20 zajímavých faktů o hrochech | Pikabu
1. Délka hrocha může dosáhnout 550 centimetrů. Jeho kohoutková výška se pohybuje od 75 do 165 centimetrů. Hmotnost se v závislosti na pohlaví, věku a na tom, zda žije ve volné přírodě nebo v zajetí, může pohybovat od 1800 do 4000 kilogramů. Díky této velikosti je hroch třetím největším suchozemským savcem po slonovi a nosorožci, přesněji nosorožci bílém.
2. Hroši se v současnosti vyskytují ve volné přírodě v Africe. Žijí v oblastech s velkým množstvím vody.
3. Hroši tráví většinu svého života ve vodě. Neumí však plavat. Pod vodou většinou chodí nebo stojí. Tímto způsobem si chrání kůži před silným sluncem. Jejich rychlost pod vodou je až 8 kilometrů za hodinu a na souši mohou dosáhnout rychlosti až 50 kilometrů za hodinu.
4. Strava hrochů se skládá převážně z vodních rostlin a trávy. Pasou se, když jim slunce neohrožuje kůži. Častěji to dělají po setmění, protože mohou volně vyjít na břeh a živit se tam rostoucí trávou, aniž by se museli bát silného slunečního záření. Za jednu takovou noc mohou sníst až 68 kg trávy.
5. Hroši dokážou zadržet dech až sedm minut. Většina dospělých však zadrží dech asi tři až pět minut. Děje se to téměř automaticky. I když spí pod hladinou, vynořují se na hladinu přibližně každých pět minut, aby se nadechli vzduchu. A neprobudí se.
6. Říká se, že hroši potí krev. To ale není pravda. Jejich kůže vylučuje červený pigment, který je chrání před ultrafialovým zářením slunce.
7. Hroši si dokáží zavřít nosní dírky a uši, takže když jsou pod vodou, nedostane se do nich voda a mláďata mohou pod vodou klidně sát mléko, stejně jako na souši.
8. Název těchto zvířat má starořecké kořeny a znamená říční kůň, což je kombinace slov hippos – kůň a potamos – řeka.
9. Hroši jsou stádová zvířata. Žijí ve skupinách 10 až 30 jedinců, samic i samců. V některých případech takové stádo čítá až 200 jedinců, i když je to vzácné. Bez ohledu na velikost je každá taková skupina vedena dominantním samcem.
10. O hroších se často říká, že zívají. Ve skutečnosti však otevírají tlamu, aby si označili teritorium a odplašili potenciální soupeře. Tímto způsobem ukazují své tesáky, které jim rostou z horní a dolní čelisti.
11. Hroši žijí převážně ve vodě, ale když jsou nuceni se přestěhovat, urazí za jednu noc až 10 kilometrů po souši, aby našli potravu nebo nové místo s vodou.
12. Hroch je jedním z nejagresivnějších tvorů na světě. Je považován za jedno z nejnebezpečnějších zvířat v Africe. Může snadno zabít člověka.
13. Dokážou otevřít tlamu tak doširoka, že mezi horní a dolní čelistí je více než metr. Dospělého člověka snadno spolknou.
14. Hroši se rodí ve vodě. Březost hrocha trvá asi 243 dní. Po uplynutí této doby se narodí jedno mládě, které stráví rok se svou matkou.
15. Samice hrochů jsou velmi starostlivé matky, které k výchově svých mláďat přistupují zodpovědně. Od samého začátku učí své potomky, jak žít ve skupině. Když vidí, že se mláďata chovají špatně, tlouknou je do hlavy, aby je poslouchala.
16. Souboje hrochů probíhají ve vodě, často mezi ostatními členy stáda. Proto samice drží svá mláďata dál od samců – nikdy nevíte, kdy mezi nimi vypukne rvačka, při které mohou mláďata nechtěně ušlapat.
17. Ačkoli hroši vypadají spíše jako prasata, jejich nejbližšími příbuznými jsou kytovci. Přesněji řečeno, velryby a delfíni.
18. Hroši jsou velmi hluční. Křik a vzdechy těchto zvířat dosahují 115 decibelů. Takže co se týče rozsahu, je to něco mezi přeplněnou hlavní stanicí metra a fungujícím letištěm.
19. Hroši se živí primárně rostlinami, ale studie z roku 2015 zjistila, že hroši občas jedí i maso. Ukazuje se, že se hroši živí zdechlinami jiných zvířat, někdy i jiných hrochů.
20. Změna klimatu a lidská expanze výrazně omezují počet stanovišť a populací těchto zvířat. V roce 2008 byli hroši zařazeni mezi zranitelné druhy. Počet jedinců tohoto druhu klesá, nejvýrazněji v Demokratické republice Kongo.
Každý ví, že největší zvíře v historii, obří zvíře, žilo na Zemi před mnoha miliony let – byl to dinosaurus. Existovalo mnoho druhů. A dnes se velikost prehistorických zvířat zdá být prostě ohromující.
Moderní svět zvířat je však neméně úžasný a rozmanitý. Země je plná tvorů, kteří ohromují svou velikostí a tvary. Je dokonce těžké si představit, co ovlivnilo jejich váhu a výšku. Jsou však takoví, jací jsou, a mezi lidmi se cítí docela dobře.

