Dieta pro onemocnění žaludku – správná výživa
Dieta při onemocněních trávicího traktu (GIT) je důležitým faktorem a často i hlavní složkou léčby. Terapeutická výživa bude záviset na postižené části trávicího traktu, stupni poruchy výživy a fázi onemocnění. Přečtěte si o zásadách diety pro gastrointestinální patologii, nedoporučovaných a povolených potravinách a výživě při exacerbaci onemocnění v článku 1.

Základní zásady diety při střevních onemocněních
Principy dietní terapie pro gastrointestinální patologii jsou následující:
množství a kvalita stravy musí odpovídat individuálním potřebám pacienta;
strava se liší v každé fázi léčby (lůžková, ambulantní, sanatorium), což závisí na závažnosti procesu, komplikacích a doprovodné patologii;
dieta zahrnuje léčivé a specializované přípravky, nutriční směsi a doplňky stravy;
důležitý je způsob vaření, který určuje jevy mechanického, chemického a tepelného šetření trávicích orgánů [3].
Princip vyvážené stravy
Hlavním úkolem léčebné diety je včasné doplnění deficitu základních živin během léčby pacienta, což přispívá k jeho rychlému uzdravení 4 .

Potřeba jídla závisí na věku, výšce, tělesné hmotnosti, stupni fyzické aktivity a u nemocného člověka na povaze a vlastnostech průběhu onemocnění a stavu těla. Je zvýšená ve srovnání s potřebou zdravého člověka, protože tělo může v důsledku nemoci zaznamenat metabolické poruchy a změny ve tkáních a orgánech 5 .
Dieta by neměla být monotónní a snižovat chuť k jídlu pacienta, ale měla by vyvolávat pocit mírné sytosti.
Jíst byste měli pravidelně. Přestávky mezi jídly by neměly přesáhnout 4 hodiny. Při 5 jídlech denně se zavádí druhá snídaně a při 6 jídlech navíc snídaně a odpolední svačina. Energetická hodnota doplňkových jídel je obvykle nízká: pacienti dostávají ovoce, šípkový odvar, šťávy, zeleninové saláty a krekry z pšeničného chleba 6 .

Jíst byste měli pravidelně. Přestávky mezi jídly by neměly přesáhnout 4 hodiny. Při 5 jídlech denně se zavádí druhá snídaně a při 6 jídlech navíc snídaně a odpolední svačina. Energetická hodnota doplňkových jídel je obvykle nízká: pacienti dostávají ovoce, šípkový odvar, šťávy, zeleninové saláty a krekry z pšeničného chleba 6 .
Princip mechanického šetření
U gastrointestinálních onemocnění by potraviny měly mít minimální mechanický dopad na trávicí trakt. Mechanického šetření se dosahuje snížením objemu snědené potravy, vyloučením (omezením) rostlinné vlákniny, syrové zeleniny a ovoce a obilovin z jídelníčku. Používají se tekutá a kašovitá jídla (šťouchané polévky, kaše), z jídelníčku jsou vyloučena smažená jídla.

Při mechanickém šetření jsou ze stravy vyloučeny produkty, které dráždí sliznici 2:
- s hrubou vlákninou (ředkvička, tuřín, ředkev, fazole, otruby);
- s tvrdou slupkou (rybíz, jablka, hrozny, angrešt, nezralé bobule a ovoce);
- s pojivovou tkání (chrupavka, vláknité maso, kůže ryb a drůbeže);
Mechanické šetření zahrnuje také speciální způsob přípravy jídla. Pokrmy připravené smažením nebo pečením s kůrkou se déle tráví a mají větší mechanický dopad než ty vařené ve vodě. Jídlo se vaří, peče, vaří v páře bez přidání kuchyňské soli 1, 2.
Mechanické šetření zahrnuje snížení objemu každého jídla. Podává se ve zlomkových porcích, přičemž se denní dávka rozděluje do 5-6 jídel a zkracují se intervaly. Jemně nakrájené maso, drůbež, ryby (řízky, karbanátky) a zeleninové pyré se přidávají do stravy 1, 2.

Mechanické šetření zahrnuje také speciální způsob přípravy jídla. Pokrmy připravené smažením nebo pečením s kůrkou se déle tráví a mají větší mechanický dopad než ty vařené ve vodě. Jídlo se vaří, peče, vaří v páře bez přidání kuchyňské soli 1, 2.
Mechanické šetření zahrnuje snížení objemu každého jídla. Podává se ve zlomkových porcích, přičemž se denní dávka rozděluje do 5-6 jídel a zkracují se intervaly. Jemně nakrájené maso, drůbež, ryby (řízky, karbanátky) a zeleninové pyré se přidávají do stravy 1, 2.
Princip chemického šetření
Chemicky šetrná dieta zahrnuje konzumaci potravin, které mají malý vliv na žaludeční sekreci. Dosahuje se toho výběrem produktů a použitím speciálních kulinářských technik: vyjma smažení, konzervování, restování (zelenina se na pokrmy pošíruje, mouka se suší).

