Dieta pro opisthorchiázu

Podle statistik je dnes více než miliarda lidí na světě infikována různými druhy helmintů – parazitických červů.
Opisthorchiáza je nejčastější a jedna z nejnebezpečnějších helmintiáz přenášených prostřednictvím infikovaných ryb.
Masová migrace obyvatelstva a odliv lidí zapojených do rotační a expediční rotace v oblastech, kde je opisthorchiáza endemická, se staly velmi důležitými pro šíření patogenu opisthorchiázy.
Problém opisthorchiázy komplikuje nekontrolovaný nárůst počtu podniků na zpracování ryb, které hrubě porušují technologický režim dezinfekce ryb od larev helmintů a prodávají obyvatelstvu epidemicky nebezpečné produkty.
Ve struktuře biohelminthiáz na území Ruské federace v roce 2017 tvořila opisthorchiáza 78,53 % – více než 18,7 tisíc případů opisthorchiázy.
Oficiální statistiky berou v úvahu pouze ty pacienty, kteří šli do zdravotnických zařízení. Je třeba poznamenat, že onemocnění se může vyskytovat v latentní formě po dlouhou dobu, než povede k nevratným změnám v žlučovém systému a játrech.
Jak dochází k infekci?
K infekci dochází při konzumaci syrových nebo nedostatečně tepelně upravených infikovaných říčních ryb.
Zdrojem invaze je nemocný člověk, jehož výkaly, stejně jako nemocná zvířata, padají vajíčka parazita do vody, kde je spolknou plži, ve kterých se množí larvy parazita, končí uvolněním cerkárií. larvy do vody. Cerkárie pronikají do kaprovitých ryb (ide, tečka, plotice, cejn, lín, ryzec, střevle, osík, podust).

Jedním z rysů infekce helminty rodu Opisthorchis felineus, jak vědci poznamenali, je absence jakýchkoli varovných příznaků u infikovaných lidí.
Osoby infikované opisthorchiázou jsou ohroženy rozvojem jaterních nádorů.
Řada studií provedených po celém světě naznačuje vztah mezi opisthorchiázou a vznikem maligních nádorů jaterních žlučovodů, které tvoří 10 až 20 % všech případů rakoviny jater.
Klinické projevy nemoci
Inkubační doba onemocnění se pohybuje od 2 do 4 týdnů, v průměru 21 dní.
- Mírné zvýšení teploty na 37,5 oC
- Slabost, ospalost
- Bolest v pravém hypochondriu
Při středně těžkém až těžkém průběhu onemocnění se kromě příznaků celkové intoxikace vyskytuje horečka do 39 o C, nauzea, zvracení, nervová dráždivost, agresivita, přetrvávající bolesti v pravém hypochondriu.
S těžkou opisthorchiázou, s rozsáhlým zamořením, velkým počtem motolic, na kůži jsou možné vyrážky jako kopřivka.
Časté jsou projevy z kardiovaskulárního systému: objevují se nepříjemné pocity v oblasti srdce, klesá krevní tlak.
Postupně se nemoc stává chronickou. V tomto případě může být chronická opisthorchiáza po dlouhou dobu prakticky asymptomatická, dokud se poškození jater a žlučníku nerozšíří. Opisthorchiáza narušuje metabolismus, ovlivňuje hematopoetickou funkci a vyvolává rozvoj rakoviny žlučníku a cirhózy jater.
Aby se zabránilo onemocnění, je nutné dodržovat preventivní opatření.
Prevence
Oddělení Rospotrebnadzor pro jednotlivé subjekty Ruské federace podle harmonogramu dohodnutého s vedením rybářských organizací určují místa lovu, načasování a druhové složení ryb.
Parazitologický stav nádrže se posuzuje.
Pokud jsou v nádrži nalezeny ryby infikované larvami opisthorchis, všechny ryby tohoto druhu a další druhy, které mohou hrát roli dalších hostitelů opisthorchis, stejně jako rybí produkty, jsou před prodejem dezinfikovány od larev opisthorchis.

