Amarantový a arganový olej – co to je, jak jej používat v kosmetologii, výhody a škody
Amarantový olej vyniká nad ostatními díky svému bohatému chemickému složení, léčivým a preventivním vlastnostem. Začali jej používat v Rusku před mnoha staletími, ale během reforem Petra Velikého byl lék zapomenut. Připomněli si to až v 70. letech minulého století. V této době se zázračný lék znovu zrodil.


Amarantový olej (amaranth), 500 ml
Objednejte si 5 lahví oleje a získejte další jako dárek!
Cena: 1 900 třít. V košíku Jednotky

Amarantový olej extra třídy 500 ml
Objednejte si 5 lahví oleje a získejte další jako dárek!
Cena: 1 900 třít. V košíku Jednotky
Složení amarantového oleje
Vědci již amarantový olej dobře prozkoumali, ale všechny jeho blahodárné vlastnosti ještě nebyly objeveny, způsoby jeho výroby se každým rokem zdokonalují. Při vyšetřeních se zjistilo, že Amarant obsahuje skvalen, který má silné antioxidační vlastnosti.. A v této rostlině je její úroveň vyšší než v kterékoli jiné. Navíc obsahuje unikátní aminokyselinu lysin, jejíž hladina je dvakrát vyšší než u pšenice, která byla dříve považována za lídra.
Amarantový olej obsahuje i další prospěšné látky, jako např.
- styreny;
- fytosterolů;
- karotenoidy;
- mastné kyseliny;
- magnesium;
- měď;
- železo;
- fosfor a další.
Jak vybrat amarantový olej?
Druhé jméno pro amarant v Rusku je amarant, byl považován za plevel a nepřikládal se mu žádný význam. A teprve v posledních letech ji začali znovu pěstovat v některých regionech naší země, jako je Belgorod, Voroněž, Povolží a jižní část Sibiře. Amarant je považován za pseudoobilninu. K výrobě oleje z něj se používají jeho malá hnědá semena. Sbírají se a suší se po dlouhou dobu, čímž se dosahuje vyšší koncentrace užitečných látek.

Existuje několik způsobů, jak získat olej:
- Studené – při lisování touto metodou se získá 100% přírodní produkt, který si zachovává všechny prospěšné vlastnosti. Ale tato metoda vynakládá velké množství peněz, což se odráží v ceně konečného produktu. Z použitého materiálu nakonec zůstane jen 27 %.
- Hot – méně nákladná metoda. Má nižší cenu, ale určité procento prospěšných vlastností mizí, když se zrna zahřejí.
Při výběru mějte na paměti, že existují tři různé druhy amarantového oleje. Lisováním za studena vzniká nejčistší možný produkt. Obsah skvalenu v něm je až 8 %. Tento produkt pomáhá při potížích s gastrointestinálním traktem, kardiovaskulárním systémem a onkologií.
Když se amarantový olej spojí s jinými oleji, získá se směsná směs, jejíž účel je určen v závislosti na přidaných složkách.
Extrakt z amarantového oleje obsahuje až 13 % skvalenu a často se používá k léčbě problémů v oblasti dermatologie a pro preventivní účely proti onkologii. Při výběru produktu je nutné vzít v úvahu hlavní podmínku – váhu osoby. Právě na základě tohoto ukazatele se vypočítá potřebné množství skvalenu. Čím větší hmotnost, tím vyšší by měla být koncentrace této látky.
Produkty obsahující skvalen se nazývají elixíry krásy a mládí, i jeho malé množství pomáhá omlazovat tělo, naplňuje ho silou a energií.
Výrobek by měl být skladován na chladném a tmavém místě, kde teplota nepřesáhne 25°C.
Výhody amarantového oleje
Amarantový olej se používá nejen k léčebným účelům v oficiálním a lidovém léčitelství – jeho přínosy jsou oceňovány v kulinářském umění a kosmetologii. Při systematické konzumaci tělesné tkáně absorbují mnoho prospěšných látek, což pomáhá překonat hrozné nemoci. Velké množství účinných látek, minerálů a vitamínů pomáhá v boji proti dermatitidě, cukrovce a hypertenzi. A to není celý seznam neduhů, na které se používá.
Venkovní použití
Skvalen, vitamín E, kyselina linolová a hořčík přítomné v produktu mají hojivý, antivirový, baktericidní a protizánětlivý účinek na poraněnou kůži. Při systematickém používání obkladů s amarantovým olejem si velmi brzy všimnete, jak se urychlí regenerace pokožky při kožních lézích, jako jsou opary, popáleniny od slunce či záření, řezné rány nebo ekzémy.

Vnitřní použití
Díky obsahu velkého množství protizánětlivých látek, amarantový olej účinně ovlivňuje zánětlivé procesy vnitřních orgánů. Výrobek se doporučuje zejména lidem trpícím onemocněním trávicího traktu. Mikroelementy v něm obsažené obalují sliznici, zajišťují hojení ran a chrání lidské orgány před negativními účinky toxických sloučenin.

