Fíky pro kojící matku: zakázané ovoce nebo zdravá pochoutka?
Čekanka je instantní nápoj, kterým mnoho kojících matek nahrazuje kávu. Je považován za zdravý, ale během kojení by měl být přípravek používán s opatrností.
Získávání a složení čekanky
Čekanka je vytrvalá bylina, která patří do léčivé kategorie. Všechny jeho části se používají k přípravě léčivých odvarů a kořeny, osmažené a rozemleté do práškového stavu, slouží k vytvoření instantního nápoje.
Dříve se instantní čekanka vyráběla z extraktu této rostliny. Ale postupem času se technologie změnila. V dnešní době se prášek z čekanky připravuje podobným způsobem jako při výrobě instantní kávy: z pražených a mletých kořenů.
Fotogalerie: jak produkt vypadá
Čekanka roste všude ve střední části Ruska. Z kořenů čekanky se vyrábí rozpustný nápoj. některé vitamíny se po tepelné úpravě nezachovají, ale obsah minerálních látek je poměrně vysoký. Kořeny také obsahují inulin (potravinová vláknina), který podporuje růst prospěšných bakterií ve střevech.
Tabulka: Složení rozpustného prášku
| Rozpustný prášek z čekanky | Obsah v produktu 100 g |
| Proteiny, g | 37.2 |
| Tuk, g | 1.8 |
| Sacharidy, g | 294.8 |
| Obsah kalorií, kcal | 351 |
| B2 mg | 0.29 |
| B5 mg | 0.1 |
| Vitamín PP (niacin), mg | 21.67 |
| PP, NE mg | 22.03 |
| C, mg | 24 |
| sodík, mg | 277 |
| Draslík, mg | 3395 |
| Vápník, mg | 103 |
| Hořčík, mg | 213 |
| Fosfor, mg | 271 |
| Železo, mg | 4.76 |
Dopad na tělo kojící matky a dítěte
Nápoj neobsahuje kofein, proto jej mnoho kojících matek používá jako alternativu kávy. Její účinek na organismus je různý: čekanka neoživuje, ale spíše naopak uklidňuje. V období kojení se však tato vlastnost stává její výhodou, protože mírný uklidňující účinek působí i na miminko.
Výhody čekanky během kojení
- zlepšuje trávení. Čekanka je bohatá na inulin, který je růstovým faktorem pro prospěšné bifidobakterie ve střevech. Pravidelná konzumace nápoje pomáhá zlepšit pohyb střev a zbavit se pálení žáhy. Je také známo, že inulin zlepšuje vstřebávání vápníku tělem a normalizuje kyselost žaludku;
- snižuje hladinu cholesterolu. Čekanka díky obsahu hořčíku, železa a sodíku podporuje činnost srdce a pomáhá zbavovat se škodlivého cholesterolu, zabraňuje vzniku krevních sraženin;
- posiluje imunitní systém. Čekanka má antibakteriální účinek, pomáhá v boji proti virům během chladných období a obsahuje vitamín C. Vlastnosti čekanky v boji proti rakovině studuje věda;
- uklidňuje nervový systém. Nápoj se používá jako přírodní sedativum, pomáhá bojovat proti stresu, nespavosti, úzkosti při hormonálních náporech v těle matky;
- má diuretický účinek. Působí příznivě na činnost ledvin a jater, pomáhá odstraňovat toxiny a přebytečnou tekutinu usazenou v tkáních a pomáhá zvyšovat laktaci.
Škodlivost produktu a kontraindikace
Nebyly provedeny žádné studie o účincích čekanky na kojící matky a děti. Proto není možné jednoznačně mluvit o výhodách tohoto nápoje během kojení. Někteří zahraniční odborníci dokonce považují čekanku za nežádoucí produkt v jídelníčku mladé maminky.
Pojďme studovat možné vedlejší účinky čekanky na tělo:
- alergické reakce. Ve vzácných případech je u dítěte pozorována alergie na čekanku. Zvláště pokud matka zavedla nápoj do svého jídelníčku pouze v době kojení a v těhotenství jej nepila. Riziko je zvýšené u lidí, kteří trpí alergií na jiné květiny: heřmánek, měsíčky, chryzantémy;
- stimulace menstruace. Je známo, že přípravek může vyvolat menstruaci již v prvním měsíci po porodu, a tím přispět ke snížení množství mateřského mléka. Ze stejného důvodu se nedoporučuje zneužívání čekanky během těhotenství – nápoj může mít abortivní účinek;
- zažívací problémy. Přes všechny pozitivní vlastnosti čekanky, bohaté na inulin a pektin, může předávkování způsobit opačný účinek – vést ke zvýšené tvorbě plynu, časté stolici u matky i dítěte. Abyste tomu zabránili, neměli byste vypít více než 1 šálek nápoje denně;
- hubnutí. Tato vlastnost je často považována za výhodu čekanky, ale ne během laktace. Výrobek mírně snižuje chuť k jídlu, což umožňuje jeho použití při dietách na hubnutí.
- cholelitiáza;
- hemoroidy;
- gastritida;
- ateroskleróza;
- křečové žíly;
- astma a další nemoci.
O vhodnosti zařazení čekanky do vaší stravy je nutné předem projednat se svým lékařem.
Pravidla pro použití během kojení
Čekanka je léčivý přípravek, proto je třeba ji používat opatrně, zejména během kojení, a dodržovat následující pravidla:
- dodržovat umírněnost. Většina odborníků se domnívá, že 1 šálek nápoje denně připraveného z 5 g prášku bude pouze prospěšný, ale překračování tohoto dávkování se nedoporučuje;
- vybrat kvalitní produkt. Je nežádoucí, aby kompozice kromě drcené čekanky obsahovala další nečistoty, jako je ječná mouka nebo konzervační látky. Přítomnost užitečných složek je přijatelná – vitamíny nebo stevia jako přírodní rostlinné sladidlo;
- Nepoužívejte během prvních 1-2 měsíců života dítěte. V tomto období je trávicí systém miminka obzvláště citlivý a může nežádoucím způsobem reagovat na přítomnost čekanky ve stravě matky. U novorozenců existuje riziko zvýšené tvorby plynu a zvýšené koliky;
- sledovat reakci dítěte. Pokud se objeví alergie nebo příznaky potravinové intolerance (průjem, plynatost apod.), odložte zařazení čekanky do jídelníčku o několik týdnů.