Doporuceni

Kurkuma pro srdce a cévy – 4 užitečné vlastnosti, jak ovlivňuje zdraví, stejně jako recepty na hypertenzi a další nemoci

– Kurkuma je rostlina, která se používá ve vaření a léčitelství. Někdy se mu také říká indický šafrán nebo zlaté koření. Oddenek této rostliny je hlavní složkou při výrobě koření a léčiv. Kurkuma roste v tropických oblastech Asie a Jižní Ameriky.

Koření má jasně žlutou barvu a nasládlou vůni a jeho hlavní účinnou látkou je kurkumin. Kurkuma se široce používá při vaření, aby pokrmům dodala jasnou barvu a chuť, stejně jako v medicíně. Kurkuma je známá pro své antioxidační vlastnosti a schopnost zlepšit trávení.

Roskachestvo zkoumalo koření a bylinky pro bezpečnost a kvalitu.

Na světě existuje asi 40 odrůd této rostliny, ale pouze čtyři jsou nejoblíbenější ve vaření:

  • kurkuma, známá také jako domácí kurkuma. Aktivně se používá v orientálních pokrmech. Bez tohoto koření si nelze představit oblíbená středoasijská jídla. Koření není o nic méně žádané v Anglii a USA.
  • Kurkuma je kulatá. Tato rostlina se zpracovává na škrob.
  • kořen citvar, neboli kurkuma cedoaria, je velmi štiplavé koření s hořkou pachutí. Celé části rostliny se používají při výrobě likérů.
  • aromatická kurkuma je jedním z nejoblíbenějších koření při vaření. Používá se k dochucení pokrmů. Chutná méně štiplavě než kurkuma kulatá.

Koření obsahuje téměř všechny vitamíny skupiny B, vitamíny E, K a PP. Kurkuma je navíc bohatá na minerály – draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo, mangan, měď, selen a zinek.

Užitečné vlastnosti kurkumy

Protizánětlivý účinek. Jednou z hlavních výhod kurkumy je její schopnost snižovat záněty v těle. Může za to kurkumin, hlavní aktivní složka kurkumy.

Zdroj antioxidantů. Díky vitamínu E má kurkuma silný antioxidační účinek. Antioxidanty chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů, které ničí buňky.

Výhody pro kardiovaskulární systém. Kurkuma obsahuje složky důležité pro zdraví srdce, jako je draslík a hořčík. Pomáhají snižovat množství špatného cholesterolu v těle a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Škodlivé vlastnosti kurkumy

Navzdory velkému množství prospěšných vlastností a nezbytných složek pro tělo může být v některých případech kurkuma škodlivá.

  • Začněme tím, že kurkuma je silné koření, a pokud užíváte léky, měli byste se před jejím zavedením do svého jídelníčku poradit se svým lékařem. Faktem je, že kurkuma může interagovat s některými léky a snížit nebo zvýšit jejich účinek. Například v kombinaci s léky pro diabetiky může způsobit prudký pokles hladiny cukru v krvi a v kombinaci s léky na ředění krve může způsobit krvácení.
  • Jednou z hlavních kontraindikací je onemocnění žlučníku. Pikantní koření může způsobit stažení žlučníku, a tím zhoršit průběh onemocnění. V žádném případě nepoužívejte kurkumu, pokud máte cholecystitidu, a to ani v malých množstvích.
  • Kurkuma obsahuje vysoké hladiny oxalátů, které se mohou vázat s vápníkem, což způsobuje tvorbu ledvinových kamenů. Pokud jste tedy k této nemoci náchylní, měli byste být co nejopatrnější.
  • Poruchy krvácení jsou další stav, který může vyžadovat, abyste se vyhnuli kurkumě.
  • Další kontraindikací je alergická reakce a individuální nesnášenlivost.

Kurkuma v medicíně

Kurkumin je hlavní aktivní složkou kurkumy, která má protizánětlivé účinky. Kurkumin se používá při výrobě léků k léčbě onemocnění spojených s chronickými zánětlivými procesy v těle. Především jsou to artritida, astma, střevní poruchy a další. Kromě toho může kurkumin pomoci snížit bolest a zlepšit pohyblivost kloubů u lidí s artritidou.

