Odpovedi

Jaké potraviny zvyšují krevní tlak u lidí: zdravá výživa pro hypotenzi

V životě každého člověka nastává období, kdy musí neustále a pečlivě sledovat své zdraví. A dříve nebo později se tonometr stane prostě nepostradatelným, jako například hřeben nebo zubní kartáček. Tlakové skoky dolů nejsou o nic méně nebezpečné než skoky nahoru. Tento stav je plný ztráty síly nebo dokonce mdloby. Proto je důležité vědět, jak takové situaci předejít, a co dělat, když je váš krevní tlak nízký.

Normy krevního tlaku u seniorů

Normy krevního tlaku se v průběhu času mění. Člověk ve věku 50 let nebo o něco starší se bude cítit dobře na 130/80. Starší člověk s takovými čísly se již může cítit lehce špatně. U starších lidí je průměrnou normou krevní tlak do 140/80.

Menší výkyvy jsou přijatelné, ale pouze při stoupání. To znamená, že nemusíte příliš panikařit, pokud monitor krevního tlaku ukazuje například 142/85.

Ale když tlak začne klesat, je to špatné znamení. V takové situaci musíte pečlivěji sledovat svou pohodu a častěji měřit krevní tlak. Z lékařského hlediska bude považována za sníženou, pokud se obvyklá norma sníží na 100/60 u mužů a 95/65 u žen.

Uvedené údaje jsou samozřejmě průměrné. U každého člověka jsou normy krevního tlaku vždy individuální. Mohou se dokonce výrazně lišit od výše uvedených. Jak potom víte, kdy se začít bát? Je to jednoduché. Stojí za to odečíst 20 % od vašich běžných ukazatelů. To bude právě ta hranice, pod kterou nemůžete klesnout.

Proč to jde dolů?

Chcete-li pochopit, co vede k hypotenzi, musíte určit, že tento stav existuje ve dvou typech. A každý typ má své vlastní důvody.

Primární hypotenze – Toto je “mládežnická” odrůda. Nejčastěji postihuje osoby ve věku 18 až 42 let. A hlavní příčinou onemocnění je dědičnost. Může ji vyvolat i silný stres, stres nebo chronická únava.

Sekundární hypotenze se může objevit v jakémkoli věku. Ve většině případů postihuje starší lidi. Nejnepříjemnější je, že tento stav bývá doprovázen dalšími nemocemi. Může to být anémie, žaludeční vřed nebo nějaký typ kardiovaskulárního problému.

Ke snížení krevního tlaku u starších lidí vedou také následující:

  • užívání určitých léků po dlouhou dobu;
  • nekvalitní výživa nebo přísná strava;
  • zranění, otrava nebo ztráta krve.

Příznaky hypotenze

Lidé zpravidla snášejí primární hypotenzi celkem snadno, často aniž by si vůbec uvědomovali, že s jejich tělem není něco v pořádku. Sekundární má příznaky, které nelze ignorovat. Tyto zahrnují:

  • slabost a ospalost;
  • blanšírování kůže;
  • závratě;
  • zvýšené pocení;
  • mdloby.

Člověk může také cítit:

  • bolest hlavy, zvláště silná v oblasti čela a chrámů;
  • ztráta srdečního rytmu;
  • ztmavnutí očí při náhlých pohybech.
  • nedostatek kyslíku;
  • nedostatek vitality;

Při změně počasí nebo při magnetických bouřích mohou všechny výše popsané příznaky nízkého tlaku zesílit, což znemožňuje vést normální životní styl.

Přečtěte si více
ABC opravy: jak správně omítnout sádrokarton - Vše o sádrokartonu

Jak rychle a efektivně zvýšit krevní tlak?

Často tlak klesá kvůli jiným nemocem, které mohou napadnout tělo. Abyste se zbavili problému, musíte najít jeho hlavní příčinu. Pokud se skutečně ukáže, že jde o nemoc, žádné prostředky nepomohou. Veškeré úsilí by mělo být věnováno boji proti hlavnímu onemocnění. Jakmile je poražen, hypotenze zmizí.

Léky

Každý starší člověk musí mít v lékárničce antihypotonické léky. Nejběžnější jsou citramon a kofein.

„Předepisovat si“ pilulku pouze na základě pocitů je přísně zakázáno. Před užitím léku byste měli použít tonometr. Pouze jeho ukazatele by měly být základem rozhodnutí. Faktem je, že příznaky vysokého krevního tlaku mohou být úplně stejné. To znamená, že léčba povede k pravému opaku toho, co se očekávalo.

Pokud je hypotenze chronická, léčba prášky je zbytečná. Bude vyžadován systematický přístup a často vážná úprava životního stylu. Zbavit se problémů vám pomůže sport, správná výživa, velmi často i návštěva psychoterapeuta.

V každém případě by měl odborník rozhodnout, jak zvýšit krevní tlak a předepsat léčbu. Neměli byste se sami rozhodovat, co je třeba ve vašem životě změnit. Profesionální doporučení odborníků v soukromém pečovatelském domě, s přihlédnutím k vlastnostem těla, pomohou vyrovnat se s hypotenzí mnohem rychleji.

