Tipy

Jak snížit hladinu kyseliny močové v těle » Svět žen

Dna je závažné systémové onemocnění, které bez léčby postupuje a vede k závažným komplikacím, invaliditě nebo smrti. Dna je charakterizována zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. V důsledku toho se v měkkých tkáních, v kloubech a kolem nich tvoří usazeniny krystalů urátu sodného s tvorbou tofů (dnových uzlin).

Léčba dny je komplexní:

  • medikamentózní terapie
  • povinné dodržování dietní terapie.

Dieta je založena na vyloučení alkoholu, omezení potravin obsahujících živočišné bílkoviny, vyloučení slazených sycených nápojů, tučných, smažených a uzených jídel. Strava by měla být vyvážená rostlinnými a mléčnými produkty.

<b>Dobrá strava</b>

Kyselina močová vzniká při odbourávání purinů. Purinové báze se nacházejí v potravě, takže při léčbě dny je důležitá dieta pacienta a dodržování dietoterapie. Dietoterapie umožňuje vyloučit potraviny obsahující puriny a snížit hladinu kyseliny močové.

Při dodržování diety se snižuje počet záchvatů bolesti, snižuje se zánětlivý proces, snižují se otoky kloubů a měkkých tkání. Strava je vyvážená s vysoce kalorickými potravinami a nezpůsobuje silný hlad. Pomocí diety se snižuje riziko komplikací a tvorby tofů.

<b>Nevýhody stravy</b>

Aby nemoc nepostupovala, musí být dietoterapie celoživotní. Alkohol a živočišné produkty je třeba omezit na minimum nebo je z jídelníčku zcela vyloučit. Svou stravu můžete naplnit bílkovinami prostřednictvím bílkovinných produktů rostlinného původu.

<b>Tabulka výrobků</b>

Všechny ořechy jsou povoleny kromě arašídů. Arašídy mohou být ovlivněny plísní.

Zelený čaj, bylinkový, s kurkumou, do čaje můžete přidat citron. Šťávy z povolené zeleniny a ovoce, domácí ovocné nápoje, domácí kvas, alkalické minerální vody.

<b>Menu pro týden</b>

  • Snídaně – omeleta vařená v troubě nebo dušená, můžete přidat 50 ml mléka + pár plátků chleba, 150 g zeleninového salátu.
  • Oběd – polévka minestrone (zelenina), 130 g nízkotučné ryby, dušená nebo vařená.
  • Večeře – restovaná zelenina s cuketou a lilkem 300 g, krajíc chleba.
  • Snídaně – bulgurová nebo ovesná kaše s ovocem nebo sušeným ovocem.
  • Oběd – pilaf z divoké rýže a kuřecí řízek bez smažení.
  • Večeře – zeleninové soté s bramborem a nízkotučným sýrem, zapečené v troubě, krajíc chleba.
  • Snídaně – jogurt s ovocem a ořechy.
  • Oběd – krémová polévka z dýně, cukety a brambor, cizrnové řízky, do polévky lze přidat 2 lžičky dýňových nebo lněných semínek.
  • Večeře – dušené zelí s rajčaty, cibulí a krůtím masem.
  • Snídaně – bulgur nebo rýžová kaše, lze uvařit ve vodě nebo vodě + mléko, bobule nebo sušené ovoce.
  • Oběd – fazolové lobio, zeleninový salát.
  • Večeře – bulgur nebo pilaf z divoké rýže s kuřecími prsíčky a zeleninou.
  • Snídaně – tvaroh nebo tvarohové koláče pečené v troubě, ovoce, 1 lžička sezamových semínek, 1 lžíce zakysané smetany.
  • Oběd – těstoviny z tvrdé pšenice s mořskými plody, zeleninová omáčka.
  • Večeře – pohanka s rybou pečenou v troubě.
  • Snídaně – pšeničná kaše se směsí vody a mléka, sušené ovoce.
  • Oběd – krémová polévka ze zeleniny, přidáme lněná nebo dýňová semínka, kousek chleba nebo knäckebrotu.
  • Večeře – zeleninové soté, mořské plody, vařené vejce.
  • Snídaně – jogurt s ovocem a ořechy.
  • Oběd – perlotto se zeleninou a sýrem.
  • Večeře – dušené zelí se zeleninou a krůtí karbanátky.
Přečtěte si více
Jak nosit kompresivní punčochy na křečové žíly, aby neklouzaly

<b>výsledky</b>

Pacient s dnou, který dodržuje dietu, má mnohem delší dobu remise než někdo, kdo jí bez diety. Dieta snižuje intenzitu bolesti a zánět. Při vyvážené stravě může lékař sledovat hladinu kyseliny močové v těle pacienta.