Přečtěte si více
Výhody, léčivé vlastnosti a kontraindikace pro použití brokolice

Kurkuma může také normalizovat trávení tím, že stimuluje produkci žluči a aktivní odbourávání tuků. Kromě toho je kurkuma součástí léků na léčbu gastrointestinálních onemocnění, včetně syndromu dráždivého tračníku.

Díky množství antioxidantů a protizánětlivých vlastností může kurkuma zlepšit stav pokožky a zpomalit stárnutí, stejně jako podporovat zdraví srdce a cév.

Za zmínku stojí také vysoký obsah hořčíku a vitamínů skupiny B, díky nimž lze kurkumu využít jako podpůrný prostředek pro nervovou soustavu v období zvýšeného stresu.

Jak vybrat a uložit kurkumu

Při výběru kurkumy byste měli věnovat pozornost barvě a vůni. Koření by mělo být jasně žluté. Vůně kurkumy je svěží a aromatická.

Kurkuma by měla být skladována na chladném, suchém místě, chráněném před přímým slunečním zářením, nejlépe v těsně uzavřené skleněné nebo plastové nádobě. Při správném skladování si kurkuma zachovává své léčivé vlastnosti po dobu několika měsíců.

Kurkuma ve vaření

Konstantin Žuk
značkový kuchař, odborník na Roskachestvo

– Začněme důležitou otázkou: kde koupit kvalitní kurkumu? Dejte si pozor na stánky na trhu s horami koření nasypanými do sáčků, a to hned z několika důvodů. Za prvé, koření v takových stáncích může být skladováno po poměrně dlouhou dobu, což vede k erozi vzácného aroma a pronikání všech druhů škodlivin z atmosféry do pytlů. Snažte se proto nakupovat koření v uzavřených obalech od ověřeného dodavatele.

Vzhledem k tomu, že kurkuma není zrovna „naše“ koření, boršč a vinaigretty s ní pravděpodobně nebudou nikomu chutnat. Znám však případy, kdy se kurkuma přidávala do vody při přípravě knedlíků nebo do těsta na ně. Tyto domácí pokusy jsou samozřejmě docela neškodné, ale přesto nezapomeňte, že kromě barvy má kurkuma také velmi specifické aroma a chuť, takže abyste nenarušili jemnou chuť klasických ruských jídel, měli byste zdržet se používání tohoto žlutého koření.

Kurkuma je v jihovýchodní Asii hojně využívána při přípravě všech druhů kari, omáček, přidává se dokonce do pečiva a dezertů a pokud jste příznivci orientální kuchyně, pak je kurkuma jako stvořená právě pro vás. Můžete například ohřát šálek kokosového mléka, přidat půl lžičky mleté ​​sušené kurkumy, plátek limetkové kůry, osladit medem a v této tekutině uvařit černý čaj, bude to velmi chutné.

Také pokud jste znalci britské kuchyně, kurkuma přijde vhod, protože koření, které si cestovatelé přivezli z asijských zemí, mělo velký vliv na gastronomickou kulturu Anglie. Plátky ryby na fish and chips okořeňte kurkumou, dochuťte klasické mrkvové pyré a omeletu nebo zázvorový čaj dochuťte kurkumou. Ale pozor, protože kurkuma je docela silné koření, přidávejte ji po troškách, abyste jen doplnili chutě zbytku ingrediencí.

Kromě všech druhů kuřete, zelí a dalších nezávisle lahodných potravin se kurkuma nejlépe kombinuje s tukem. Proto osobně nejraději ochucuji tučné jehněčí kurkumou. Podusím s cizrnou, paprikou a bramborem, o tento recept se s vámi dnes podělím.

Recept od šéfkuchaře: jehněčí dušené s cizrnou

Složení: vykostěná jehněčí plec – 500 g, vařená cizrna – 300 g, loupané brambory – 400 g, loupaná cibule – 150 g, česnek – 30 loupaných stroužků, koriandr – 30 g, rostlinný olej – 100 g, mletá kurkuma – 1 lžička. , hřebíček – 1 pupen, kardamom – 1 krabice, čerstvě mletý černý pepř – 0,5 lžičky, jablečný ocet – 2 polévkové lžíce. l., sůl podle chuti.