Potraviny, které způsobují intenzivní sekreci žaludeční šťávy, jsou vyloučeny ze stravy 1, 2:
- koření – křen, pepř, hořčice a další;
- omáčky – rajčatová, masová, houbová;
- zdroje éterických olejů – česnek, cibule, ředkvičky;
- extraktivní látky – silné maso, kuřecí maso, rybí vývary;
- vejce natvrdo;
- pečivo, žitný chléb, kynuté pečivo.
Jídlo je podrobeno mírnému vaření. Přednost se dává slizovým polévkám, mléčným výrobkům, želé a parním omeletám.
Princip tepelné úspory
Z důvodu tepelné úspory by teplota teplých prvních chodů neměla být vyšší než 60 °C, druhých chodů – 55 °C a studených – ne nižší než 15 °C, protože horké pokrmy oslabují žaludeční motilitu a studené pokrmy snižují žaludeční sekreci a zvyšují její motilitu 1, 2.

Někdy se k udržení normálního trávení používají pouze diety. Vzhledem k tomu, že všechny trávicí orgány fungují harmonicky, může porucha jednoho orgánu ovlivnit ostatní. Hlavním „koordinačním centrem“ trávení je duodenum. Když tam vstoupí bolus potravy, játra vylučují žluč a začnou pracovat pankreatické enzymy 7 .
Pokud neexistují žádné kontraindikace, mohou být potřebné enzymatické přípravky pro podporu trávení 7. Například lék Festal®, který obsahuje pankreatické enzymy pro zlepšení trávení bílkovin, tuků, sacharidů a žlučových složek, které podporují tvorbu vlastních pankreatických enzymů *10. Festal® také obsahuje enzym hemicelulázu, který pomáhá rozkládat rostlinná vlákna a snižuje tvorbu plynů ve střevech 10.
Nyní v novém balení!

Pokud neexistují žádné kontraindikace, mohou být potřebné enzymatické přípravky pro podporu trávení 7. Například lék Festal®, který obsahuje pankreatické enzymy pro zlepšení trávení bílkovin, tuků, sacharidů a žlučových složek, které podporují tvorbu vlastních pankreatických enzymů *10. Festal® také obsahuje enzym hemicelulázu, který pomáhá rozkládat rostlinná vlákna a snižuje tvorbu plynů ve střevech 10.
Seznamy schválených a nedoporučených produktů
Povolené a nedoporučené přípravky se určují v závislosti na onemocnění trávicího traktu.
Dieta pro gastroezofageální refluxní chorobu (GERD)
U neerozivní formy GERD hraje prim dieta, u ostatních je součástí komplexní léčby. Omezeny jsou silné patogeny žaludeční sekrece, dráždidla sliznice, které se dlouho zdržují v žaludku, ale i těžko stravitelná jídla a pokrmy. Terapeutická výživa by měla být frakční, s malými porcemi (300-500 ml), ale častá (5-6krát denně) 7.

- slaná jídla a koření, máta, kyselé šťávy, alkohol: stimulují žaludeční sekreci a způsobují relaxaci dolního jícnového svěrače; sycené nealkoholické nápoje: zvyšují tlak uvnitř žaludku a mají přímý škodlivý účinek na sliznici jícnu;
- káva a silný černý čaj: vyvolávají pálení žáhy.
Povolené: mléčné výrobky, pokrmy a přílohy ze zeleniny a libového masa a drůbeže, mléčné výrobky, želé a želé, vejce naměkko, slizké kaše. Strava musí být obohacena o vlákninu konzumací celozrnného pečiva, ovoce (kromě kyselého), zeleniny (lilek, dýně, řepa, mrkev) 8.

Povolené: mléčné výrobky, pokrmy a přílohy ze zeleniny a libového masa a drůbeže, mléčné výrobky, želé a želé, vejce naměkko, slizké kaše. Strava musí být obohacena o vlákninu konzumací celozrnného pečiva, ovoce (kromě kyselého), zeleniny (lilek, dýně, řepa, mrkev) 8.
Dieta pro gastritidu
Onemocnění mimo akutní fázi, bez příznaků, vyžaduje pouze dodržování zásad racionální výživy s pravidelným stravováním, dostatečným příjmem bílkovin, vitamínů a dalších nezbytných živin 1, 8.

- žito a jakýkoli čerstvý chléb, výrobky z listového těsta, pečivo;
- silné vývary, zelná polévka, okroshka;
- tučné a vláknité maso, kachna, uzená masa, konzervy;
- mléčné výrobky s vysokou kyselostí, ostré, slané sýry;
- kukuřičná krupice, luštěniny;
- bílé zelí, ředkvičky, špenát, okurky, nakládaná zelenina, marinády;
- kyselé ovoce, nezpracované sušené ovoce.
- včerejší chléb, suché sušenky a sušenky;
- polévky a pyré, mléčné, zeleninové nebo kuřecí vývary;
- vařené maso na kousky, dušené kotlety, libové druhy ryb bez kůže;
- mléko, smetana, nekyselý tvaroh nebo jogurt;
- kaše s mlékem nebo vodou, poloviskózní (pohanka, ovesné vločky, rýže);
- nestrouhaná dýně a cuketa;
- šťouchané, vařené a pečené – sladké bobule a ovoce.

