Tipy

Může kojící matka jíst palačinky v prvním měsíci po narození dítěte?

Palačinky jsou chutné a syté jídlo, které bude skvělým hlavním chodem nebo dezertem. Ženy po porodu se zajímají o to, zda mohou kojící matky jíst palačinky. Lékaři nepovažují palačinky za zakázané jídlo při kojení. Takové jídlo byste však měli jíst velmi opatrně.

  • Jak vařit palačinky pro kojící matku
  • Jak vybírat produkty
  • Jednoduché palačinky na vodě pro kojící matku

Pokrm je nutné správně připravit a dodržovat normy spotřeby. Pamatujte, že předávkování i tím nejužitečnějším produktem může vést k alergiím nebo poruchám trávení u dítěte. Přemíra palačinek navíc zvýší váhu maminky.

Abyste se vyhnuli nadváze a zdravotním problémům svého dítěte, dodržujte výživové normy kojící matky. Palačinky byste do svého jídelníčku měli zařadit až tři měsíce po porodu. V prvních měsících je dětský organismus velmi slabý a nebude schopen takové jídlo přijmout.

Při prvním pokusu snězte malý kousek palačinek nebo lívanců. Dva dny pozorujte reakci svého dítěte. Pokud není žádná vyrážka nebo kolika, lze dávku zvýšit. Ale nejezte více než 2-3 palačinky na jedno jídlo!

Jak vařit palačinky pro kojící matku

Při kojení to není jen o střídmosti. Je důležité pokrm správně připravit. Palačinky by neměly být mastné, to negativně ovlivní trávení dítěte a postavu matky.

  1. Smažte bez tuku, použijte slunečnicový olej;
  2. K přípravě těsta použijte odstředěné mléko, syrovátku nebo jogurt, kefír nebo převařenou vodu. Mimochodem, můžete kombinovat vodu a mléko;
  3. Polovinu mouky nahraďte mletými ovesnými vločkami. Díky tomu jsou palačinky snadněji stravitelné;
  4. Také běžná mouka je kombinována s moukou ječnou. Ječná mouka podporuje činnost srdce a cév, snižuje hladinu cholesterolu v krvi;
  5. Nepoužívejte cukr ani droždí.

Náplň využijete při vaření. Díky tomu budou palačinky chutnější a sytější. Měli byste se však vyhýbat příliš sladkým, tučným a těžkým potravinám. Například byste neměli jíst smažené houby, mleté ​​maso nebo kondenzované mléko. Pozor také na potraviny, které způsobují alergie. Med je jedním z nich.

Přírodní med se může a měl by jíst během kojení za předpokladu, že dítě nemá negativní reakci. Hlavní je vybrat ten správný produkt a pamlsek nepřehánět.

Jaké další náplně lze připravit během laktace?

  • Odstředěný sýr;
  • Džem z tmavých bobulí (borůvky, rybíz);
  • Sušené ovoce a bobule matných barev;
  • Vařená vejce;
  • Čerstvá zelenina (můžete přidat zakysanou smetanu);
  • Kousky červených ryb;
  • Nízkotučný sýr;
  • Vařené maso;
  • Vařené nebo šťouchané brambory;
  • Ovocné pyré (jablka nebo banány).

Pamatujte, že byste neměli jíst více než tři palačinky najednou a toto jídlo nemůžete jíst každý den! Pokud používáte náplň, je lepší snížit množství na dvě.

Jak vybírat produkty

Hlavními složkami při výrobě palačinek jsou mouka a tekutina (voda, mléko atd.). Během kojení je důležité volit správné potraviny, aby miminku neublížily.

Nepoužívejte prémiovou mouku nebo mouku s přídavkem kukuřičné nebo žitné mouky. Existuje speciální palačinková mouka, která se skládá z 20 % žitné, 20 % pohankové a 60 % pšeničné mouky. Pamatujte, že běžná mouka může být smíchána s ječným nebo ovesným.

Přečtěte si více
Jak a proč se provádí dopplerografie cév penisu (USDG)?

Nejbezpečnější tekutinou pro použití je pitná voda. Mnoho kojících matek připravuje palačinky a lívanečky se syrovátkou, která pokrmu dodává prospěšné vlastnosti. Plnotučné mléko obsahuje vápník a další nezbytné prvky, ale silný alergen, který obsahuje, může u kojenců způsobit vyrážky, zarudnutí a svědění. Pokud při vaření používáte mléko, zvolte odstředěné mléko.

