Jak snížit hladinu kyseliny močové v těle » Svět žen
Dna je závažné systémové onemocnění, které bez léčby postupuje a vede k závažným komplikacím, invaliditě nebo smrti. Dna je charakterizována zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. V důsledku toho se v měkkých tkáních, v kloubech a kolem nich tvoří usazeniny krystalů urátu sodného s tvorbou tofů (dnových uzlin).
Léčba dny je komplexní:
- medikamentózní terapie
- povinné dodržování dietní terapie.
Dieta je založena na vyloučení alkoholu, omezení potravin obsahujících živočišné bílkoviny, vyloučení slazených sycených nápojů, tučných, smažených a uzených jídel. Strava by měla být vyvážená rostlinnými a mléčnými produkty.
<b>Dobrá strava</b>
Kyselina močová vzniká při odbourávání purinů. Purinové báze se nacházejí v potravě, takže při léčbě dny je důležitá dieta pacienta a dodržování dietoterapie. Dietoterapie umožňuje vyloučit potraviny obsahující puriny a snížit hladinu kyseliny močové.
Při dodržování diety se snižuje počet záchvatů bolesti, snižuje se zánětlivý proces, snižují se otoky kloubů a měkkých tkání. Strava je vyvážená s vysoce kalorickými potravinami a nezpůsobuje silný hlad. Pomocí diety se snižuje riziko komplikací a tvorby tofů.

<b>Nevýhody stravy</b>
Aby nemoc nepostupovala, musí být dietoterapie celoživotní. Alkohol a živočišné produkty je třeba omezit na minimum nebo je z jídelníčku zcela vyloučit. Svou stravu můžete naplnit bílkovinami prostřednictvím bílkovinných produktů rostlinného původu.
<b>Tabulka výrobků</b>
Všechny ořechy jsou povoleny kromě arašídů. Arašídy mohou být ovlivněny plísní.
Zelený čaj, bylinkový, s kurkumou, do čaje můžete přidat citron. Šťávy z povolené zeleniny a ovoce, domácí ovocné nápoje, domácí kvas, alkalické minerální vody.
<b>Menu pro týden</b>
- Snídaně – omeleta vařená v troubě nebo dušená, můžete přidat 50 ml mléka + pár plátků chleba, 150 g zeleninového salátu.
- Oběd – polévka minestrone (zelenina), 130 g nízkotučné ryby, dušená nebo vařená.
- Večeře – restovaná zelenina s cuketou a lilkem 300 g, krajíc chleba.
- Snídaně – bulgurová nebo ovesná kaše s ovocem nebo sušeným ovocem.
- Oběd – pilaf z divoké rýže a kuřecí řízek bez smažení.
- Večeře – zeleninové soté s bramborem a nízkotučným sýrem, zapečené v troubě, krajíc chleba.
- Snídaně – jogurt s ovocem a ořechy.
- Oběd – krémová polévka z dýně, cukety a brambor, cizrnové řízky, do polévky lze přidat 2 lžičky dýňových nebo lněných semínek.
- Večeře – dušené zelí s rajčaty, cibulí a krůtím masem.
- Snídaně – bulgur nebo rýžová kaše, lze uvařit ve vodě nebo vodě + mléko, bobule nebo sušené ovoce.
- Oběd – fazolové lobio, zeleninový salát.
- Večeře – bulgur nebo pilaf z divoké rýže s kuřecími prsíčky a zeleninou.
- Snídaně – tvaroh nebo tvarohové koláče pečené v troubě, ovoce, 1 lžička sezamových semínek, 1 lžíce zakysané smetany.
- Oběd – těstoviny z tvrdé pšenice s mořskými plody, zeleninová omáčka.
- Večeře – pohanka s rybou pečenou v troubě.
- Snídaně – pšeničná kaše se směsí vody a mléka, sušené ovoce.
- Oběd – krémová polévka ze zeleniny, přidáme lněná nebo dýňová semínka, kousek chleba nebo knäckebrotu.
- Večeře – zeleninové soté, mořské plody, vařené vejce.
- Snídaně – jogurt s ovocem a ořechy.
- Oběd – perlotto se zeleninou a sýrem.
- Večeře – dušené zelí se zeleninou a krůtí karbanátky.