Všechny rybí produkty z nádrže jsou povoleny k certifikaci a prodeji až po jejich dezinfekci.
Oddělení Rospotrebnadzor v ustavujících subjektech Ruské federace dohlíží na provádění sanitární a parazitologické kontroly v organizacích pro zpracování a obchodování ryb a v zařízeních veřejného stravování.
Povinná parazitologická kontrola se provádí u každé šarže hotových rybích výrobků uzených za studena, konzerv, solených, kořeněných, marinovaných (sud) a sušených ryb. Hotový přípravek nesmí obsahovat životaschopné larvy opisthorchis.
Dezinfekce ryb a rybích výrobků se provádí zmrazením, solením a tepelnou úpravou.
Není-li možné zajistit zmrazení ryb, které zaručuje dezinfekci ryb, je třeba je použít pro potravinářské účely až po tepelné úpravě nebo sterilizaci (konzervování).
Rybu vařte po částech alespoň 20 minut. od okamžiku varu, rybí knedlíky – alespoň 5 minut. od okamžiku varu.
Rybu (rybí řízky) je nutné smažit po částech na tuku po dobu 15 minut. Velké kusy ryb o hmotnosti až 100 g smažte naplocho po dobu nejméně 20 minut. Malé ryby lze zcela smažit po dobu 15-20 minut.
Mezi všemi parazitárními onemocněními jater je jednou z nejnebezpečnějších opisthorchiáza.
Opisthorchiáza je onemocnění způsobené helminty – parazity, kteří napadají buňky jater a slinivky břišní.
Podle statistik je počet lidí infikovaných opisthorchiázou v moderním světě více než 20 milionů lidí. Přes svou rozšířenou prevalenci je onemocnění považováno za dobře prozkoumané v lékařské praxi. A přestože moderní medicína zná několik účinných léčebných režimů této nemoci, dlouholeté zkušenosti v boji s touto nemocí dokazují, že klíčem k dosažení pozitivního výsledku je dieta pro opisthorchiázu.
Základní principy výživy u opisthorchiázy
Hlavními zdroji infekce opisthorchiázou jsou infikovaná zvířata, lidé a ryby. V závislosti na formě onemocnění se opisthorchiáza může projevit následujícími příznaky:
- plynatost;
- urtikárie;
- horečka;
- nevolnost;
- snížená chuť k jídlu;
- pálení žáhy;
- bolest v pravém hypochondriu.
Pokud je toto onemocnění diagnostikováno, je pacientovi předepsána medikamentózní terapie a dieta č. 5.

Je nemožné bojovat s helminty, které postihují játra a slinivku, bez dodržování speciální stravy.
Hlavní zásady této diety jsou:
- frakční jídla (nejméně 5-6krát denně);
- vyloučení mastných a smažených potravin, uzených a nakládaných produktů z pacientovy stravy;
- dostatečný příjem tekutin (nejméně 2 litry denně);
- omezený příjem soli;
- úplná abstinence od alkoholických nápojů.
Dieta při léčbě opisthorchiázy je důležitá pro všechny pacienty, protože umožňuje normalizaci základních funkcí jater a slinivky břišní.
Kromě toho vám tato dieta umožňuje odstranit takové nepříjemné příznaky onemocnění, jako je nevolnost, zvracení, plynatost, a několikrát zvýšit účinnost léčby drogami. V důsledku dodržování diety se v lidském těle vytváří zvláštní prostředí, které je nepříznivé pro život a rozmnožování helmintů. Imunitní systém pacienta je obnoven, v důsledku čehož tělo začne bojovat s infekcí.
Užitečné produkty pro opisthorchiázu
Seznam užitečných produktů pro opisthorchiázu může zahrnovat:
- nízkotučné mléčné a fermentované mléčné výrobky;
- kompoty, odvary, kissely, nekyselé šťávy, šípkové odvary, bylinkové čaje;
- libové maso a drůbež;
- žitný a pšeničný chléb upečený včera;
- kaše z pohanky, ovesných vloček, rýže, pšeničných krup;
- rostlinné a mléčné polévky;
- rostlinné oleje;
- zelenina, zelenina.
Navzdory skutečnosti, že jedním ze zdrojů infekce jsou ryby infikované helminty, nemá cenu je zcela vyloučit z pacientovy stravy. Ryby obsahují mnoho užitečných látek, takže její nízkotučné odrůdy (štikozubce, treska, štika) musí být zahrnuty do nabídky pacientů infikovaných opisthorchiázou. Aby se však zabránilo sekundární infekci helminty, musí být ryby důkladně vařené.
Všechny produkty, které skončí na stole pacienta, musí mít příjemnou teplotu, tzn. nebuďte příliš horká nebo příliš studená.