Další nezbytnou složkou jsou vejce. Bylo by dobré, kdyby to byla křepelčí vejce. Obsahují bílkoviny, které se podílejí na stavbě rostoucího těla dítěte. Křepelčí vejce navíc udělají palačinkám zlatavou barvu.

Jednoduché palačinky na vodě pro kojící matku

Nabízíme jednoduchý a bezpečný recept na dětské palačinky s vodou. Budete potřebovat:

  • 1 vejce;
  • 2 sklenice vařené (pitné) vody;
  • ¾ šálku mouky;
  • 1 Art. lžíce rostlinného oleje

Rozklepněte vejce, přidejte vodu a znovu prošlehejte. Vsypte mouku a neustále míchejte. Těsto by mělo mít konzistenci jako kefír. Přidejte lžíci rostlinného oleje a promíchejte.

Těsto necháme 30-40 minut uležet. Znovu promíchejte. Vezměte pánev se silným dnem, rozehřejte ji a potřete olejem. Pokud tato pánev není teflonová, namažte ji štětcem.

Palačinky pečte tak, aby byly tenké. Pokud se palačinky trhají, přidejte trochu mouky. Pokud jsou naopak hodně husté, tak těsto nařeďte vodou.

Ruddy, aromatické palačinky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel ruské kuchyně. Variací a receptů na toto jídlo je nespočet. Kojící žena je bohužel nucena si mnoho chutných pamlsků odepřít. Může kojící matka jíst palačinky? Ublíží miminku? Jak připravit pokrm tak, aby přinesl užitek a neškodil?

Mohu jíst palačinky při kojení?

Chcete-li pochopit, zda můžete nebo nemůžete jíst palačinky při kojení, musíte se podívat na složení:

  • Slepičí vejce jsou docela silný alergen a nedoporučují se během kojení, zvláště v prvních měsících.
  • Pšeničná mouka obsahuje lepek a velké množství sacharidů. Takové jídlo je pro dítě velmi těžké a způsobuje zácpu, koliku a nadýmání.
  • Mléko je silný alergen. V čisté formě se doporučuje dětem až po dosažení tří let věku. Tento produkt má omezení pro kojící ženy. Může se konzumovat nejdříve 3-4 měsíce života a ne více než 100-150 ml denně.
  • Rostlinný olej je docela neškodná složka, která je během kojení přijatelná. Je však důležité si uvědomit, že se jedná o tuk a nadměrně tučná jídla přispívají k zácpě a střevním potížím u kojenců.

Jak vyplývá z rozboru ingrediencí, palačinky nejsou tím druhem jídla, který se bude hodit kojící ženě a jejímu miminku. Kromě toho se palačinky zřídka podávají jako samostatné jídlo. Často se doplňují různými náplněmi, sladkými omáčkami a marmeládou. Všechny tyto přísady také nepřinesou žádný užitek a mohou dokonce způsobit více škody než hlavní jídlo, protože s sebou nesou vysoké riziko diatézy a alergických reakcí.

Palačinky obsahují velké množství kalorií (asi 230 kcal na 100 g) i bez zohlednění náplně. Proto takové jídlo přispívá k přibírání na váze a nedoporučuje se maminkám, které se snaží po porodu shodit přebytečná kila.

Přečtěte si více
Kuřecí nohy pro léčbu kloubů: recepty na vaření

jaký je výsledek? Palačinky, na první pohled tak chutné a krásné, jsou pro kojící matku a dítě velmi záludné, protože s sebou nesou následující rizika:

  • Střevní nepohodlí a poruchy střev u kojenců.
  • Možné alergické reakce u kojenců.
  • Podrážděný žaludek u matky zvyklé na libové jídlo při kojení.
  • Zvýšení hmotnosti u kojících žen při časté konzumaci.

Vyplatí se kvůli pár palačinkám riskovat zdraví a pohodu svého miminka? Je lepší trochu počkat a dopřát si tento pokrm až po skončení kojení.

Palačinky během kojení: jsou nějaké výhody?

