při ischiasu a strumě se doporučuje zkonzumovat denně 0,5 litru šťávové směsi z mrkvové, řepné a okurkové šťávy s úplným vyloučením pokrmů z masa a ryb z jídelníčku.
Směs mrkvové, bramborové a petrželové šťávy pomáhá při léčbě rozedmy plic.
Agentura AgroFact
Žaludeční vřed je chronické onemocnění, při kterém se tvoří defekty nebo poškození na sliznici žaludku. Onemocnění prochází fází exacerbace, útlumu a remise. Dieta pacienta v těchto fázích je odlišná: v období exacerbace je nutný přísnější režim, aby nedošlo k podráždění sliznice, zatímco v remisi může být dieta méně přísná, ale zaměřená na udržení zdravého žaludku.
Zásady <strong>krmení</strong>
Mezi léčebné diety vyvinuté Pevznerem patří dieta při žaludečních vředech do tabulky č. 1. Jako doplňkové tabulky jsou zde i diety č. 1a (období exacerbace) a 1b (období útlumu).
V tomto článku se zaměříme na výživová doporučení během remise. V tomto období žaludečních vředů je hlavním cílem výživy udržet stabilní stav žaludku, zabránit jeho podráždění a stimulovat zotavení.
- Strava. Doporučuje se častá a porcovaná jídla: 5-6x denně v malých porcích. To pomáhá snížit stres na žaludek a usnadňuje a usnadňuje trávení.
- Teplotní režim. Horká a studená jídla mohou dráždit žaludeční sliznici. Nejlepší je jíst jídlo teplé, vyhýbat se extrémním teplotám.
- Konzistence jídla. V remisi je dovoleno jíst nejen pyré, ale také běžné potraviny, ale je třeba vyloučit tvrdé, smažené a hrubé potraviny. Při výběru mezi celým kurským masem a kotletou je lepší zvolit kotletu.
- Mastná a smažená jídla. Je třeba se jim vyhnout nebo je omezit na minimum, protože zvyšují sekreci žaludeční kyseliny a mohou způsobit podráždění.
- Pálivé koření a omáčky. Mohou také zvyšovat sekreci a dráždit sliznice, proto se doporučuje jejich užívání omezit.
- Alkohol a káva. Oba nápoje stimulují tvorbu žaludeční šťávy a způsobují podráždění, proto jsou ze stravy vyloučeny.
- Vysoce kalorické a lehce stravitelné sacharidy. Je lepší jíst sladkosti, koláče a další potraviny s nízkým obsahem cukru.
Dodržování těchto omezení pomáhá udržovat zdraví žaludku během remise a předcházet možným exacerbacím. Ale kromě doplňkové výživy je také nutné sledovat svůj životní styl, vyhýbat se stresu a pravidelně konzultovat lékaře.
Co dělat a co nedělat při žaludečních vředech
Dieta pro žaludeční vředy zahrnuje rozdělení potravin na „může“ a „nemůže“, stejně jako přísné dodržování diety.
<em>Co může</em>
Mléčné výrobky: nízkotučné mléčné výrobky, nízkotučný tvaroh, jogurt
Maso: vařené nebo dušené maso (telecí, kuřecí, krůtí).
Ryby: nízkotučné druhy ryb – treska, treska, treska jednoskvrnná, vařené nebo pečené.
Ovesná kaše: pohanka, rýže, ovesné vločky – s vodou nebo s přidáním malého množství mléka.
Zelenina: dušená a vařená zelenina (brambory, mrkev, květák), dýňové pyré.
Ovoce: zralé měkké ovoce (banány, jablka bez slupky), bobulovité pěny a pyré bez pecek nebo slupky.
Chléb: jednodenní nebo sušený chléb, nízkotučné a neslazené sušenky.
Nápoje: teplý slabý čaj, odvary z šípků nebo sušeného ovoce, neperlivá minerální voda bez soli.
<em>Co vyloučit</em>
Mléčné výrobky: tučné mléčné výrobky, jako je smetana a máslo. Výrobky na bázi rostlinného mléka.