Nejužitečnějšími produkty pro léčbu opisthorchiázy jsou ty, které obsahují vitamíny a pomáhají normalizovat tok žluči.
Zakázané produkty
Pro pacienty s opisthorchiázou jsou zakázány následující produkty:
- silná káva;
- sladká soda;
- čokoláda;
- okurky a nakládka;
- čerstvý chléb a pečivo;
- bonbóny a jiné sladkosti;
- konzervy a klobásy;
- vejce;
- kyselé bobule a ovoce;
- nějaká zelenina (ředkvička, česnek, šťovík).
Ze stravy pacienta je také nutné vyloučit žáruvzdorné tuky, potraviny obsahující cholesterol, různá koření a koření. Takové produkty vytvářejí další stres na oslabená játra a slinivku, takže stav pacienta, který nedodržuje dietu, se může výrazně zhoršit.

Při opisthorchiáze je zakázáno konzumovat polotovary, rychlé občerstvení a jiné škodlivé produkty
Navzdory skutečnosti, že vejce jsou na seznamu zakázaných potravin pro opisthorchiázu, mohou si pacienti občas dopřát dušené proteinové omelety.
Menu pro pacienty s opisthorchiázou
Při přípravě dietního menu pro pacienty s opisthorchiázou je důležité poradit se s lékařem. Je důležité pamatovat na to, že připravované pokrmy by měly být pro pacienta rozmanité a zdravé.
Přibližné menu pro napadení helminty může vypadat takto:
Snídaně: dušená omeleta z bílků, čerstvá zelenina, čaj.
Druhá snídaně: pečená jablka, neslazené sušenky.
Oběd: zeleninová polévka, kousek vařeného kuřecího nebo krůtího masa, kompot ze sušeného ovoce.
Odpolední svačina: kakao, chléb.
Večeře: pohanková kaše, vařená ryba, zeleninový salát s rostlinným olejem.
Druhá večeře: kefír.
Všechny pokrmy na pacientově stole by měly mít příjemnou teplotu a jeho nabídka by měla obsahovat dostatek nápojů.
U opisthorchiázy má primární význam pitný režim. K odstranění toxických produktů z těla, které se tvoří v důsledku úhynu parazitů, je nutný dostatečný příjem tekutin.
V závislosti na typu onemocnění (helminti mohou postihnout játra nebo slinivku břišní) může mít menu pacienta určité zvláštnosti. Takže v případě poškození slinivky břišní by základem stravy měly být měkké pokrmy.

