Nadýmání u dospělých: příznaky a léčba doma

Nadýmání je běžná stížnost, která je často připisována nadměrnému plynu ve střevech. Nadýmání obvykle zmizí vleže nebo při stažení břišních svalů. Často je způsobena konzumací velkého tučného jídla, které zpomaluje vyprazdňování žaludku.
Strava bohatá na vlákninu a pití sycených nápojů může také způsobit nadýmání.
Nadýmání a plynatost po jídle
K nadýmání po jídle dochází v důsledku špatného trávení, nedostatku enzymů nebo nerovnováhy mikroflóry ve střevech. Strava s vysokým obsahem vlákniny a sacharidů s větší pravděpodobností způsobí zvýšenou plynatost. Ale i při dietě bohaté na vlákninu můžete snížit plynatost tím, že se vyhnete potravinám s oligosacharidy, které se netráví v tenkém střevě, ale poskytují potravu bakteriím v tlustém střevě. Zelí, růžičková kapusta, květák, tuřín, cibule, česnek, pórek, čočka, luštěniny a některá semínka jako fenykl, slunečnice a mák produkují v tlustém střevě hodně plynů. Snížení množství takových potravin ve stravě snižuje plynatost.
Některým lidem chybí enzym potřebný k trávení laktózy obsažené v mléce. Výsledkem je, že laktóza je fermentována bakteriemi tlustého střeva za vzniku velkého množství oxidu uhličitého a vodíku, což může způsobit plynatost a také křeče v břiše. Sorbitol, sladidlo používané při diabetické dietě a obsažené v džemech bez cukru, bonbónech a žvýkačkách, se netráví v tenkém střevě a může způsobit nadýmání ze stejného důvodu jako laktóza.
Diagnóza s příznakem plynatosti
Existuje mnoho důvodů, proč dochází ke zvýšené tvorbě plynu a nadýmání.
- V případě mechanické obstrukce to může být obstrukce vývodu žaludku, obstrukce tenkého střeva, syndrom horní mezenterické tepny, obstrukce tlustého střeva nebo volvulus.
- V případě intolerance sacharidů to může být nedostatek laktázy, intolerance fruktózy, dědičná onemocnění (například nedostatek sacharázy-izomaltázy), intolerance komplexních sacharidů a vlákniny a celiakie.
- V případě růstu bakterií v tenkém střevě to může být hypochlorhydrie, imunodeficience, píštěl tlustého střeva, změny související s věkem, syndrom dráždivého tračníku.
- V případě poruchy střevní motility se může jednat o gastroparézu, chronickou střevní pseudoobstrukci, akutní pseudoobstrukci tlustého střeva.
- V případě funkční poruchy střev se může jednat o syndrom dráždivého tračníku, funkční dyspepsii, funkční nadýmání.
Příčinou nadýmání může být také aerofagie, onemocnění žlučníku, užívání některých léků, endokrinní poruchy (například hypotyreóza) nebo infarkt myokardu.
Aerofagie doslova znamená „jíst vzduch“ a je to nadměrné polykání vzduchu, které může způsobit psychické poruchy, špatné stravovací návyky a některá onemocnění ORL. Nadměrný příjem vzduchu do trávicího traktu, obvykle až 1000-1200 ml denně, způsobuje nadýmání a napětí s dušností a pocitem tísně na hrudi. Pocity jsou někdy podobné angině pectoris, tachykardii, arytmii. Někdy je v žaludku dokonce vzduch kvůli bolesti podobné anginózním krizím (angina pectoris).
Plynatost může být způsobena izolovaným deficitem enzymů (nedostatek enzymů v gastrointestinálním traktu). Ukázkovým příkladem intolerance funkčních potravin a plynatosti je intolerance laktózy.
