Tradiční medicína

Alergie na čokoládu u dětí, foto: jak se projevuje, hlavní rysy a popis

Taková patologie, jako je alergie na sladkosti, se vyskytuje u všech kategorií populace, ale vyskytuje se hlavně u dětí. Aktivní složkou, která vyvolává alergickou reakci, je sacharóza. Jakmile se tato látka dostane do gastrointestinálního traktu, je obtížně stravitelná a stimuluje fermentační procesy. V důsledku toho se produkty rozkladu potravin a živočišné bílkoviny dostávají do krevního oběhu, vyvolávají produkci imunoglobulinu a způsobují zánětlivou reakci. Nesnášenlivost sladkostí nelze nazvat alergií v klasickém slova smyslu, protože neznamená citlivost těla přímo na sacharózu. Patologie se vyskytuje na pozadí nesprávného fungování gastrointestinálního traktu a slabé lokální imunity.

Výživa Vinkli – poraďte se s lékařem
Pro domluvení termínu konzultace zavolejte nebo vyplňte formulář pro vrácení:
(050) 301-99-26 (067) 446-11-79

Vaše žádost byla úspěšně odeslána!

Specialista vás bude co nejdříve kontaktovat
call centrum a objasnit všechna jídla.

Alergie na sladkosti je zřídka chronická. Patologie se pravidelně zhoršuje, když se sladkosti konzumují ve velkém množství. Při mírné konzumaci cukrářských výrobků onemocnění nezpůsobuje člověku nepohodlí. Patologie se vyvíjí v dětství, což je způsobeno nestabilitou imunitního a trávicího systému. Ve většině případů se alergie na sladkosti u dětí vyskytuje ve věku 1,5-2 let a mizí do 7-8 let za předpokladu dodržování diety (omezení ve stravě cukrářských výrobků). V budoucnu je možná exacerbace dětské nemoci, ale to je obvykle spojeno s přejídáním a špatnou výživou.

Příčiny alergie na sladkosti

Mechanismy vyvolávající alergickou reakci se skrývají ve složení cukrářských výrobků. Existuje mylná představa, že alergie na sladkosti způsobuje cukr, který je ze své podstaty sacharid. Na rozdíl od bílkovin a tuků nemají sacharidy alergenní vlastnosti. Proto je glukóza pro lidský imunitní systém relativně bezpečná a nelze ji považovat za hlavní příčinu alergií. Patologické procesy vyvolávají živočišné bílkoviny (zejména albumin) a některé druhy tuků obsažené v mouce a cukrářských výrobcích. Častou příčinou alergií jsou také emulgátory, barviva, příchutě a další potravinářské přísady. Vstřebávají se do krve spolu s živinami a mají škodlivý účinek na imunitní systém.

Mezi biologické příčiny alergií patří dědičná predispozice. Asi polovina potravinových alergií se přenáší na děti od rodičů. Navíc není vůbec nutné, aby otec i matka byli alergičtí na sladké. Stačí, aby patologií trpěl alespoň jeden rodič. Existuje možnost, že dítě zdědí nemoc, i když ji matka nebo otec měli v dětství. Za takových okolností je alergie na sladkosti u dospělých v chronickém stádiu a snadno se přenáší na genetické úrovni.

Téměř každý produkt obsahující velké množství glukózy může způsobit alergickou reakci. Největší nebezpečí pro alergiky představují následující produkty:

  • čokoláda;
  • med;
  • karamel;
  • sladké pečivo (koláče, pečivo, sušenky);
  • sladkosti;
  • kondenzované mléko;
  • džem, džem;
  • marmeláda;
  • pusinky, marshmallow.

Kdo je v nebezpečí

Riziko vývoje je nejvyšší u dětí předškolního věku. To je vysvětleno nestabilitou imunitního systému dítěte vůči potravinovým dráždidlům. Pokud dítě často konzumuje cukrovinky, je vysoká pravděpodobnost, že se u něj alergie na sladkosti vyvine již v prvních 2 letech života. Mezi rizikové faktory, které vyvolávají patologii, patří také strava ženy během těhotenství. Strava matky ovlivňuje imunitu dítěte, vývoj vnitřních orgánů a systémů plodu. Převaha sladkostí v nabídce těhotné ženy se často stává příčinou vývoje diatézy u dítěte – vrozené tendence k alergickým reakcím způsobeným abnormalitami v intrauterinním vývoji.