Přečtěte si více
Tyreotoxikóza u těhotných žen - jak diagnostikovat a léčit

Maso nakrájíme na malé kousky – asi 4 cm.Hrnec dobře rozehřejeme, nalijeme do něj olej a necháme dobře rozpálit. Jehněčí maso opečte na barvu, kterou máte nejraději, já ho mám raději docela dohněda, hotové jídlo bude chutnější. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, promícháme a necháme mírně zesklovatět. Teplo musí být vysoké, aby se jídlo správně propeklo.

Zalijeme asi 1,5 litrem horké vody a na mírném ohni dusíme 1 hodinu, tekutina se během této doby značně odpaří. K jehněčímu přidáme uvařenou cizrnu a nakrájené brambory, přidáme všechny zbylé suroviny a lehce dochutíme solí.

Přikryjeme pokličkou a na nejnižším plameni dusíme další hodinu, podle potřeby doléváme tekutinu a samozřejmě zkoušíme – do konce pečení by mělo být maso měkké a rozplývat se v ústech, mělo by být hodně soli a koření, a vůně by měla létat po celém domě, musí nevyhnutelně shromáždit všechny bez výjimky kolem vás.

Před podáváním pokrm ochutnejte, podle potřeby okořeňte, jemně promíchejte a podávejte v hlubokých miskách. Bohatě posypte čerstvým koriandrem a čerstvě mletým černým pepřem. Dobrou chuť!

Sledujte novinky, přihlaste se k odběru newsletteru.

Při citování tohoto materiálu je vyžadován aktivní odkaz na zdroj.

Jako první začali kurkumu používat Indiáni. Byl ceněn pro své aroma a četné prospěšné vlastnosti. Až do 18. století byl žlutý prášek znám jako indický šafrán a zlatý zázvor. Ájurvéda používá mnoho receptů založených na tomto koření a nyní to ocenili i evropští vědci.

popis

Kurkuma je sušený a rozemletý kořen stejnojmenné rostliny z čeledi zázvorovitých. Její domovinou je Hindustan. Dodnes tam roste jen divoce. Je známo 40 druhů rostliny, ale nejčastěji se k výrobě koření používá kurkuma. Používá se nejen při vaření, ale také jako barvivo, v lékařství k prevenci a léčbě řady nemocí.

Kurkuma působí na organismus silně, srovnatelně s účinkem léků. Proto může nekontrolovaná konzumace koření poškodit tělo. Za přijatelnou míru spotřeby se považuje pět gramů výrobku denně.

Falšování

Stejně jako mnoho jiných koření je zlatý zázvor padělaný a vydává se za falešný produkt za originál. V nejlepším případě výhody používání zmizí. V nejhorším případě si tělo výrazně ublíží.

Struktura

Kurkuma je ceněna pro své bohaté složení vitamínů a minerálů. V současné době je identifikováno asi 100 komponent. Kurkumin je považován za nejvýznamnější. Je to přírodní barvivo s výraznými protizánětlivými, protinádorovými, antioxidačními, antidepresivními a hepatoprotektivními vlastnostmi. Látka se používá jako samostatný produkt nebo jako součást doplňků. Kromě toho kurkuma obsahuje:

  • kurkumin – potlačuje růst nádorových buněk v mléčných žlázách a děloze;
  • esenciální oleje – jsou silným afrodiziakem, které zvyšuje sexuální touhu u mužů a žen;
  • vitamíny skupiny B – příznivě působí na centrální nervový systém;
  • Vitamin K – pomáhá normalizovat srážlivost krve;
  • kyselina askorbová – posiluje imunitní systém;
  • jód – nezbytný pro normální fungování štítné žlázy;
  • železo – podílí se na krvetvorbě, je odpovědné za saturaci buněk kyslíkem;
  • vápník je hlavním prvkem kostí a zubů;
  • cineol – stimuluje gastrointestinální trakt, působí antiparaziticky, pomáhá normalizovat rovnováhu mikroflóry ve střevech;
  • Tumeron je přírodní antiseptikum, působí antiparaziticky, potlačuje nárůst počtu patogenních bakterií.
Přečtěte si více
Křečové žíly na nohou: léčba lidovými léky, léčebné přípravky

Vlastnosti kurkumy

Kurkuma je díky svému jedinečnému složení známá svými blahodárnými vlastnostmi, které pomáhají zlepšit zdraví organismu jako celku a řešit konkrétní zdravotní problémy.