Co jíst pro zvýšení krevního tlaku

  • jíst často, čtyřikrát až šestkrát denně, ale v malých porcích;
  • vydatně posnídat, zařadit do jídelníčku potraviny jako sýr, máslo, tvaroh, vejce, kaše;
  • zvykněte si ráno vypít šálek dobré kávy nebo čaje;
  • vypijte alespoň 1,5 litru vody denně;
  • svačina na oříšcích, obyčejném jogurtu nebo jablkách.

Potraviny, které zvyšují krevní tlak

Některé potraviny mohou pomoci zvýšit krevní tlak bez léků. Je nutné je zařadit do svého každodenního jídelníčku, kdykoli je to možné. Seznam vypadá takto:

Silná káva nebo čaj. Oba nápoje obsahují kofein, který rozšiřuje cévy, zvyšuje tonus a vyvolává pocit bdělosti. Je však důležité to nepřehánět: při nadměrném použití účinek zmizí.

Skořicový medový nápoj. Jedná se o chutný a aromatický lék. Pro jeho přípravu přidejte do sklenice vroucí vody půl lžičky skořice a lžíci medu. Uvaření zabere půl hodiny a můžete pít. Tento nápoj může snadno nahradit vaši obvyklou kávu nebo čaj.

Mořské plody. Krevety, červený kaviár a mušle jsou zvláště dobré pro lidi s hypotenzí.

Glukóza Je užitečný v omezeném množství. Kostka rafinovaného cukru vám pomůže udržet krevní tlak v normě.

Červené víno a koňak. Přesto je lepší použít tento lék po konzultaci s lékařem. A samozřejmě nepřehánět: 50 g denně stačí k udržení dobrého zdraví a nálady.

Krevní tlak často klesá pod normál kvůli nedostatku železa. V tomto případě se také vyplatí zrevidovat svůj stálý jídelníček a přidat do něj hovězí játra, pohanku, granátová jablka, zelená jablka a kysané zelí.

Vegetariánská strava je špatnou volbou pro lidi s hypotenzí. Jejich strava by měla být bohatá na bílkoviny. Pokud vám vaše přesvědčení nedovoluje jíst maso, musíte ve svém jídelníčku zachovat a dokonce zvýšit podíl mléčných výrobků, luštěnin a vajec.

Přečtěte si více
2 strategie, jak přimět kaktusy, aby kvetly. Jak rozkvést kaktusy? Botanichka

Užitečné bylinné přípravky

  • tinktura ženšenu. Pije se v kurzu po dobu jednoho měsíce, přičemž se užívá 15 kapek pokaždé před jídlem;
  • tinktura Eleutherococcus. Vezměte také 15 kapek před jídlem po dobu jednoho měsíce. Je důležité načasovat příjem tak, aby k poslednímu došlo alespoň čtyři hodiny před spaním;
  • tinktura z kozlíku lékařského nebo mateřídoušky. První zvýší systolický tlak, druhý – diastolický;
  • tinktura z citronové trávy. během třítýdenního kurzu jej pijte dvakrát denně před jídlem, 20-25 kapek;
  • Březová šťáva. Během sezóny se doporučuje vypít sklenici denně;
  • řepný džus. Půl sklenice přípravku denně pomůže nejen s krevním tlakem, ale také pročistí krev;
  • šťáva z aloe Po dobu dvou týdnů stačí pít dvě čajové lžičky denně: jednu ráno, hned po probuzení a jednu večer, před spaním;
  • jalovcové bobulky. Průběh léčby by měl být progresivní. První den snědí čtyři bobule, druhý den přidají ještě jednu. A tak každý den postupně zvyšujte počet bobulí na 15;
  • Bobkový list. Známé koření je dobrým lékem na chronickou hypotenzi. K tomu jsou čerstvé nebo sušené listy rozdrceny a umístěny pod jazyk. Po pár minutách to vyplivli.

Fyzioterapie

Pro chronickou hypotenzi se obvykle předepisuje následující:

  • Masáž
  • elektroforéza;
  • ultrafialové záření;
  • kryoterapie;
  • balneoterapie;
  • terapie decimetrovými vlnami;
  • galvanizace.

Doporučení pro hypotenzní pacienty

Existují obecná pravidla, která, pokud budou dodržována, udělají z nízkého krevního tlaku minulost. Dokonale zapadají do norem zdravého životního stylu a nebudou objevem. Stojí však za to si je připomenout.

  • Zbavte se špatných návyků: cigarety a zneužívání nevyřeší problémy s kolísáním krevního tlaku.
  • Pamatujte na fyzickou aktivitu. Měly by být pravidelné a nezáleží na tom, co přesně jsou. Může to být zahradničení nebo sporty: běh, plavání, nordic walking atd.
  • Každý den se projděte na čerstvém vzduchu.
  • Dostatečně se vyspat. Lidem s hypotenzí by měl správný spánek trvat déle než lidem, kteří tento problém neznají. Potřebují alespoň 9 hodin, aby nabrali sílu a cítili se odpočatí.
  • Přestaňte být nervózní a naučte se vyhýbat stresu.
  • Dobře jíst.
  • Pít hodně vody.
  • Netlačte na sebe v práci.
  • Pečujte o své zdraví, včas léčte všechny infekce a podstupujte pravidelnou diagnostiku.
  • Snažte se získat co nejvíce pozitivních emocí.