- včerejší chléb, suché sušenky a sušenky;
- polévky a pyré, mléčné, zeleninové nebo kuřecí vývary;
- vařené maso na kousky, dušené kotlety, libové druhy ryb bez kůže;
- mléko, smetana, nekyselý tvaroh nebo jogurt;
- kaše s mlékem nebo vodou, poloviskózní (pohanka, ovesné vločky, rýže);
- nestrouhaná dýně a cuketa;
- šťouchané, vařené a pečené – sladké bobule a ovoce.
Dieta pro žaludeční a dvanáctníkové vředy 1

Velký význam má častá dělená jídla: snižuje se tím kyselost žaludečního obsahu, normalizuje se vyprazdňovací funkce žaludku, sekrece žluči, funkce slinivky břišní a střev. Časté jídlo pomáhá snížit bolest a další příznaky onemocnění. Jídlo se vaří ve vodě nebo v páře. Používaná jídla však nejsou pyré: maso a ryby na kousky, drobivé cereálie, syrová zelenina a ovoce. U některých pacientů s vředovou chorobou mechanicky šetrná dieta v léčbě vůbec nevadí a ve výživě je hlavní častý, zlomkový a pravidelný příjem známé potravy.
Dieta pro onemocnění střev 1

Akutní a chronická onemocnění tenkého střeva (enteritida) a tlustého střeva (kolitida) se mohou vyskytovat nezávisle, ale často se vyskytují kombinovaná onemocnění – enterokolitida. Při enterokolitidě dochází k narušení sekrečních, motorických a absorpčních funkcí střeva, zhoršuje se vstřebávání živin. Enterokolitida se vyznačuje zvýšenou fermentací nebo hnilobou ve střevech, častou řídkou nebo pastovitou stolicí se střídáním průjmů a zácpy. Dieta by měla poskytnout tělu dostatečnou výživu k normalizaci metabolismu a pomoci obnovit narušenou funkci střev.
Produkty, které zlepšují procesy fermentace a hniloby ve střevech, jsou vyloučeny ze stravy 1:
- plnotučné mléko;
- nezpracované potraviny bohaté na vlákninu;
- vláknité maso;
- potraviny s vysokým obsahem bílkovin, těžko stravitelné.

Produkty, které zlepšují procesy fermentace a hniloby ve střevech, jsou vyloučeny ze stravy 1:
- plnotučné mléko;
- nezpracované potraviny bohaté na vlákninu;
- vláknité maso;
- potraviny s vysokým obsahem bílkovin, těžko stravitelné.

Při převažujícím průjmu se doporučují posilující přípravky (slizové polévky, odvary z borůvek a střemchy, kakao ve vodě, zelený čaj), při zácpě – projímadla (zelenina, ořechy, ovoce) 1 .
Při střevních onemocněních dochází často k nepříznivým změnám ve složení mikroflóry (dysbióza), což vede k tvorbě a vstřebávání škodlivých látek do krve, zhoršenému trávení bílkovin a tuků, destrukci jednotlivých aminokyselin a vitamínů a zhoršování stavu při tvorbě řady látek. Fermentované mléčné nápoje mohou pomoci normalizovat střevní mikroflóru 1.
Výživové tipy pro exacerbaci gastrointestinálních onemocnění
V období těžké exacerbace onemocnění trávicího traktu se používá dieta s mechanickým a chemickým šetřením 2. Povoleny jsou slizké cereální a zeleninové pyré polévky ve vodě, homogenizovaná vařená zelenina bez soli, kaše pyré ve vodě s malým množstvím mléka 2. U většiny onemocnění trávicího traktu je předepisována šetrná verze diety na 2-4 dny s následným jejím postupným rozšiřováním o nové, stále méně šetrné pokrmy a produkty pod dohledem ošetřujícího lékaře 9 .

V období těžké exacerbace onemocnění trávicího traktu se používá dieta s mechanickým a chemickým šetřením 2. Povoleny jsou slizké cereální a zeleninové pyré polévky ve vodě, homogenizovaná vařená zelenina bez soli, kaše pyré ve vodě s malým množstvím mléka 2. U většiny onemocnění trávicího traktu je předepisována šetrná verze diety na 2-4 dny s následným jejím postupným rozšiřováním o nové, stále méně šetrné pokrmy a produkty pod dohledem ošetřujícího lékaře 9 .
EXISTUJÍ KONTRAINDIKACE. JE NUTNÁ KONZULTACE S ODBORNÍKEM.