Na rozdíl od mnoha syntetických drog nepůsobí destruktivně na játra, žaludek a střeva. Naopak má hepatoprotektivní vlastnosti.

Výhody kurkumy jsou vysvětleny následujícími vlastnostmi:

  • Urychlením buněčné regenerace podporuje hojení pokožky. Ve formě pleťových vod jej lze použít ke zmírnění příznaků lupénky a ekzému.
  • Absorpční a antioxidační působení kurkumy umožňuje její použití v případech otravy alkoholem, jídlem, toxickými a radioaktivními otravami k urychlení eliminace toxinů.
  • Kurkumin zvyšuje produkci žluči, trávicích šťáv, zrychluje metabolismus, díky čemuž se zlepšuje fungování gastrointestinálního traktu, potrava se začíná lépe vstřebávat.
  • Vzhledem k vlastnostem prášku z kurkumy přeměňovat sacharidy na energii a urychlovat proces odbourávání tuků, může být použit v komplexech na hubnutí.
  • Koření pomáhá rozkládat soli, čímž zmírňuje bolesti kloubů. Produkty na bázi kurkumy pomáhají zmírnit příznaky dny.
  • Kurkumin může snížit intrakraniální tlak, zmírnit bolesti hlavy a stimulovat mozkové funkce.
  • Koření pomáhá normalizovat metabolismus sacharidů, což je užitečné pro diabetiky.
  • Schopnost zlatého zázvoru posilovat stěny cév pomáhá odolávat tvorbě usazenin, rozvoji aterosklerózy, trombóze, tromboflebitidě, křečovým žilám.
  • Díky svým antioxidačním vlastnostem může být konzumace koření nebo přípravků na bázi kurkumy užitečná pro prevenci rakoviny, včetně rakoviny kůže, dělohy a prsu.
  • Protizánětlivé působení kurkumy umožňuje její použití v kombinaci s jinými prostředky k odstranění příznaků nachlazení.

Kurkumový olej a prášek jsou široce používány v kosmetologii k řešení problémů s kůží a vlasy.

Vliv kurkumy na muže

Přípravky z kurkumy lze použít ke zlepšení zdraví mužů. Kurkumin stimuluje průtok krve, má pozitivní vliv na mužské libido a pomáhá bojovat proti sexuální slabosti.

Jedním z účinků kurkumy je normalizace hormonálních hladin a zvýšení intenzity produkce testosteronu. To také pomáhá zvýšit potenci.

Produkty na bázi kurkumy se ukázaly jako účinné v kombinaci s léky proti prostatitidě.

Účinky kurkumy na ženy

Příznivě na ženský organismus působí přípravky obsahující kurkumu nebo časté užívání koření. V případě hormonální nerovnováhy způsobené patologiemi pohlavních orgánů, stresem nebo změnami souvisejícími s věkem pomáhá kurkumin vrátit hormony zpět do normálu a zlepšuje celkovou pohodu.

Kurkuma se díky svému zvýšenému krevnímu oběhu, antioxidačním a imunomodulačním vlastnostem používá jako doplňkový prostředek k řešení problémů dělohy, jako je endometritida nebo myomy. Pravidelný příjem kurkumy snižuje riziko vzniku rakoviny ženských orgánů, prsou a kůže.

Dopad na děti

Rostlina je silný alergen, proto se nedoporučuje dětem do šesti let užívat zlatý zázvor ani jako koření, když jedí stejné jídlo jako jejich rodiče. Po šesti letech může být koření zavedeno do stravy a také použito v komplexní terapii proti nachlazení. Koření se používá k prevenci dětské leukémie.

Je nesmírně důležité nepřekračovat doporučené množství kurkuminu. Příznaky předávkování budou zahrnovat gastrointestinální poruchy, bolest břicha a průjem.