A přesto, jaké je největší zvíře? To se právě teď dozvíte. Co jsou to za tvory a v jakých podmínkách žijí? Níže je tedy uvedeno hodnocení 10 největších zvířat na naší planetě. Tento seznam je založen na výšce, délce a hmotnosti tvorů. Začněme od konce.
Mořský krokodýl
Na desátém místě je krokodýl slanovodní. Nazývá se také hřebenatec neboli krokodýl porézní. Tento krokodýl je největším plazem na světě. Dospělý samec může dorůst délky až sedmi metrů a vážit více než tunu! Délka většiny krokodýlů je zpravidla asi pět metrů. A jejich průměrná hmotnost je osm set kilogramů.
Slanovodní krokodýli jsou poměrně rozšíření. Jejich biotop začíná v severní Austrálii a končí v jihovýchodní Asii. Krokodýl je aktivní predátor. Jeho denní potrava zahrnuje hmyz, měkkýše, korýše, různé drobné obojživelníky a ryby. Ale každé zvíře, které se zatoulá na jeho území, se stává potenciální obětí. Poté, co krokodýl přepadne svou oběť na souši, ji stáhne pod vodu, kde je odpor zbytečný.
Zajímavost: krokodýl slanovodní je vysoce ceněn pro svou kůži, která se používá jako materiál na kabelky, boty, oblečení atd. Proto se tento druh krokodýla chová v umělých podmínkách: na speciálních farmách.
Černý nosorožec
Deváté místo v žebříčku „největších zvířat na planetě“ zaujímá nosorožec černý. Hmotnost těchto zvířat dosahuje dvou tun a délka až tří metrů. Nosorožci dosahují výšky asi jeden a půl metru.

Protože jsou černí nosorožci obrovští, silní a absolutně nebojácní, nemají mezi zvířaty žádné nepřátele. Jsou však snadnou kořistí pro četné pytláky. Černí nosorožci se raději pohybují po stejných stezkách a mají také velmi špatný zrak. Proto jsou vynikajícím cílem pro lovce trofejí.
Moucha
Na osmém místě je mrož. Je to pravděpodobně největší zvíře, které existuje od doby ledové. Fosilie nalezené v zálivu San Francisco jsou tedy staré asi dvacet osm tisíc let.
Mroži jsou skutečně obrovští: jejich délka dosahuje tří metrů a hmotnost se pohybuje kolem dvou tun! Tato zvířata mají velmi silnou a silnou kůži. Zejména v oblasti krku, kde dosahuje deseti centimetrů. A pod kůží je další vrstva tuku o tloušťce patnáct centimetrů. Díky tomu se mroži cítí skvěle v drsných arktických podmínkách. Strava těchto zvířat se skládá převážně z měkkýšů, ale občas narazí i na ryby.
bílý nosorožec
Sedmé místo – bílí nosorožci. Jsou považováni za druhé největší býložravce na planetě. Dorůstají až dvou metrů na výšku a čtyř metrů na délku. Nosorožci jsou těžkopádní. Někteří velcí jedinci dosahují osmi tun!