Porucha vstřebávání složek potravy v gastrointestinálním traktu se také nazývá malabsorpce. Typicky je to důsledek nějakého defektu nebo poškození sliznice tenkého střeva, kde se vstřebává většina živin. Nejčastějšími příznaky malabsorpčního syndromu jsou průjem, nadýmání a plynatost.
Zvýšená tvorba plynu v nepřítomnosti patologie
Konzumace potravin, které stimulují tvorbu plynu, vede k plynatosti a nadýmání. Zvýšená tvorba plynu je pozorována při konzumaci černého chleba, piva, kvasu a dalších potravin, které způsobují fermentaci, luštěnin, zelí, velkého množství sacharidů a tuků.
Až 60 % střevních plynů vzniká v důsledku spolykaného vzduchu, který se při pití vody a polykacích pohybech dostává do zažívacího traktu. Při jídle ve spěchu, nedůkladném žvýkání a rychlém polykání nebo kouření při jídle se do žaludku dostává více vzduchu. Část se vyloučí říháním, zbytek plynu se přesune do střev a způsobí plynatost.
Senilní plynatost neboli bubínek u starších lidí je způsobena věkovými změnami v gastrointestinálním traktu. Po 50-60 letech se střevo poněkud prodlužuje a jeho svalová stěna atrofuje, což přispívá k zadržování plynů a tráveniny v lumen střeva. S věkem se počet aktivních střevních žláz snižuje a tvorba plynu se zvyšuje na pozadí zhoršení trávicí funkce trávicích šťáv.
Patologické stavy (konstantní plynatost ve střevech)
Nemoci, které mohou být spojeny s plynatostí, jsou následující:
- Apendicitida;
- Rakovina tlustého střeva;
- Celiakie;
- Renální kolika;
- Kolitida;
- cystická fibróza;
- virová gastroenteritida;
- Laktózová intolerance;
- Potravinová intolerance;
- Střevní obstrukce;
- Zánět pobřišnice;
- syndrom dráždivého tračníku;
Diagnostika a léčba nadýmání
Léčba plynatosti a nadýmání závisí na příčině příznaků a příčin může být mnoho. Nejprve lékař vyloučí organickou etiologii a rozhodne o další terapii. Funkční poruchy gastrointestinálního traktu mohou reagovat na dietní opatření, přijímat enzymy, které usnadňují trávení, a adsorbenty.
Laboratorní testy pomáhají vyloučit organické onemocnění. Kromě standardních hematologických a chemických testů pro screening zánětlivých procesů jsou indikovány biochemické krevní testy – na celkovou bílkovinu, kreatinin (Creatinin) atd. Při podezření na intoleranci lepku se vyšetřují protilátky proti tkáňové transglutamináze (AT na tkáňovou transglutaminázu).
Pro diagnostiku syndromu dráždivého tračníku je předepsáno stanovení hladiny kalprotektinu (Fecal Calprotectin) ve stolici, ultrazvuk břišní dutiny, kolonoskopie a endoskopie.
K rozlišení mechanické obstrukce od funkčních příčin lze provést zobrazovací testy. Horizontální a vertikální rentgenové snímky břicha mohou prokázat difuzní distenzi se střevní obstrukcí. Rentgen s kontrastem odhalí distální obstrukci, zatímco počítačová tomografie může odhalit částečnou proximální obstrukci. Ultrazvuk nebo CT mohou také dále identifikovat extraluminální procesy přispívající k nepříjemným symptomům.
Plynatost během těhotenství
Stejně jako bolesti dolní části zad a nevolnost, plynatost a nadýmání jsou velmi časté příznaky během těhotenství. Zvýšená tvorba plynu během těhotenství je usnadněna zvýšením hladiny progesteronu. Jedná se o hormon, který způsobuje uvolnění svalů těla. Díky uvolnění střevních svalů se trávení zpomaluje. Doba, za kterou jídlo a plyny projdou střevy, se může zvýšit o 30 %. To umožňuje snadnější akumulaci plynu a způsobuje nadýmání, říhání a plynatost. K tvorbě plynu dochází také díky tomu, že zvětšující se děloha vyvíjí tlak na břišní dutinu. Tento tlak může také zpomalit trávení.