Přečtěte si více
Cerebrální edém: příčiny, příznaky, léčba a důsledky u dospělých

Vstup v těhotenství

Přestože koření na bázi kurkumy není v těhotenství zakázáno, je třeba jej konzumovat opatrně. Za prvé, nebezpečí spočívá ve zvýšené cirkulaci krve, která může vést ke krvácení a potratu.

Jakoukoli změnu stravy je třeba konzultovat se svým dohlížejícím gynekologem.

Používejte během laktace

Během kojení se doporučuje zařadit kurkumu do jídelníčku ženy. Stimuluje laktaci, zvyšuje produkci mléka. Pomáhá předcházet mastitidám, zlepšuje imunitu kojících matek a pomáhá doplňovat nedostatek živin.

Kontraindikací užívání kurkumy během laktace je výskyt alergických reakcí u ženy nebo dítěte.

Dopad na osoby starší 50 let

Pozitivní účinky kurkumy jsou patrné zejména u lidí středního a vyššího věku. Doplněk má komplexní účinek:

  • bioflavonoidy posilují kardiovaskulární systém, slouží k prevenci sklerózy a urychlují regeneraci buněk;
  • Kurkumin pomáhá udržovat normální funkci jater a ledvin a snižuje riziko žlučových kamenů;
  • Kurkumin inhibuje vývoj buněk rakoviny kůže a prsu u žen starších 50 let;
  • Tumiron zvyšuje odolnost těla vůči helmintům a normalizuje fungování gastrointestinálního traktu;
  • jód pomáhá udržovat zdravé vlasy, nehty a silnou zubní sklovinu;
  • sodík podporuje vazodilataci a v důsledku toho normalizaci krevního tlaku a zlepšení fungování srdečního svalu;
  • Železo pomáhá čistit krev a nasytit ji kyslíkem.

Indický šafrán pro své silné antioxidační, protizánětlivé vlastnosti a schopnost zlepšovat krevní stav snižuje riziko rozvoje Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby ve stáří. Zvýšením regenerace mozkových buněk se obecně snižuje pravděpodobnost neurodegenerativních poruch.

U žen nad 50 let pravidelné užívání přípravků na rostlinné bázi zlepšuje celkový hormonální stav, pomáhá regulovat menstruační cyklus a prodlužuje mladistvost pleti. U mužů v předdůchodovém a důchodovém věku může dojít ke zvýšení sexuální touhy.

Vysoká hladina cholesterolu či cukru, bolesti kloubů a omezená pohyblivost jsou také indikací, proč začít užívat produkty obsahující kurkumu.

Akce na různé zdravotní problémy

Účinek kurkumy na tělo umožňuje použití doplňků stravy na ní založených pro různé patologie způsobené věkem nebo jinými faktory.

S diabetem

Kurkuma stimuluje práci beta buněk zapojených do syntézy inzulínu. To vysvětluje jeho účinnost jako podpůrného prostředku u diabetu 2. typu. Posílením metabolických procesů se snižuje pravděpodobnost rozvoje obezity a dalších souvisejících poruch, které mohou způsobit cukrovku.

Pro ztrátu hmotnosti

Kurkuma je považována za účinný lék na hubnutí, ale výsledky přinese pouze v kombinaci s dietou a fyzickou aktivitou. Působení rostliny je následující:

zrychlení trávení, štěpení, asimilace užitečných látek;

čištění těla toxinů, toxinů, hlenu;

Zlepšení chuti dietních pokrmů;

Jedna dávka prášku by neměla překročit dva gramy, protože ve velkém množství je možný nepříznivý účinek na sekreci žaludeční šťávy.

Vysoký tlak

Kurkuma ovlivňuje stav krve a cév:

Snižuje viskozitu krve

Čistí krevní cévy od cholesterolových sraženin;

Zvyšuje saturaci všech orgánů kyslíkem;

Tónuje srdeční sval.

Pravidelná konzumace koření pomáhá posilovat kardiovaskulární systém a normalizovat krevní tlak.

Na migrénu

Přesné příčiny migrény jsou stále neznámé, ale studie ukázaly, že každodenní užívání mleté ​​kurkumy může pomoci snížit frekvenci a intenzitu záchvatů. Významnou roli hraje kurkumin, který má antioxidační a protizánětlivé účinky. V kombinaci s omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami doplněk pomáhá zmírnit zánět nervové tkáně a odstranit bolest.