Masné výrobky: tučné maso, jako je vepřové nebo jehněčí maso. Uzené a sušené výrobky, masové konzervy a uzeniny.
Ryby a plody moře: tučné ryby jako losos nebo makrela, smažené mořské plody, uzené ryby.
Zelenina: čerstvou a smaženou kyselou zeleninu, jako jsou rajčata. Pikantní zelenina, jako je cibule a česnek, lilek. Luštěniny: fazole, hrách, čočka.
Ovoce: kyselé ovoce a bobule, jako jsou citrony, grapefruity nebo brusinky. Plody se slupkou, jako jsou hrozny.
Chléb a pečivo: čerstvý chléb, zejména droždí. Pečivo s přídavkem tuku, cukru a čokolády.
Nápoje: silná černá káva a silný čaj. Alkoholické nápoje. Sycené nápoje.
Dezerty: čokoláda a sladkosti, sladkosti s malým obsahem tuku a smetany.
Je důležité si uvědomit, že pokud máte žaludeční vředy, neměli byste jíst potraviny a pokrmy, které mohou dráždit žaludeční sliznici nebo stimulovat tvorbu žaludeční šťávy.
Polévky na žaludeční vředy
Polévky jsou hlavní složkou stravy při žaludečních vředech, protože jsou lehce stravitelné a při správné přípravě nedráždí žaludeční sliznici.
Doporučené polévky
- Mléčné polévky s přídavkem obilovin (pohanka, ovesné vločky). Je důležité, aby mléko bylo nízkotučné.
- Polévky na pyré se slabým masovým nebo rybím vývarem. Běžné vařené polévky, pyré do konzistence pyré.
- Rýžová polévka se slabým masovým nebo rybím vývarem.
- Vermicelli polévka se také dělá se slabým masovým nebo rybím vývarem.
- Zeleninové polévky s vodou nebo slabým zeleninovým vývarem. Je důležité dbát na to, aby byla zelenina dobře uvařená.
Polévky, které byste neměli
- Silné masové a rybí vývary. Mohou stimulovat produkci žaludeční šťávy.
- Polévky s přídavkem smažené cibule nebo česneku.
- Kyselé polévky jako zelná polévka nebo boršč.
- Pikantní a tučné polévky, jako je guláš, soljanka, kharcho.
- Polévky s přídavkem luštěnin (čočka, hrách, fazole), protože. mohou způsobit nadýmání.
<strong>Kaše na žaludeční vředy</strong>
Spolu s polévkami jsou kaše užitečné při žaludečních vředech, protože jsou obohaceny o vitamíny a minerály a zároveň vytvářejí ochrannou vrstvu zabraňující podráždění vnitřní výstelky orgánu.
Jak vařit
Kaši je nejlepší uvařit s vodou nebo zředěným mlékem (například v poměru 1:1 s vodou). Mléko lze použít, ale je vhodnější, aby bylo odtučněné nebo s nízkým obsahem tuku. Před vařením se doporučuje cereálie několikrát propláchnout. Kaše by se měly vařit a mít měkkou, pastovitou konzistenci. Sůl a cukr se přidávají v minimálních množstvích nebo se úplně vyloučí. Podle chuti můžete přidat trochu másla nebo medu.
Jaké obiloviny jsou preferovány
Ovesné vločky: dobře pokrývají žaludeční stěnu, čímž vytvářejí ochrannou vrstvu. Předpokládá se, že je to jedna z nejlepších kaší pro vředy.
Rice: jemná kaše, která je lehce stravitelná. Doporučuje se zvolit předvařenou rýži, protože obsahuje méně lepku.
Pohanka: Obsahuje mnoho užitečných látek, je třeba ho vařit, dokud nezíská měkkou konzistenci.
Krupice: Vaří se rychle a snadno se ovládá, ale s touto kaší byste se neměli nechat unést kvůli vysokému obsahu lepku.
Proso: Přestože jsou proso zdravé, u některých lidí mohou způsobovat nadýmání. Pokud nemáte problémy se zažíváním, můžete si ho zapnout.