Potraviny, které způsobují plynatost
Produkty, které přispívají k významné tvorbě plynu:
- všechny mléčné výrobky;
- zelenina: cibule, celer, mrkev, různé druhy zelí, tuřín, mrkev, kukuřice, ředkvičky;
- luštěniny (fazole, hrách, čočka a další);
- ovoce: rozinky, banány, meruňky, hrušky, jablka, broskve, švestky, meloun;
- chlebové výrobky a pečivo, černý chléb;
- celozrnné výrobky;
- sýtené nápoje;
Vlastnosti výživy při nadýmání (dieta při nadýmání)
Jak se zbavit plynatosti? Pro prevenci nebo snížení plynatosti a nadýmání se doporučují následující:
- Jídlo důkladně žvýkejte a vyhněte se svačině na cestách.
- Přejděte na dílčí jídla – 5-6krát denně v malých porcích.
- Vyhněte se pití tekutin během jídla.
- Omezte konzumaci potravin obsahujících laktózu.
- Omezte konzumaci luštěnin a zelí.
- Ovoce je vhodné konzumovat hodinu po hlavním jídle.
- Nepijte sycené nápoje.
- Nežvýkejte žvýkačku.
- Po jídle se 10-15 minut projděte.
- Přidejte do svého jídelníčku umírněné množství koření, které pomáhá uvolnit střeva – například kmín, majoránku, fenykl; Do čaje můžete přidat mátu a zázvor.
Nadýmání se správnou výživou: proč a proč
Negativní rysy diet
Čerstvé ovoce, zelenina a celozrnné výrobky jsou základem zdravé výživy, ale tyto diety mají také nepříjemný vedlejší efekt v podobě nadměrné tvorby plynů.
Vláknové diety nebo zácpa
Mezi komplexními sacharidy se rozlišují oligosacharidy – sacharidy skládající se z několika monosacharidů. Tyto sacharidy se nacházejí v luštěninách, jako jsou fazole. Bakterie žijící v našich střevech tyto oligosacharidy milují a jejich konzumací produkují plynný dusík, který uvolňujeme při plynatosti.
Potraviny obsahující komplexní sacharidy, včetně luštěnin, celých zrn a brukvovité zeleniny, jsou také bohaté na vlákninu. A za nadměrnou plynatost a říhání jistě může strava bohatá na vlákninu.
Vláknina není trávena ani absorbována v gastrointestinálním traktu, což vede k akumulaci plynu v důsledku fermentace vlákniny nebo jiných nestrávených sacharidů v tlustém střevě. Přechod na vegetariánskou stravu se tedy na střeva určitě projeví.
Je však důležité si uvědomit, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny jsou dobré pro každého, zejména pro lidi s chronickými onemocněními, jako je cukrovka a srdeční choroby. Stále více důkazů potvrzuje, že konzumace vlákniny je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
V průběhu času může konzumace potravin s vysokým obsahem vlákniny zlepšit gastrointestinální funkce zvýšením objemu a doby průchodu stolice, což může pomoci v boji proti zácpě.
Je důležité postupně a pomalu přecházet na stravu s vysokým obsahem vlákniny a postupně zvyšovat příjem vlákniny během několika měsíců. Držte se malých porcí potravin, které mohou způsobit plynatost. To pomůže vašemu zažívacímu traktu zvyknout si na jejich trávení.
Když zvýšíte příjem vlákniny, nezapomeňte pít více vody. Před vařením luštěnin (fazole, hrách, čočka atd.) je namočte přes noc do vody, poté slijte a před vařením propláchněte. Voda, ve které byly fazole namočené, bude obsahovat většinu plynotvorných sacharidů. Pokud používáte fazole z konzervy, propláchněte a sceďte.