Pokud mluvíme o prospěšných vlastnostech palačinek, je jich velmi málo:

  • Palačinky jsou zdrojem sacharidů. Takové jídlo rychle dodá obrovskou energii a vitalitu.
  • Plnící miska vám umožní zůstat dlouhou dobu bez jídla nebo svačiny. Poté, co sníte palačinky, nebudete muset myslet na jídlo až do oběda.
  • Mnoho lidí oceňuje toto jídlo pro jeho příjemnou chuť. Drobné radosti, včetně chutného jídla, jsou během mateřství a kojení velmi důležité. Pomáhají zvednout náladu a bojovat proti stresu a únavě.
  • Pokud si dáte palačinky s něčím sladkým, zvyšuje to i hladinu endorfinů (hormonů štěstí). Toto opatření je velmi užitečné v boji proti poporodní depresi.

Jak vidíte, je tu určitá výhoda, i když malá. Pokud tedy opravdu chcete palačinky, můžete si toto jídlo dopřát, dbát opatrnosti a připravit je správným způsobem.

Jak správně vařit a zařadit palačinky do svého jídelníčku během kojení

Aby si tento pokrm vychutnaly bez následků, budou muset kojící matky dodržovat několik pravidel pro jeho konzumaci a zařazení do jídelníčku:

  • V žádném případě byste během prvního měsíce kojení neměli jíst palačinky. Křehké tělo dítěte může reagovat negativně, což jemu a jeho matce přinese mnoho utrpení a nepohodlí.
  • Palačinky můžete jíst od 5-6 měsíců po narození dítěte. V této době se již zavádí doplňkové krmení a lze jím nahradit jedno krmení a v tuto chvíli bude maminka jíst dlouho očekávané palačinky. Aby nedošlo k poškození dítěte, může být část mateřského mléka uvolněná po jídle tohoto jídla odsáta.
  • Než budete jíst palačinky během kojení, musíte se ujistit, že vaše dítě není alergické na žádnou ze složek v misce.
  • Palačinky musíte začít jíst v malých dávkách – ne více než jeden kus. Pokud nedojde k žádné negativní reakci, můžete porci zvýšit na 2-3 kusy.
  • Při kojení nemůžete jíst palačinky, přidávat k nim různé omáčky, med nebo džem (výjimkou může být kapka jablečného džemu).
  • Také je třeba dávat pozor na náplně. Tučné masové nebo tvarohové náplně mohou zhoršit situaci s kolikou a zácpou u kojenců.
  • Jako doplněk je lepší použít čerstvé bobule a ovoce, na které dítě dobře reaguje, nebo nízkotučný tvaroh.

Palačinky je třeba připravit správně, proto byste měli pečlivě vybírat recepty s minimálním obsahem potenciálně nebezpečných složek. Například palačinky vyrobené z mléka lze nahradit jejich analogem kefíru nebo lze mléko zředit vodou v poměru 1:1.

Přečtěte si více
Vyrážka u dítěte: na těle, zádech, žaludku, pažích, nohou, krku, hlavní příčiny a nemoci

Je lepší použít mouku první třídy. Ano, hotové jídlo bude trochu šedé, ale bude to prospěšnější, protože mouka první třídy není bělena chemikáliemi. Dalším dobrým tipem by bylo nahradit část pšeničné mouky ovesnou, kukuřičnou nebo pohankovou moukou.

Palačinky by se měly smažit na nepřilnavé pánvi bez použití oleje. Do těsta můžete přidat kapku oleje. Palačinky se tak nepřipálí a maminka bude přesně vědět, kolik této ingredience je v misce.

Při přípravě palačinek během kojení byste měli používat pouze slunečnicový olej (lze nahradit olivovým). Živočišné tuky (máslo, sádlo atd.), margarín, ghí atd. nelze použít!

Všechny tyto tipy na vaření výrazně sníží rizika a matka si bude moci vychutnat své oblíbené jídlo bez poškození dítěte.

Palačinky samozřejmě nejsou tou nejlepší volbou pro menu kojící ženy. Pokud je však nebudete spěchat, abyste je zařadili do svého jídelníčku, vybrali si správný recept a učinili opatření, pak je můžete jíst i během kojení. Je důležité si uvědomit, že nejdůležitější věcí ve výživě kojící matky je smysl pro proporce a rozumný přístup.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button