<b>výsledky</b>
Pacient s dnou, který dodržuje dietu, má mnohem delší dobu remise než někdo, kdo jí bez diety. Dieta snižuje intenzitu bolesti a zánět. Při vyvážené stravě může lékař sledovat hladinu kyseliny močové v těle pacienta.
<b>Dietní cíle</b>
Cílem dietní výživy při nemoci je omezit konzumaci potravin obsahujících purinové báze a zvýšit vylučování kyseliny močové ledvinami.
<b>Terapeutická strava pro tuto patologii</b>

Terapeutická dieta je zaměřena na snížení spotřeby bílkovinných produktů živočišného původu. Povolené množství je do 1 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Je nutné udržovat vodní rovnováhu, množství tekutin, které vypijete, je do 2 litrů za den. Jako tekutinu můžete použít šípkový odvar, ovocnou šťávu, vodu s citronem, nebo zásaditou minerálku. Alkalická voda zabraňuje vzniku nefrolitiázy. Spotřeba soli je omezená, protože zadržuje tekutinu v těle a narušuje lymfodrenáž.
Dietní terapie dny je zaměřena na vyloučení potravin, které jsou bohaté na puriny.
Produkty, které by měly být vyloučeny:
- bohaté masové a rybí vývary;
- kvasnicové pečivo;
- fazole;
- tučné ryby, šproty, sardinky, štika;
- droby;
- sádlo, sádlo;
- hříbky, žampiony;
- sladkosti – dorty, pečivo, sladkosti, čokoláda;
- zelenina – špenát, šťovík, rebarbora;
- zelenina – chřest, květák, ředkvičky, ředkvičky;
- ovoce – fíky;
- obiloviny – bílá loupaná rýže;
- klobásy, uzené maso;
- kvasnicové výrobky.
Maso se doporučuje konzumovat vařené, protože. purinové báze zůstávají ve vývaru.
Je nutné vyloučit nebo omezit konzumaci kávy, silného čaje, koření, uzených potravin, tučných jídel a alkoholu.
<b>Vlastnosti výživy a její principy</b>
Strava by měla být vyvážená a plná potravin s nízkým obsahem purinů. Autorizované produkty:
- vejce;
- mléčné výrobky;
- zelenina;
- plody;
- matice;
- med;
- obiloviny;
- libové maso a ryby do 300 g týdně.
<b>Specifika výživy při obezitě</b>
Pokud jste obézní, musíte upravit svůj jídelníček. Hlavním cílem je zhubnout. Dieta vám pomůže zhubnout a snížit příznaky dny a dnavých záchvatů. Pro obezitu je předepsána Pevznerova dieta, tabulka č. 6.
<b>Dny půstu pro dnu</b>
Pokud dodržujete dietní terapii, není třeba trávit dny půstu. Úplný půst je u dny zakázán, protože zhoršuje průběh onemocnění.
<b>Recepty pro nemocné</b>
Dieta obsahuje velké množství produktů, ze kterých můžete připravovat různé pokrmy podle sezóny. Je třeba si jídelníček zpestřit novými pokrmy.
Ingredience na 4-5 kusů: 100 g ovesných otrub, 100 g celozrnné mouky, 200 ml kefíru, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička prášku do pečiva, sůl, bylinky (podle chuti).
- 1. Smíchejte ovesné otruby s kefírem a nechte 15-20 minut odstát.
- 2. Smícháme mouku s práškem do pečiva.
- 3. Smícháme s otrubami, postupně přidáváme mouku a promícháme.
- 4. Uhněteme těsto, mělo by být elastické a měkké.
- 5. Přidejte olej, sůl, bylinky. Znovu prohněteme.
- 6. Vytvořte bochánky a vložte do trouby na 30 minut na 180 stupňů. Pokud pečete buchty na pergamenu, měl by být pergamen namazán máslem.
Složení: ovesné vločky – 200 g, neslazený jogurt – 300 g, jablka – 2 ks, sušené ovoce – 50 g, skořice dle chuti.
- 1. Ovesné vločky zalijte jogurtem a promíchejte. Nechte krátce nabobtnat (20 minut).
- 2. Jablko bez slupky nastrouháme na hrubém struhadle, sušené ovoce nasekáme nožem.
- 3. Smíchejte jablko, sušené ovoce, skořici, cereálie.
- 4. Sušenky tvarujte do malých kuliček a pokládejte na pečicí papír. Pečeme na 180 stupňů 40 minut.