Přečtěte si více
Manganistan draselný pro drozd u žen, mužů a během těhotenství

Na onemocnění kloubů

Kořen šafránu indického má pozitivní vliv na kloubní problémy: dna, artritida, artróza. Kurkumin má protizánětlivé vlastnosti a stimuluje syntézu synoviální tekutiny, která maže povrchy kloubů. To snižuje tření a poskytuje úlevu při chronických onemocněních a během rehabilitace po úrazech.

Pravidelný příjem kurkumy zlepšuje krevní oběh, zlepšuje výživu kloubů a okolních tkání. Sníží se otoky a zmírní se bolest.

Při pankreatitidě

Kurkuma je užitečná při prevenci chronické pankreatitidy:

  • má choleretický účinek;
  • má protizánětlivé a karminativní účinky;
  • stimuluje imunitu;
  • zvyšuje kyselost žaludeční šťávy;
  • normalizuje chuť k jídlu a funkci gastrointestinálního traktu;
  • potlačuje rozvoj hnilobné mikroflóry;
  • reguluje metabolické procesy;
  • snižuje rychlost vývoje zánětlivého procesu.

Před použitím léku na pankreatitidu byste se měli poradit s odborníkem.

Způsoby aplikace

Mletou kurkumu lze přidat do masových nebo zeleninových pokrmů pro zlepšení chuti nebo použít samostatně pro konkrétní účel:

  • Pro hubnutí se doporučuje každý den nalačno vypít sklenici vody, nízkotučného mléka, kefíru nebo syrovátky se lžící koření.
  • Když se objeví příznaky nachlazení, můžete si uvařit čaj ze zázvoru, kurkumy a citronové šťávy. Nebo přidejte prášek do mléka s medem.
  • V případě kopřivky stačí pokrmy při vaření dochucovat.

Možné je i vnější použití koření. Řezné rány a popáleniny se lubrikují pastou z kurkumy a šťávy z aloe v poměru jedna ku dvěma. Z pomerančového prášku s dalšími účinnými látkami si můžete vyrobit masky na obličej a vlasy.

Funkce aplikace

Kurkuma v čisté formě je špatně stravitelná, její živiny se špatně vstřebávají do krve. Pro zvýšení vstřebávání se doporučuje prášek doplnit černým pepřem. A pro dosažení maximálního účinku je lepší užívat rostlinný extrakt – tímto způsobem budou výhody patrné.

Pokud jej užíváte pravidelně, můžete věnovat pozornost již hotovým doplňkům stravy. Vzorce doplňků stravy jsou navrženy pro optimální vstřebávání a při užívání doplňků je snadné kontrolovat dávkování. Kompozice může obsahovat složky, které zvyšují účinek rostliny.

Na bázi kurkuminu se uvolňují produkty pro celkové posílení těla, komplexy pro podporu kloubů, doplňky stravy na hubnutí a kontrolu hmotnosti.

Kontraindikace

  • Bez porady s lékařem byste neměli užívat léky na bázi kurkumy v kombinaci s jinými léky, včetně bylinných tinktur. Rostlina dokáže výrazně zesílit účinky dalších složek. Obzvláště nebezpečné je současné užívání s antikoagulancii, protidestičkovými látkami a léky snižujícími hladinu cukru.
  • Kurkumin se nedoporučuje užívat, pokud máte vážné problémy se žlučovými cestami nebo žlučníkem kvůli zvýšené pravděpodobnosti kontrakcí žlučníku.
  • Žaludeční nebo dvanáctníkové vředy, gastritida s vysokou kyselostí jsou kontraindikací užívání kurkumy.
  • Během těhotenství byste neměla zvyšovat obvyklé dávky koření ani užívat doplňky stravy s kurkumou, abyste se vyhnuli děložním křečím.
  • Bez lékařského předpisu je zakázáno užívat přípravky s obsahem kurkuminu, pokud máte poruchu srážlivosti krve.

Někdy lze pozorovat individuální nesnášenlivost na některou z účinných látek kurkumy. Před zahájením užívání léků je nutná konzultace s odborníkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button