Fosfolipidy, skvalen a fytosteroly přítomné v oleji, zlepšit metabolismus lipidů a normalizovat množství glukózy v krvi u diabetes mellitus 2. Má také pozitivní vliv na kardiovaskulární systém pacienta a snižuje riziko krevních sraženin rozšířením cév. Minerály a aminokyseliny regulují srdeční rytmus a dodávají srdečním svalům sílu a pružnost.
Prevence mužských a ženských nemocí
V gynekologii pomáhá amarantový olej při odstraňování eroze děložního hrdla, zánětů, zánětů pochvy nebo cyst. Při perorální konzumaci má produkt bohatý na fytosteroly příznivý vliv na hormonální rovnováhu ženy a pomáhá zlepšovat reprodukční funkce.
Je to stejné doporučeno ženám v menopauze a během těhotenství, mužům se sexuálními problémy a neplodností.
Prevence onkologie
V onkologii, amarantový olej, který je silným antioxidantem, pomáhá chránit lidské orgány před volnými radikály a karcinogeny, které vyvolávají tvorbu zhoubných nádorů. Používá se také po chemoterapii, aby lidské tělo znovu nabylo síly a imunitní systém se vrátil do normálu.
Další užitečné vlastnosti
Lecitin obsažený v amarantovém oleji zlepšuje činnost mozku a normalizuje krevní oběh. Bohatý na užitečné látky má příznivý vliv na duševní činnost, zlepšuje kvalitu spánku a pomáhá posilovat paměť.
Produkt z této rostliny se používá i při vaření. Má příjemná vůně a ořechová chuť, proto se skvěle hodí jako doplněk do salátů, kaší nebo luštěninových jídel a hodí se k ostatním rostlinným olejům.
Kontraindikace k použití
Při dodržení základních pravidel užívání amarantový olej tělu neublíží. Musíte si však dávat pozor na individuální nesnášenlivost jakékoli složky v jeho složení. Nesmíme také zapomínat, že jeho požití v nadměrně velkém množství může vést k alergickým vyrážkám, svědění a podráždění.

Při prvním použití oleje může člověk zaznamenat následující nežádoucí účinky:
- nevolnost;
- zvracení;
- pálení žáhy;
- závratě;
- migréna
Jsou způsobeny tím, že přípravek obsahuje velké množství skvalenu, který rychle nasytí krev kyslíkem. Následně tyto příznaky vymizí bez jakéhokoli zásahu lékařů.
Amarantový olej byste neměli pít při onemocněních, jako je cholecystitida, urolitiáza a vředy..
Pokud má osoba některou z těchto nemocí, měla by být používána s opatrností. Správně zvolená léčba a doporučení lékaře ochrání tělo před škodlivými důsledky.
Jak užívat amarantový olej?
Amarantový olej se používá k léčbě a prevenci velkého množství onemocnění – vnitřně i zevně. Před zahájením užívání byste se měli rozhodně poradit s odborníkem nebo lékařem, abyste nepoškodili své tělo. Je důležité dodržovat předepsané dávkování a doporučení.

Pokud neexistují žádné zdravotní problémy, můžete použít amarantový olej k prevenci nemocí. Na tohle stačí pijte jednu čajovou lžičku produktu s jídlem. Před tím je třeba lahvičku s přípravkem důkladně protřepat.
Nejlepší čas na zdravotní kurz je mimo sezónu, olej byste neměli pít déle než měsíc. Pro léčbu je dávkování a způsob použití předepsáno lékařem. Olej lze použít i k hojení ran. Chcete-li to provést, je třeba jej přiložit na řez a jemně vetřít do kůže, dokud to zranění dovolí. Poté odstraňte zbývající produkt ubrouskem.
Amarantový olej jako zázrak kosmetologie
Amarantový olej se také používá v kosmetologii, protože je to ekologický a přírodní produkt. Produkt je mezi výrobci kosmetiky velmi oblíbený. Nejčastěji to používá se při výrobě různých krémů na tělo a obličej. Jedinečné mikroelementy obsažené v amarantovém oleji zabraňují rychlému fotostárnutí epidermis, zadržují vlhkost v její horní vrstvě, zabraňují popraskání pokožky a chrání před nebezpečnými vnějšími faktory. Použití tohoto produktu pro obnovu vlasů bude také účinné.

Jedinečné látky krému na bázi amarantu působí na pokožku jemně, čistí ji a vyživují.
Při pravidelném používání tohoto krému se znatelně snižuje počet jemných vrásek, pleť se sjednocuje, zlepšuje se rovnováha vody a tuku a snižuje se počet pupínků a černých teček. V zimě dokonale chrání pokožku před popraskáním a chladem. A tím, že si s ním namažete chodidla, se můžete zbavit kuřích ok.
Pomocí oleje si můžete připravit vlastní vlasové masky, které vyživí vlasové folikuly užitečnými prvky a učiní je krásnými a silnými.
Bylinkový obchod není lékárna a neprodává léky (léčiva). Všechny produkty prezentované na stránkách jsou potravinářské nebo kosmetické produkty.
© LÉTO, 2025
Všechna práva vyhrazena.
Všechny publikované materiály jsou chráněny autorským právem. Při opětovném publikování materiálů je vyžadováno uvedení zdroje a odkaz na zdroj.