<b>Dietní cíle</b>

Cílem dietní výživy při nemoci je omezit konzumaci potravin obsahujících purinové báze a zvýšit vylučování kyseliny močové ledvinami.

<b>Terapeutická strava pro tuto patologii</b>

Terapeutická dieta je zaměřena na snížení spotřeby bílkovinných produktů živočišného původu. Povolené množství je do 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Je nutné udržovat vodní rovnováhu, množství tekutin, které vypijete, je do 2 litrů za den. Jako tekutinu můžete použít šípkový odvar, ovocnou šťávu, vodu s citronem, nebo zásaditou minerálku. Alkalická voda zabraňuje vzniku nefrolitiázy. Spotřeba soli je omezená, protože zadržuje tekutinu v těle a narušuje lymfodrenáž.

Dietní terapie dny je zaměřena na vyloučení potravin, které jsou bohaté na puriny.

Produkty, které by měly být vyloučeny:

  • bohaté masové a rybí vývary;
  • kvasnicové pečivo;
  • fazole;
  • tučné ryby, šproty, sardinky, štika;
  • droby;
  • sádlo, sádlo;
  • hříbky, žampiony;
  • sladkosti – dorty, pečivo, sladkosti, čokoláda;
  • zelenina – špenát, šťovík, rebarbora;
  • zelenina – chřest, květák, ředkvičky, ředkvičky;
  • ovoce – fíky;
  • obiloviny – bílá loupaná rýže;
  • klobásy, uzené maso;
  • kvasnicové výrobky.

Maso se doporučuje konzumovat vařené, protože. purinové báze zůstávají ve vývaru.

Je nutné vyloučit nebo omezit konzumaci kávy, silného čaje, koření, uzených potravin, tučných jídel a alkoholu.

<b>Vlastnosti výživy a její principy</b>

Strava by měla být vyvážená a plná potravin s nízkým obsahem purinů. Autorizované produkty:

  • vejce;
  • mléčné výrobky;
  • zelenina;
  • plody;
  • matice;
  • med;
  • obiloviny;
  • libové maso a ryby do 300 g týdně.

<b>Specifika výživy při obezitě</b>

Pokud jste obézní, musíte upravit svůj jídelníček. Hlavním cílem je zhubnout. Dieta vám pomůže zhubnout a snížit příznaky dny a dnavých záchvatů. Pro obezitu je předepsána Pevznerova dieta, tabulka č. 6.

<b>Dny půstu pro dnu</b>

Pokud dodržujete dietní terapii, není třeba trávit dny půstu. Úplný půst je u dny zakázán, protože zhoršuje průběh onemocnění.

<b>Recepty pro nemocné</b>

Dieta obsahuje velké množství produktů, ze kterých můžete připravovat různé pokrmy podle sezóny. Je třeba si jídelníček zpestřit novými pokrmy.

Ingredience na 4-5 kusů: 100 g ovesných otrub, 100 g celozrnné mouky, 200 ml kefíru, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička prášku do pečiva, sůl, bylinky (podle chuti).

  • 1. Smíchejte ovesné otruby s kefírem a nechte 15-20 minut odstát.
  • 2. Smícháme mouku s práškem do pečiva.
  • 3. Smícháme s otrubami, postupně přidáváme mouku a promícháme.
  • 4. Uhněteme těsto, mělo by být elastické a měkké.
  • 5. Přidejte olej, sůl, bylinky. Znovu prohněteme.
  • 6. Vytvořte bochánky a vložte do trouby na 30 minut na 180 stupňů. Pokud pečete buchty na pergamenu, měl by být pergamen namazán máslem.
Přečtěte si více
Protilátky proti Treponema pallidum: o jaký druh analýzy se jedná, její výhody a nevýhody, charakteristika testu a interpretace výsledků

Složení: ovesné vločky – 200 g, neslazený jogurt – 300 g, jablka – 2 ks, sušené ovoce – 50 g, skořice dle chuti.

  • 1. Ovesné vločky zalijte jogurtem a promíchejte. Nechte krátce nabobtnat (20 minut).
  • 2. Jablko bez slupky nastrouháme na hrubém struhadle, sušené ovoce nasekáme nožem.
  • 3. Smíchejte jablko, sušené ovoce, skořici, cereálie.
  • 4. Sušenky tvarujte do malých kuliček a pokládejte na pečicí papír. Pečeme na 180 stupňů 40 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button