Moderni reseni

Broskvový olej pro pokožku obličeje a kolem očí: výhody, použití na vrásky v kosmetologii

Úžasné vlastnosti přírodních rostlinných olejů jsou známy již dlouhou dobu. Po několik staletí se tyto dary přírody používají k udržení zdravé a mladistvé pokožky.

Už staří Řekové v boji o ideální tělo spojovali tělesný pohyb se zdravotními procedurami, které byly založeny na používání vonných olejů. A Asyřané tyto přísady aktivně používali při vytváření vlasových masek, stejně jako při prvních pokusech o výrobu mýdla. Opravdová móda olejových složek v kosmetice přišla na konci 19. století, kdy se rozšířily hydratační čisticí přípravky, prodávané ve formě tyčinek – balené i na váhu. Dodnes se kosmetologové shodují na tom, že rostlinné oleje jsou skutečnými kouzelníky krásy, kteří mohou přijít na pomoc v různých situacích. Proč jsou tyto látky v kosmetice tak užitečné? Obsahují obrovské množství vitamínů a aminokyselin, které snadno pronikají do buněk a pomáhají obnovit lipidovou vrstvu. Jmenovitě je zodpovědný za ochranu pokožky před bakteriemi, dehydratací a dalšími negativními faktory. Důležitým úspěchem moderního kosmetologického průmyslu je, že se naučil extrahovat lehké lipidové struktury z olejů. To znamená, že na rozdíl od obav spotřebitelů takové produkty nezanechávají na pokožce pocit mastnoty a zachovávají si své blahodárné vlastnosti.

Jak správně používat oleje

Kosmetika na olejové bázi je jako oblečení pro náš obličej. Měly by být vybírány individuálně, v závislosti na potřebách pokožky. Univerzální krém nebo maska, která by vyhovovala všem bez výjimky, neexistuje. Kromě toho může nesprávný produkt zhoršit stávající problémy. O tom, jak se tomu vyhnout a které rostlinné oleje je nejlepší používat pro různé typy pleti, si povíme o něco později. A teď – nějaké obecné rady. 1. V mimosezóně a chladném období můžete používat kosmetiku s velkým množstvím olejů, které pokožku dodatečně vyživí a ochrání před vysoušením. 2. Pokud jste nanesli příliš mnoho produktu, počkejte 5-7 minut, než pokožka vstřebá všechny potřebné vitamíny, a otřete obličej papírovým ubrouskem. 3. Kosmetika na olejové bázi je ideální pro bezpečné odstranění make-upu. Použijte hydrofilní přípravek k odstranění voděodolné řasenky bez poškození řas. 4. Krémy na obličej by se neměly nanášet na oblast kolem očí, kde je pokožka jemnější a tenčí. Tato oblast potřebuje lehčí oleje a textury.

Jaké oleje se používají v kosmetice a jak fungují

  • Kokosový olej

Jeden z nejoblíbenějších kosmetických olejů se širokým spektrem použití. Získává se lisováním za studena, zachovává si všechny živiny, mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, PP. Tento produkt dokonale hydratuje a zjemňuje a lze jej používat po celý rok. Kokosový olej je i ve své čisté formě velmi cenný – v létě zklidňuje pokožku po opalování a v zimě chrání před vysušením. Je účinný i jako součást přípravků pro péči o vlasy, protože zabraňuje ztrátě jejich hlavního „stavebního materiálu“ – bílkovin.

Produkty s touto složkou mají poměrně lehkou konzistenci, takže je lze bezpečně používat i na citlivou pleť a oblast kolem očí. Broskvový olej dělá pokožku pevnější a pružnější, a proto se často přidává do peelingů a dalších přípravků proti celulitidě. A šampony a kondicionéry s touto složkou jsou ideální pro vlasy náchylné k suchu a lámavosti.

Přečtěte si více
Ekzém a jeho medikamentózní léčba: účinné farmaceutické léky

Tento produkt patří mezi univerzální oleje vhodné pro péči o pleť jakéhokoli typu, i citlivé. Pokud jsou mazové žlázy přetížené, pomůže mandlový olej snížit jejich činnost a zúžit póry, a pokud dojde k silnému vysušení, zbaví obličej nepříjemných pocitů a dodá mu svěží vzhled. Produkty s obsahem mandlového oleje se doporučuje mít v každé kosmetické taštičce.