Co vyloučit
Kukuřičná kaše: Kvůli vysokému obsahu lepku může dojít k podráždění žaludku.
Kaše s přídavkem ořechů, rozinek nebo jiných těžko stravitelných surovin.
Při zavádění nových obilovin do vaší stravy byste měli začít s malými porcemi a sledovat reakci těla. Pokud je cereálie dobře stravitelná a nezpůsobuje nepohodlí, lze ji použít.
Maso, drůbež a vnitřnosti na žaludeční vředy
Masné výrobky ve stravě jsou tradiční bílkovinou, ale pokud máte žaludeční vřed, je důležité je vybírat a připravovat vědomě, aby jídlo žaludek nedráždilo.
Můžete jíst libové maso, jako je telecí, králičí nebo hovězí. Maso by mělo být vařené nebo dušené až do úplného uvaření nebo pečené bez kůrky. Mleté maso nebo mleté maso je vhodnější, protože se snadněji zpracovává. Nepřidávejte do jídelníčku smažené nebo grilované maso.
Preferovanou drůbeží je kuřecí nebo krůtí maso bez kůže nebo tuku. Stejně jako u masa by se drůbež měla vařit nebo dusit, vyvarovat se smažení. Vařenou drůbež lze přidávat do polévek nebo pyré. Grilované kuře, smažené stehýnka a křídla nejsou povoleny.
Neměli byste jíst tučné maso a drůbež, jako je jehněčí, vepřové, husa a kachna. Z jídelníčku pacienta s vředem je třeba vyloučit masné výrobky s vysokým obsahem koření nebo soli, jako jsou uzeniny, klobásy nebo šunka.
Konzumace vnitřností (jazyk, játra, srdce) by měla být střídmá a ne více než 1-2x týdně. Droby vždy dobře provařte nebo poduste. Smažené droby jsou vyloučeny.
Masové konzervy lze konzumovat z libového masa – králík, kuřecí. Je lepší brát konzervovanou dětskou výživu, protože. Mají nízký obsah soli a žádné koření.
<strong>Ryby na žaludeční vředy</strong>
Dejte přednost libovým rybám, jako je treska, treska jednoskvrnná nebo treska. Tyto druhy ryb jsou lehce stravitelné a nedráždí žaludek.
Tučné ryby jako losos, makrela nebo sleď mohou být hůře stravitelné a měly by být do jídelníčku zařazovány opatrně a v malých množstvích.
Nejlepší způsob, jak vařit ryby pro lidi se žaludečními vředy, je vařit nebo péct bez přidání tuku. Rybu můžete také připravit v páře, díky čemuž je obzvláště křehká a příjemná na žaludek. Je třeba se vyhnout smaženým rybám nebo rybím pokrmům obsahujícím málo koření nebo omáček, protože mohou způsobit podráždění gastrointestinálního traktu.
Při výběru rybích konzerv byste si měli prostudovat složení. Vybírejte si konzervy ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji, ale ne v rajčatové omáčce. Vyhýbejte se jídlům s velkým množstvím soli.
Konzervovanou rybou se obvykle rozumí ryba marinovaná v kyselém prostředí, jako je ocet. Tato úprava může způsobit, že ryby budou tužší a méně stravitelné pro žaludek. Navíc kyselé prostředí a koření často přidávané do zavařenin mohou způsobit podráždění. Omezte nebo úplně vypusťte proto ze svého jídelníčku konzervy, zejména ty, které obsahují ocet nebo velké množství koření.
<strong>Mořské plody na žaludeční vředy</strong>
Mořské plody mohou být doplňkem stravy pro lidi se žaludečními vředy, ale existují určitá upozornění.
- Krevety: Jedná se o nízkotučné mořské plody, které jsou lehce stravitelné. Krevety by se však neměly používat v marinádě nebo s malým množstvím koření. Nejlepší způsob, jak vařit krevety pro lidi se žaludečními vředy, je vařit je bez přidání tuku nebo běžného koření.
- Mušle: obsahují vysoké množství železa a dalších prospěšných mikroelementů. Mají tendenci se dobře trávit, pokud jsou čerstvé a správně připravené. Vyvarujte se však smaženým mušlím nebo těm, které se podávají v ostrých či kyselých omáčkách.