Zajímavost: navzdory názvu jsou tato zvířata šedá. Proč tedy nosorožec „bílý“ a ne „šedý“? Nosorožci s největší pravděpodobností dostali toto jméno kvůli zkomolení búrského slova „wijde“. Překládá se jako „širokonosý“. A zní to jako anglické slovo „bílý“.
Hroch
Na šestém místě je původní africký obyvatel sudokopytníků – hroch. Hroši dorůstají výšky až jednoho a půl metru a délky pěti metrů. Hmotnost těchto savců se pohybuje kolem tří tun, nebo i více. Během života se hmotnost hrocha postupně zvyšuje. Totéž platí pro jeho zuby. U starých hrochů mohou zuby dosáhnout velikosti půl metru!
Zajímavostí je, že jen jedna hroší kůže váží půl tuny.
tuleň sloní jižní
Páté místo patří rypošovitému jižnímu, největšímu ploutvonožci na Zemi. Jsou to velcí a korpulentní rypošovití, kteří dorůstají délky až šesti metrů. A jejich tělesná hmotnost je asi pět tun. Největší z rypošů byl zastřelen v zimě roku 1913 v Jižní Georgii. Vážil více než pět tun a měřil sedm metrů na délku.

Hlavní potravu těchto zvířat tvoří ryby a olihně, které žijí v hloubkách až tisíc metrů. Při hledání kořisti se sloní tuleň opakovaně potápějí a tráví pod vodou spoustu času. Byl tak zaznamenán rekord – zvíře bylo pod vodou asi dvě hodiny. Mimochodem, tito savci tráví většinu svého života na otevřeném oceánu, na pevninu vystupují poměrně zřídka, zpravidla během období rozmnožování.
Sloní tuleni jižní jsou největší nebezpečná zvířata. Jsou to největší predátoři na světě.
Indický slon
Indický slon má také druhé jméno – “asijský”. Nebýt svého afrického bratra, vysloužil by si titul “největšího zvířete na světě” žijícího na souši. Sloni dosahují výšky tří a půl metru a délky asi šesti metrů. Navíc mají tato zvířata poměrně dlouhý ocas (od jednoho do dvou metrů). Hmotnost indického slona může dosáhnout pěti a půl tuny. Mimochodem, samice jsou výrazně menší než samci.
Asijští sloni žijí v lesích. Nejčastěji se vyskytují v subtropických a tropických listnatých lesích. Sloni milují bambus a keře. Snadno se pohybují zarostlými džunglemi a bažinatými oblastmi.
Zajímavost: Indičtí sloni žijí ve stádech, vedených nejzkušenější a nejstarší samicí.
Africký slon

Na třetím místě v žebříčku je africký slon, největší zvíře mezi těmi, kteří žijí na souši. Samci váží asi šest tun a dosahují délky osmi metrů a výšky tří metrů. Samice váží polovinu a měří maximálně dva nebo tři metry.
Největší suchozemské zvíře nemá prakticky žádné nepřátele. Samozřejmě kvůli své velikosti. Sloní mláďata jsou však stále terčem útoků krvežíznivých lvů, leopardů, hyen a krokodýlů.
Sloni se pohybují překvapivě rychle. Jejich průměrná rychlost je tedy asi čtyřicet km/h. Slon tak snadno uteče před člověkem. Samozřejmě, takové velikosti vyžadují hodně potravy: jeden slon tak dokáže sníst asi tři sta kilogramů trávy denně. Tato zvířata jsou velmi chytrá a dokonce schopná soucitu. Navzdory tomu jsou však považována za jedny z nejnebezpečnějších na planetě.
Zajímavost: Vzhledem ke své obrovské velikosti musí africký slon spát ve stoje.
Velryba spermie
Druhé místo zaujímá vorvaň. Dnes je to největší zvíře na Zemi z podřádu ozubených velryb a také jediné zbývající z čeledi vorvaňovitých. Obrovští samci vorvaňů dosahují délky dvaceti metrů a váží padesát tun! Samice jsou však mnohem menší: měří až jedenáct metrů a váží patnáct tun. Samozřejmě se můžete setkat i s většími vorvaněmi, ale to je výjimka.
V přírodě nemají dospělí samci vorvaňů žádné nepřátele. A pro mláďata a samice představují hrozbu pouze kosatky.
Zajímavost: třicet pět procent celého těla vorvaně tvoří pouze hlava.
Modrá velryba