Jedná se o další univerzální olej s bohatým složením. Ale jeho hlavním rysem je velké množství vitamínu E, který pomáhá bojovat s prvními známkami stárnutí: ztráta elasticity, jemné mimické vrásky, mdlá pleť. Přípravky s olejem z hroznových jadérek se doporučuje používat po 25 letech nebo dříve, podle potřeb pleti.

Navzdory skutečnosti, že tento olej je extrahován z jedovaté rostliny – ricinového bobu – je naprosto bezpečný, protože v důsledku zpracování je zbaven škodlivých látek. Navíc jsou takové suroviny velmi užitečné, protože obsahují kyselinu ricinolejovou, která pomáhá rychle změkčit epidermis. Ricinový olej, který je součástí kosmetických přípravků, pomáhá odstraňovat stařecké skvrny a zesvětlovat pokožku. Nejoblíbenější je však v péči o vlasy a řasy.

  • Olej z pšeničných klíčků

Tento olej je bohatý na vitamín E a je široce používán v kosmetice na obličej a tělo. Navíc má velkou penetrační schopnost, pomáhá normalizovat krevní oběh, bojuje proti nerovnostem pokožky a předchází striím. Proto je olej z pšeničných klíčků často jednou z hlavních složek krémů a dalších produktů péče o pokožku hrudníku, paží, stehen a břicha.

Tato neparfemovaná hmota je ideální pro ty, kteří nemají rádi vonné krémy. Hustý, téměř voskový jojobový olej vykazuje maximální účinnost na stárnoucí, suchou, problematickou a citlivou pokožku obličeje. Přidává se také do vlasových kondicionérů pro zlepšení růstu a obnovy struktury a používá se k výrobě hydratačních balzámů na rty.

  • Olej černého kmínu

Produkty obsahující tuto složku mají výrazný protizánětlivý účinek a jsou proto vhodné pro problematickou pleť. Vzhledem k tomu, že látka je silná, je obvykle spárována s neutrálním základním olejem. Léčivé přípravky, kde je koncentrace složky poměrně vysoká, by se měly používat bodově – opatrně se aplikují pouze na poškozené oblasti pokožky.

Všeobecně se uznává, že tento olej se používá pouze k jídlu, ale jeho vitamínové složení skvěle působí i na pokožku, vlasy a nehty. Používá se jako aditivní složka do produktů ke zmírnění zánětu a zarudnutí a stimuluje regeneraci kožních buněk. V horkém období takový olej v balzámech na rty zabraňuje jejich vysychání na slunci.

Lahodně vonící olej, který je součástí mnoha tělových krémů, přináší nejen příjemné hmatové vjemy, ale také pohladí čich. Je ideální pro masáže a péči o velmi suchou, dehydratovanou pokožku. V zimě krémy na bázi kakaového másla dobře chrání pokožku před popraskáním. Nedoporučuje se používat tento produkt pouze pro ty, kteří mají mastnou pleť – pro ně bude příliš těžký v konzistenci.

Produkty s obsahem meruňkového oleje jsou skutečnou spásou pro pleť zbavenou vitamínů a trpící nedostatkem vlhkosti. Přínosy této složky jsou dány vysokým obsahem vitaminu F, který představuje nejen soubor nenasycených mastných kyselin nezbytných pro pokožku, ale také pomáhá dalším prospěšným látkám působit aktivněji na buněčné úrovni.

Přečtěte si více
Plavix: návod k použití a k čemu je potřeba, cena, recenze, analogy

Tento vzácný africký základový olej má regenerační účinek: probouzí regenerační procesy, stimuluje syntézu přirozeného kolagenu, obnovuje barvu pleti a slouží jako spolehlivá ochrana před ultrafialovými paprsky. Hydratační a změkčující vlastnosti této složky jsou vynikající pro prevenci ztenčení pokožky, boj s jemnými vráskami a změnami souvisejícími s věkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button