- Chobotnice: Vysoký obsah bílkovin a nízkotučné mořské plody. Lidem se žaludečními vředy se však doporučuje chobotnici vařit nebo dusit, vyhýbat se smažení. Kromě toho byste měli omezit konzumaci uzených nebo marinovaných chobotnic.
<strong>Vejce na žaludeční vředy</strong>
Na vředy můžete jíst kuřecí a křepelčí vejce. Preferované způsoby vaření: vejce naměkko nebo míchaná vejce. Sázená vejce je lepší nejíst. Doporučuje se jíst ne více než 1-2 vejce denně a nepoužívat koření a omáčky.
<strong>Zelenina a houby a luštěniny na žaludeční vředy</strong>
Doporučená zelenina: brambory, mrkev, cuketa, dýně – vařené, do polévek, dušené, pečené.
Brambory nejlépe rozmačkané nebo uvařené bez kůže. Mrkev – vařená nebo dušená. Květák a brokolice: vařené nebo pečené. Dýně je skvělá na vředy – ve formě pyré nebo polévky.
Zelí na žaludeční vředy je tématem zájmu mnoha pacientů. Pokud však máte žaludeční vřed, měl by být používán s maximální opatrností.
Syrové zelí, zejména bílé a červené, může kvůli obsahu hrubé vlákniny způsobovat podráždění žaludku. Z tohoto důvodu je lepší nejíst ji syrovou. Vařené nebo dušené zelí a zelné polévky však lidé se žaludečními vředy obecně dobře snášejí. Tento přípravek činí vlákninu méně hrubou a také snižuje kyselost zelí.
Savoy zelí a květák jsou díky své jemnější textuře obvykle shovívavější, i když jsou uvařené, ale pokud jsou příznaky vředu aktivní, měly by se také vařit nebo dusit.
Houby na žaludeční vředy Doporučuje se konzumovat v dobře zpracované podobě, například ve formě houbové polévky nebo guláše. Nedoporučuje se konzumovat smažené houby nebo pokrmy obsahující houby jako hlavní složku, protože mohou způsobit nepohodlí nebo zhoršit příznaky.
Pokud jde o luštěniny, obvykle obsahují rostlinné bílkoviny a vlákninu. Luštěniny však obsahují také fytáty a lektiny, které vám mohou podráždit žaludek nebo zhoršit nadýmání a plynatost. Pokud se je rozhodnete zařadit do svého jídelníčku, měli byste fazole přes noc namočit a důkladně vařit, abyste snížili hladinu dráždivých látek. Lze je užívat s mírou.
<strong>Ovoce a bobule na žaludeční vředy</strong>
Ovoce se nejlépe konzumuje vařené nebo pečené, stejně jako v kompotech, pěnách a želé. Je důležité zajistit, aby byly zralé a neobsahovaly semena nebo slupky, které mohou být obtížně stravitelné.
Banány – mírné a obvykle dobře snášené, protože nezpůsobují podráždění žaludku.
Jablka: pečené nebo pyré, protože syrová jablka mohou být obtížně stravitelná.
Hrušky: podobně jako jablka je lepší jíst bez slupky a vařené.
Meloun a meloun: Obsahují hodně vody a jsou obvykle dobře stravitelné, ale měly by být konzumovány s mírou.
Broskve a meruňky: čerstvé nebo pečené.
Borůvky a borůvky: jsou známé pro své adstringentní vlastnosti, které mohou být prospěšné při vředech.
Jahody a maliny: lze konzumovat v malých množstvích.
Vyhýbat se jíst kyselé ovoce a bobule (brusinky, citrusové plody, některé odrůdy jablek a hroznů).
Mléčné výrobky a sýry
Když je žaludeční vřed v remisi, mohou mléčné výrobky hrát hlavní roli ve výživě, ale jejich výběr a konzumace by měly být pečlivě kontrolovány.