Závěry

Nízký krevní tlak činí člověka slabým, letargickým a brání mu vést normální životní styl a užívat si každý den. Budeme muset sebrat všechny síly, abychom nemoc rázně odmítli. A nezáleží na tom, kolik je člověku let, 50 nebo 90. Hypotenzi můžete překonat v každém věku!

Vytvořte si na webu přihlášku, co nejdříve vás budeme kontaktovat a zodpovíme všechny vaše dotazy.

Na vzniku hypertenze se podílí mnoho faktorů. V neposlední řadě je to jídlo. Krevní tlak je ovlivněn nejen složením stravy, ale také stravovacími návyky člověka, včetně toho, jak často jí, jak velké jsou porce a kolik tekutin vypije.

Přečtěte si více
Identifikační znaky krabů a kraboidů

Zdravá, vyvážená strava je jednou z podmínek udržení zdravého kardiovaskulárního systému, normální činnosti srdce a optimální hladiny krevního tlaku.

Existuje seznam potravin, které zvyšují krevní tlak:

  • Sůl, přísady, koření obsahující sodík: zadržují tekutinu, zvětšují její objem v těle, zvyšují objem cirkulující krve. Příjem soli by neměl být příliš vysoký ani při hypotenzi. WHO doporučuje konzumovat ne více než 5 g soli denně (1 čajová lžička).
  • Produkty obsahující kofein: káva, zelený čaj, kakao. Například silný sladký čaj tonizuje a zvyšuje srdeční frekvenci.
  • Vysoce kalorické pokrmy. Pečivo, masné výrobky, sýry, sladkosti a mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku vyvolávají zvýšení krevního cukru, což způsobuje zvýšení krevního tlaku. Pro lidi s hypotenzí je důležité jíst potraviny, které jsou dostatečně výživné, ale musí si dávat pozor, aby nebyly příliš kalorické nebo neobsahovaly příliš mnoho sacharidů nebo nasycených tuků.
  • Velké množství vody, melouny, melouny

Na základě mechanismů zvýšeného krevního tlaku byly vyvinuty výživové principy:

Strava je výrazně omezena: kuchyňská sůl, dusíkaté extrakty, živočišné tuky a snadno vstřebatelné sacharidy.

Strava by měla být obohacena o draselné a hořečnaté soli, vitamíny C, P a skupiny B, rostlinné oleje, lipotropní látky (methionin, cholin), dietní vlákninu (v otrubách, celozrnném pečivu, ovoci, zelenině) a mořské plody bohaté na různé minerály. látky a mikroelementy, včetně organického jódu, vitamínů B.

Veškeré jídlo je připravováno bez soli, ale po konzultaci s lékařem je dovoleno přidat do pokrmů maximálně 3-5 g stolní soli.

Pro zlepšení chuti nesoleného jídla můžete jíst brusinky, citron, sušené švestky, džem, med, cukr, ocet, petržel, kopr, skořici, kyselinu citronovou, kandované ovoce, zeleninové a ovocné šťávy.

Do těsta bez soli můžete přidat jogurt, kmín a anýz. Při sestavování jídelníčku byste měli vzít v úvahu i obsah kuchyňské soli v potravinách používaných k jídlu.

Osoby s arteriální hypertenzí a nadměrnou tělesnou hmotností potřebují snížit kalorický obsah své každodenní stravy kvůli chlebu, cukru, cereálním pokrmům, těstovinám a bramborám.

Celkové množství volné tekutiny (včetně prvních chodů) je až 1,5 litru. Hlavní chody se připravují převážně vařené nebo pečené nebo po uvaření lehce smažené.

Produkty užitečné pro prevenci arteriální hypertenze:

  • syrová zelenina, ovoce a bobule;
  • potraviny bohaté na draselné soli (sušené meruňky, rozinky, sušené švestky, broskve, banány, meruňky, ananas, šípky, brambory, zelí, lilek);
  • potraviny bohaté na hořečnaté soli (sójové boby, ovesné vločky, pohanka, obiloviny z prosa; vlašské ořechy, mandle; otruby);
  • mořské plody obsahující organický jód (mořské řasy, chobotnice, hřebenatka, krevety, mušle atd.),
  • výrobky obsahující malé množství kuchyňské soli (rýže, ovesné vločky a krupice, květák a bílé zelí, mrkev, červená řepa, brambory, candát, kapr, štika, okoun, hovězí maso, králík),
  • potraviny obsahující velké množství vitamínu C (šípky, černý rybíz, jahody, angrešt, pomeranče, jablka, zelí, sladká paprika, petržel, kopr, zelená cibule atd.),
  • výrobky obsahující velké množství vitamínů B (otruby, celozrnný žitný a pšeničný chléb, pivovarské a pekařské droždí, mořské plody, sójová mouka).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button