Zahrnutí sypkých obilovin a kaše do jídelníčku je hlavním principem výživy při napadení slinivky břišní helminty
Pokud jsou játra pacienta postižena helminty, pak má ve stravě zvláštní význam dýňová kaše a dýňová semínka, z nichž se připravují odvary.
Dýňové odvary se připravují ze suchých, ale ne pražených semínek. Semena jsou očištěna od slupek, rozemleta v mixéru a nalita vroucí vodou. Dýňové odvary užívejte denně před jídlem. Doporučuje se vypít až 1 litr dýňového vývaru denně pro dospělé a 100-400 ml pro děti.
Nutriční vlastnosti po absolvování medikamentózní léčby opisthorchiázy
Dokončení kurzu lékové terapie opisthorchiázy není důvodem k opuštění vyvážené stravy a výživy. Po infekci helminty vyžaduje trávicí systém dlouhou dobu zotavení. Po ukončení léčby onemocnění medikamenty proto lékaři doporučují nějakou dobu držet dietu pro opisthorchiázu a doplnit jídelníček pacienta o potraviny bohaté na vlákninu. Takové produkty pomohou obnovit funkci střev a normalizovat produkci a odtok žluči.
Po opisthorchiáze se doporučuje zařadit do stravy pacienta meruňky, banány, švestky, borůvky a broskve a postupně zvyšovat množství konzumovaného ovoce.
Nezapomeňte na kyselé ovoce a bobule (červený rybíz, citrony, pomeranče, brusinky atd.). Pokud by byly během opisthorchiázy zakázány, měly by se tyto produkty po ukončení léčby stát nedílnou součástí jídelníčku pacientů, u kterých byla oslabena imunita v důsledku poškození jater a slinivky břišní helminty.

Trvání přísné diety pro opisthorchiázu je 50-60 dní, poté může být dieta pacienta rozšířena.
Prevence opisthorchiázy
Opisthorchiáza je poměrně závažné onemocnění, které, pokud není léčeno včas, může vést k vážným poruchám ve fungování trávicího systému. Proto, aby se zabránilo infekci helminty a aby se zabránilo opětovné infekci, lékaři doporučují:
- ryby vařte alespoň 20 minut od chvíle, kdy se vývar vaří;
- vyloučit syrové ryby ze svého jídelníčku;
- ryby osolte dostatečným množstvím soli (1 kg soli na 5 kg ryb);
- používat různé řezací nože a desky pro řezání ryb a jiných potravin;
- dodržovat pravidla osobní hygieny (zejména po kontaktu se zvířaty).
Léčba opisthorchiázy je poměrně obtížná, ale je docela možné se zcela zbavit helmintů, zvláště pokud byla diagnóza provedena včas a pacient dodržuje všechna předepsaná doporučení, včetně stravy předepsané ošetřujícím lékařem. A přestože dieta pro opisthorchiázu vyžaduje vážná omezení a zpočátku není snadná, je velmi důležité dát se dohromady a přezkoumat svůj jídelníček. A pak bude léčba tak nebezpečné nemoci rychlá a bezbolestná.
Často kladené dotazy
Jaká dieta se doporučuje pro opisthorchiázu?
V případě opisthorchiázy se doporučuje dodržovat dietu, která vylučuje tučná, smažená, uzená, kořeněná a konzervovaná jídla. Je důležité jíst více zeleniny, ovoce, libového masa a ryb a omezit příjem soli a cukru.
Jakým potravinám je třeba se vyhnout při dietě kvůli opisthorchiáze?
Při opisthorchiáze byste se měli vyhýbat tučným mléčným výrobkům, uzeným jídlům, smaženým a tučným jídlům, ostrému koření, alkoholu, syceným nápojům a konzervám.
Jaké jsou výhody dietní výživy pro opisthorchiázu?
Dieta pro opisthorchiázu může pomoci snížit zátěž jater, zlepšit trávení, snížit zánět a urychlit zotavení. Správná výživa také pomáhá posílit imunitní systém a zlepšit celkové zdraví.
Užitečné tipy
TIP #1
Při opisthorchiáze se doporučuje vyloučit z jídelníčku tučná, smažená a uzená jídla a také omezit konzumaci soli a cukru.
TIP #2
Zvyšte příjem čerstvého ovoce, zeleniny, zeleniny, nízkotučných mléčných výrobků, libového masa a ryb.
TIP #3
Sledujte svůj jídelníček: jezte malé porce 5-6krát denně, vyhněte se přejídání.