Přečtěte si více
Pokročilá cvičení na břicho

Ohroženi jsou i lidé s atopickou dermatitidou. Tato patologie je chronická a představuje dědičnou predispozici ke kožním alergickým reakcím. K podráždění dochází v důsledku mechanického působení nebo konzumace určitých potravin. Kromě toho alergie na sladkosti často doprovází další formy potravinových alergií. Lidé s touto diagnózou mají často alergie na citrusové plody, čokoládu a ořechy.

Gastrointestinální trakt hraje důležitou roli při vytváření odolnosti organismu vůči alergenům. S různými zánětlivými a chronickými procesy v trávicím systému se riziko vzniku alergií několikrát zvyšuje. Když je trávení pomalé, částice potravy začnou hnít a produkty jejich rozkladu se dostávají do krevního oběhu ve formě toxinů. Otrávením organismu aktivují jeho obranné mechanismy. To vede k aktivní produkci histaminu, hlavního spouštěče alergických procesů.

Alergie na sladkosti: příznaky

Příznaky alergie se objevují do 30-60 minut po konzumaci sladkostí. Někdy je reakce těla zdlouhavá a rozvíjí se po 2-3 hodinách. Závažnost příznaků závisí na množství zkonzumované potravy a citlivosti imunitního systému na alergeny. Nejzávažnější reakce se vyskytují u dětí a lidí se slabým imunitním systémem. V tomto případě stačí sníst jen jeden dort k rozvoji alergie. Všechny existující příznaky alergie na sladkosti jsou podmíněně rozděleny do několika kategorií.

  1. Gastrointestinální. Oběť pociťuje bolesti břicha, doprovázené zvýšenou tvorbou plynu, řídkou stolicí nebo zvracením. V případě silné alergické reakce může dojít ke zvýšení teploty.
  2. Kůže. Pouhých 20-30 minut po jídle se na kůži objevují první vyrážky v podobě malých červených pupínků doprovázených svěděním. Jak alergie postupuje, vyrážka se zhoršuje a kůže se začíná odlupovat. Na obličeji a žaludku se objevují červené skvrny. Charakteristickým znakem akutní potravinové alergie je kopřivka. Projevuje se jako četné puchýře, které způsobují svědění a pálení.
  3. Respirační. Symptomy v této kategorii postihují především dýchací orgány. Již v prvních minutách po jídle se může objevit brnění a pálení v dutině ústní, což rychle vede k otoku sliznice hrtanu. Nádor blokuje dýchací cesty, což způsobuje těžkou dušnost. Později se k výše popsaným příznakům přidávají křeče průdušek, rýma a suchý kašel.

Akutní alergie na sladkosti se vyvine do hodiny po konzumaci alergenního produktu a vyžaduje naléhavou hospitalizaci postiženého. Bez lékařské pomoci je vysoká pravděpodobnost vzniku Quinckeho edému (obří kopřivka). Nejnebezpečnější komplikací alergie na sladkosti je anafylaktický šok. Vede k poklesu krevního tlaku a ztrátě vědomí. Pacient s anafylaktickým šokem musí být okamžitě hospitalizován, jinak stav povede ke smrti.

Jak se u dětí projevuje alergie na sladké?

Nekontrolovaná konzumace sladkostí je hlavním důvodem rozvoje alergických reakcí v dětství. Slabé tělo dítěte není schopno strávit obrovské množství glukózy, která do něj vstupuje, což vede k intoxikaci. Patologie je také často vyvolána dědičnou tendencí k alergickým reakcím – diatéza. Tento stav se tvoří u dítěte v děloze a projevuje se v prvních letech života. Při dodržení diety doporučené dětským lékařem diatéza beze stopy mizí do věku základní školy (6-7 let).

Přečtěte si více
Vlastnosti noroviru a příznaky typické pro infekci. Nano virus u dětí

Výživa hraje důležitou roli při vytváření imunity dítěte. Alergie na sladkosti u kojence přímo souvisí se stravou kojící matky. Pokud žena často jí sladké pečivo, bonbóny a jiné cukrářské výrobky, glukóza vstupuje do žaludku dítěte spolu s mateřským mlékem. Aby se zabránilo rozvoji alergií u dítěte, doporučuje se vzdát se sladkostí alespoň během prvních dvou měsíců krmení. Alergii na sladkosti u dítěte, které je na běžné stravě, způsobuje i strava. Rodičům se doporučuje, aby dezerty v jídelníčku svého miminka nahradili čerstvým ovocem.

Alergie na sladkosti u dítěte se vyvíjí poměrně rychle, první příznaky jsou patrné během 20-30 minut po jídle. Patologie je charakterizována následujícími příznaky:

vzhled červených skvrn na rukou a obličeji;

  • zvýšená tělesná teplota;
  • zvracení;
  • suchý paroxysmální kašel;
  • ospalost.