Takže největším zvířetem (foto v článku) je modrá velryba. Další názvy jsou modrá nebo zvratková. Vztahuje se na mořské savce. Na světě existují tři druhy těchto obrů – jižní, severní a trpasličí velryba. Jsou prakticky nerozeznatelné vzhledem a velikostí. Někdy vědci rozlišují čtvrtý druh – indickou velrybu. Severní a jižní modrá velryba žijí v chladných cirkumpolárních vodách a trpasličí velryba žije v tropických mořích. Všechny poddruhy vedou téměř stejný způsob života. Plavou zpravidla sami, někdy ve dvojicích. Můžete se setkat i s malými skupinami, ale i v nich se každá z velryb drží odděleně.
Modrá velryba je největší zvíře na světě, které kdy existovalo a je známé vědě. Ani dinosauři s ní nemohou konkurovat – je skutečně obrovská! Dospělý jedinec tak může dorůst až třiceti metrů délky. Váha může být asi sto osmdesát tun. Ano, jen jeden jazyk tohoto zvířete váží tolik, co průměrně velký indický slon (asi tři tuny).
Modrá velryba má největší srdce na světě. Je velká jako auto a váží přibližně stejně. Kapacita plic dosahuje tří tisíc litrů. To umožňuje velrybám zůstat v hloubkách pod vodou asi půl hodiny bez kyslíku. Tito obři plavou poměrně rychle (asi čtyřicet km/h). Z dálky si jich lze všimnout podle desetimetrových fontán, které se objeví, když se vynoří na hladinu.
Strava modré velryby se skládá převážně z planktonu a malých tvorů podobných krevetám zvaných „kril“. Velryby denně zkonzumují asi čtyřicet milionů kusů krilu.
Největší domácí zvíře
Ale co naši menší bratři, které jsme si ochočili? Mezi nimi jsou i docela velcí jedinci, které nelze ignorovat.

Největším plemenem psa je anglický mastif. Samci dorůstají v průměru do devadesáti centimetrů a váží asi sto dvacet kilogramů. Samice váží o něco méně – někde až sto kilogramů. Tito psi jsou aristokraté. Jsou milováni nejen pro svou sílu, ale také pro svou vyrovnanost, odvahu a mírumilovnost. Anglický mastif se stane vynikajícím hlídacím psem a veselým společníkem.
Největším zvířetem tohoto plemene na světě je anglický mastif jménem Aikama Zorbo. Do Guinnessovy knihy rekordů se dostal díky své hmotnosti přes sto padesát kilogramů.
Největším plemenem domácích koček je ašera. Dosahuje délky jednoho metru a váží asi patnáct kilogramů.
Jedná se o exotickou hybridní kočku, která vypadá jako malý leopard. Tento druh byl vyšlechtěn v roce 2006. Pro vytvoření Ašery byly smíchány geny afrického servala, asijského leoparda a běžných domácích koček. Zvíře dostalo své jméno po pohanské bohyni Ašeře.
Tato kočka je nejen největší, ale i nejdražší. Kotě plemene Ashera tedy stojí více než dvacet tisíc dolarů. To však nevadí těm, kteří si takového mazlíčka chtějí pořídit, rezervují si místo předem. Tato kočka je velkou vzácností, protože společnost odchová pouze sto zvířat ročně.
Ašera trochu připomíná malou sfingu. Je ideálním mazlíčkem. Je považována za hypoalergenní, miluje hraní s dětmi, tření o nohy a samozřejmě spánek. A v jídle není vůbec vybíravá. Ašera je jediná kočka, kterou lze venčit na vodítku.
Největším králíkem na světě je belgický vlámský králík. Jedná se o velmi staré vlámské plemeno, vyšlechtěné v šestnáctém století (město Gent, Belgie). Tito králíci mohou vážit asi třicet liber (třináct kilogramů) a dosahovat velikosti velkého psa.