Mléko: Tradičně se věří, že mléko může pravidelně zmírňovat příznaky vředů díky svým obalujícím vlastnostem, ale také stimuluje produkci žaludeční kyseliny, která může být škodlivá pro vředy. Pokud je mléko dobře snášeno, lze jej konzumovat, ale je lepší použít mléko nízkotučné nebo nízkotučné.
Kefír a fermentované pečené mléko: obsahují prospěšné bakterie, nízkotučný kefír se obvykle dobře vstřebává a lze jej použít k obnově žaludku.
Krém: lze v malých množstvích přidávat do pokrmů, ale kvůli vysokému obsahu tuku by se měl konzumovat střídmě.
Tvaroh: nízkotučný tvaroh je obvykle dobrý pro diety na žaludeční vředy. Je bohatý na vápník a bílkoviny, ale měl by být konzumován s mírou, aby nedošlo k nadměrné produkci žaludeční kyseliny.
Jogurty: lepší přírodní, s živými kulturami, bez přísad a ne příliš sladké.
Obecně platí, že při výběru mléčných výrobků na žaludeční vředy během remise byste měli upřednostňovat ty nízkotučné a po jejich konzumaci pečlivě sledovat svou pohodu. Pokud se po konzumaci mléčných výrobků objeví nějaké příznaky nepohodlí, je lepší konzultovat s lékařem úpravu stravy.
Chléb a sladkosti
Chléb Doporučuje se používat s celozrnnou moukou a je lepší, když není čerstvě upečená. Začněte to zkoušet s malými dávkami a sledujte, jak se cítíte. Čerstvý chléb může způsobit nadýmání a těžkost v žaludku. Toustový chléb, krutony nebo pečený chléb bez kvasnic (jako je pita chléb) jsou bezpečnější volbou.
Cukr a cukrovinky: při konzumaci ve velkém množství se může zvýšit produkce žaludeční šťávy a způsobit obezitu, která zase může zhoršit peptické vředy. Proto je lepší je konzumovat s mírou.
Čokoláda obsahuje kofein a další stimulanty, které mohou způsobit podráždění žaludku, proto je nejlepší se mu vyhnout.
Pečivo a dorty: obsahují hodně cukru a kalorií, což může také negativně ovlivnit žaludeční vředy. Je lepší je ze svého jídelníčku vyřadit nebo jejich konzumaci striktně omezit.
Pokud chcete jíst něco sladkého, měli byste dát přednost přísadám, jako je med (v malém množství) nebo domácí marmeláda. Dobrou variantou může být i domácí želé.
<strong>Tuky, oleje, ořechy a semena</strong>
Můžete použít rostlinné oleje. Vyhýbejte se co nejvíce živočišným tukům, sádlu a máslu. Nedoporučuje se konzumovat ořechy a semínka.
<strong>nápoje</strong>
Pít lze slabé černé a zelené čaje, bylinkové čaje, šípkový odvar, neperlivé minerální vody, nekyselé želé, kompoty (domácí).
<strong>Možnosti menu pro daný den</strong>
Snídaně: ovesná kaše s vodou a mlékem 1:1, omeleta, čaj s domácí marmeládou
Svačina: pečené jablko bez slupky.
oběd: nudlová polévka ve slabém kuřecím vývaru, salát z čerstvých okurek bez slupky a vařených brambor, kompot.
Svačina: obyčejný jogurt a suché sušenky.
večeře: kuře dušené s bramborem, cuketou a mrkví, želé
2. večeře: nízkotučný kefír, suché sušenky.
Snídaně: kastrol z nízkotučného tvarohu s hruškou, čaj.
Svačina: polévka z dýňového pyré.
oběd: rybí soufflé s rýží, kompot
Svačina: čaj se suchými sušenkami.
večeře: dušené kotlety, dušená zelenina.
2. večeře: želé, suché sušenky.
Je důležité si uvědomit, že reakce těla na určité potraviny může být individuální. Zavádění nových potravin do jídelníčku by mělo probíhat postupně a pod dohledem lékaře. Pokud některá potravina způsobuje nepohodlí nebo zhoršuje příznaky, měli byste ji dočasně vyloučit ze svého jídelníčku.