Jak vypadá alergie na sladké u těhotných žen?

Alergie na sladké v těhotenství je poměrně častým jevem. Patologie se vyvíjí na pozadí ostré restrukturalizace hormonálního pozadí, což vede ke snížení imunity. U těhotných žen navíc dochází k poruchám metabolismu, což často způsobuje zažívací potíže. Navzdory skutečnosti, že alergie na sladkosti v těhotenství je považována za zcela normální stav, nelze ji ignorovat. Když se objeví první příznaky onemocnění, měli byste se poradit s alergologem. Alergická reakce je charakterizována následujícími příznaky:

  • zarudnutí kůže obličeje, zejména tváří;
  • výskyt vyrážky na pažích, stehnech, žaludku, hrudníku;
  • silné svědění kůže;
  • otok postižených oblastí.

Diagnostika alergie na sladkosti

Alergolog nebo alergolog-imunolog vyšetřuje a léčí pacienty s potravinovou alergií. Dětský lékař diagnostikuje dětskou alergii. Alergologové používají k vyšetření pacientů s alergickými reakcemi tři hlavní metody.

  1. Krevní testy na imunoglobulin. Po rozhovoru s pacientem a upřesnění údajů z jeho ambulantní karty lékař odešle pacienta na ordinaci k odběru žilní krve. Biologický materiál je poté podroben laboratorní analýze na hladiny protilátek. Pro aktivaci procesu tvorby imunoglobulinu se do krevního séra zavede podezřelý alergen. Výsledky studie jsou hodnoceny za použití činidel, která jsou schopna vázat se na vazby antigen-alergen. Krevní testy na Ig jsou nejbezpečnějším způsobem diagnostiky alergických reakcí.
  2. Kožní testy. Pro vytvoření příznivých podmínek pro rozvoj alergického procesu se alergen podává pacientovi subkutánně ve formě injekce. Někdy se dráždidlo aplikuje v tekuté formě přímo na kůži, ale tato metoda je méně účinná. Po 2-3 hodinách lékař vyhodnotí výsledky postupu. Kožní testy jsou kontraindikovány u dětí do 3 let, takže alergie dítěte na sladkosti bude diagnostikována výhradně pomocí krevních testů.
  3. Provokativní testy. Tato technika se používá nejméně často, protože představuje riziko pro zdraví pacienta. Po provokativních testech zůstává pacient asi den ve zdravotnickém zařízení pod dohledem lékařů. Metoda je následující: pacient konzumuje určité množství jakéhokoli sladkého produktu, po kterém lékař začne sledovat jeho stav. Pokud se příznaky alergie objeví 30-60 minut po jídle, předběžná diagnóza je potvrzena.
Přečtěte si více
Norma leukocytů v moči dítěte a důvody zvýšených hodnot

Alergie na sladkosti: jak léčit

Alergologická terapie je založena na omezení potravin obsahujících glukózu ve stravě. Doporučuje se jíst sladké ovoce, zeleninu, cereálie a neslazené pečivo. Do jídel a nápojů je povoleno přidávat náhražky cukru (fruktózu apod.). Rodiče musí přísně kontrolovat výživu dětí, u kterých byla diagnostikována alergie na sladkosti. Léčba také zahrnuje užívání léků zaměřených na odstranění příznaků. Při alergiích na sladkosti jsou pacientům předepsány následující léky:

  • antihistaminika;
  • enterosorbenty;
  • vazokonstrikční nosní spreje;
  • hydrokortizonové masti.

Řekněte svým přátelům:

  • Alergologie 20
  • Gastroenterologie 33
  • Diagnostika 139
  • Dermatologie 58
  • Nemocné děti 16
  • Dosledování 13
  • Endokrinologie 8
  • Ženská nemoc 67
  • Poskytněte výživu lékaři 11
  • Kardiologie 18
  • Kosmetologie 6
  • Narkologie 7
  • Neurologie 17
  • Netradiční medicína 51
  • Nefrologie 2
  • Onkologie 35
  • Ortopedie 8
  • Otorinolaryngologie 41
  • Oftalmologie 11
  • Pacient 35
  • Pediatrie 15
  • Persha lékařská pomoc 6
  • Podologie 3
  • Proktologie 11
  • Psychologie 38
  • Stomatologie 19
  • Terapie 40
  • Technologie 1
  • Traumatologie 14
  • Trichologie 8
  • Urologie 18
  • flebologie 6
  • Chirurgie 26
  • Lidská nemoc 11

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button